Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάβαλιερ Κινγκ Τσάρλς Σπάνιελ

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Κύνιδες

Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ ονομάζεται φυλή σκύλου, που κατατάσσεται στους σκύλους συντροφιάς. Η διεθνής κυνολογική ομοσπονδία (F.C.I.) έχει κατατάξει την φυλή στην ομάδα 9 όπου ανήκουν οι σκύλοι συντροφιάς, κατηγορία 7 μαζί με τα king charles spaniel συγκροτώντας τα Αγγλικά μικρόσωμα σπάνιελ.

Ο αριθμός του πρότυπου της φυλής σύμφωνα με την F.C.I. ειναι 136/12.01.2009/GB

( τα king charles spaniel είναι διαφορετική φυλή από τα cavalier king charles spaniel )

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάβαλιερ διαμόρφωσε τα χαρακτηριστικά του στην Αγγλία. Και εκεί καθιερώθηκε ως φυλή.

Υπάρχουν εργόχειρα, υφαντά και μαξιλάρια, καθώς και πολυάριθμοι πίνακες ζωγραφικής ήδη από τον 14ο αιώνα που εκθειάζουν μικρά σκυλάκια αυτού του τύπου.

Ο Βασιλιάς Κάρολος Α' αγαπούσε τα μικρόσωμα σπάνιελ και έδειχνε τόση αδυναμία στα κάβαλιερ, που τελικά πήραν το όνομά του. Με την ίδια θέρμη αγαπούσε τη φυλή και ο διάδοχός του, Βασιλιάς Κάρολος ο Β'. Μάλιστα, σύμφωνα με το ημερολόγιο του Samuel Pepys (μέλους του Αγγλικού Κοινοβουλίου), ο βασιλιάς παραμελούσε τα καθήκοντά του, προκειμένου να αφιερώσει χρόνο στα καβαλιεράκια του.

Η πτώση του Οίκου των Στιούαρτ επέφερε ανάλογη πτώση στη δημοτικότητα της φυλής.

Τα κάβαλιερ έτυχαν καλύτερης μεταχείρισης από τη Βασίλισσα Βικτόρια. Αυτή ασχολήθηκε με την εκτροφή και την προώθησή τους, με τη διαφορά βέβαια ότι ύστερα από κάποιες "ατυχείς συνευρέσεις" με τα κατοικίδια παγκ της βασίλισσας, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των κάβαλιερ επιδέχτηκαν κάποιες αλλαγές: το κεφάλι, για παράδειγμα, έγινε πιο θολωτό. Ο σκύλος που προέκυψε ονομάστηκε αγγλικό σπάνιελ συντροφιάς και ο τύπος του κάβαλιερ με το επίπεδο κεφάλι σχεδόν εξαλείφθηκε. Στα 1920, σε μια προσπάθεια να επανέλθουν τα αρχικά εξωτερικά χαρακτηριστικά της φυλής, ο Αμερικανός Roswell Eldridge επισκέφτηκε το περίφημο Crufts Dog Show στην Αγγλία και προσέφερε χρηματικό έπαθλο 25 λίρες επί 4 συνεχόμενα χρόνια (1926-1929) για το καλύτερο αρσενικό ή θηλυκό blenheim spaniel του "παλαιού τύπου". Και τα κατάφερε.

Ανάλογο ενδιαφέρον για τον παλαιό τύπο αυτού του toy spaniel έδειξε και η Amice Pitt, κόρη του ζωγράφου Sir Everett Millais, η οποία θυμόταν τα μικρά σπάνιελ από τους πίνακες των μεγάλων κλασικών ζωγράφων και το θεώρησε πρόκληση να ασχοληθεί. Η Amice ήταν ήδη γνωστή εκτροφέας Τσόου Τσόου και ο πατέρας της εξέτρεφε Μπασέ Χάουντ. Ήταν, λοιπόν, εξοικειωμένη με την εκτροφή σκύλων. Και πραγματικά, χωρίς τη συγκεκριμένη κυρία, δεν θα υπήρχαν σήμερα κάβαλιερ.

To 1926, η Miss Mostyn Walker, εκτροφέας μιας άλλης φυλής, των βραχυκέφαλων King Charles Spaniel, είχε έναν σκύλο που τον έλεγαν Lord Pindi (άσπρο-καφέ), ο οποίος ζευγάρωσε με μια θηλυκιά ονόματι Ann. Από εκείνη τη γέννα έζησαν 2 κουτάβια που θύμιζαν τους απογόνους εκείνου του λεγόμενου παλαιού τύπου: ο Ann's Son χρώματος άσπρου-καφέ και ο Wizbang Timothy (άσπρο-μαύρο-καφέ).

Η Miss Mostyn Walker πήρε μαζί της τον Ann's Son σε μια συνάντηση και οι παρευρισκόμενοι έφεραν όσους παλιούς πίνακες μπορούσαν να βρουν που να απεικονίζουν εκείνα τα toy spaniel με το μακρύτερο ρύγχος. Το πρότυπο της φυλής βασίστηκε στα χαρακτηριστικά του Ann's Son και στους σκύλους που εμφανίζονταν στους πίνακες.

Η Mrs. Katie Eldred, γνωστή εκτροφέας που σήμερα ζει στη Βρετανική Κολομβία, στον Καναδά, ζούσε εκείνη την εποχή στην Αγγλία και μάλιστα έτυχε να παρευρεθεί σε εκείνη την ιστορική συνάντηση.

Η φωτογραφία του Ann's Son κόσμησε το εξώφυλλο του πρώτου φυλλαδίου που γράφτηκε ποτέ για τη φυλή και εκδόθηκε από το αγγλικό Cavalier King Charles Spaniel Club.

Το 1928, έτος ίδρυσης του Αγγλικού Ομίλου Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ, πρόεδρος ήταν η Miss Mostyn Walker και γραμματέας η Mrs. Amice Pitt. Το 1944 η φυλή (και -κατά συνέπεια- ο Όμιλος της φυλής) αναγνωρίστηκε από τοn Αγγλικό κυνολογικό όμιλο. Στα μέσα του 20ου αιώνα, το κάβαλιερ αποτελούσε μια από τις δημοφιλέστερες φυλές στην Αγγλία. Το 1995, ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος (American Kennel Club) συμπεριέλαβε τα Κάβαλιερ στους σκύλους συντροφιάς.

Τα μέλη αποφάσισαν να κρατήσουν το όνομα King Charles Spaniel και να προσθέσουν τη λέξη Cavalier, η οποία πιθανότατα προέκυψε από τη φράση: "Cavaliers versus Roundheads", που σημαίνει κατά λέξη "Βασιλόφρονες έναντι Κοινοβουλευτικών".

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρία Κάβαλιερ Κίνγκ Τσαρλς Σπάνιελ σε τρεις διαφορετικές αποχρώσεις: blenheim, tricolor και ruby.
Ομιλος Κάβαλιερ Ελλάδας.

Το πρότυπο της φυλής είναι ενας ιδανικός χάρτης των φαινοτυπικών και γονοτυπικών χαρακτηριστικών ενός σκύλου ο οποίος συντάσσεται απο τον κυνολογικό όμιλο καταγωγής μίας φυλής σε συνεργασία με τις επιστημονικές επιτροπές της F.C.I.

To Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ είναι μία από τις πιο διαδεδομένες φυλές συντροφιάς με ιδιαίτερη αγάπη και προσαρμογή σε οικογενειακό περιβάλλον.

Είναι αθλητικό, τρυφερό, θαρραλέο. Είναι σκύλος χαρωπός, πολύ ευγενικός, απόλυτα φιλικός, καθόλου επιθετικός, καθόλου νευρικός.

Οι αναγνωρισμένοι χρωματισμοί του C.K.C.S. είναι:

- Μαύρο Πύρινο (Black and Tan): Κατάμαυρο με καφέ σημεία πάνω από τα μάτια, στα μάγουλα, εσωτερικά στα αυτιά, στο στήθος και στα πόδια και κάτω από της ουρά. Το καφέ χρώμα πρέπει να είναι φωτεινό.

- Φαιό-πύρινο (Ruby): Ολόκληρο χρωματισμένο πλούσιο καστανοκόκκινο.

- Λευκό / Φαιό-πύρινο (Blenheim): Πλούσια καστανοκόκκινα μπαλώματα, όμορφα κατανεμημένα σε μαργαριταρένια λευκή βάση. Μπαλώματα ομοιόμορφα χωρισμένα στο κεφάλι, αφήνοντας χώρο ανάμεσα στα αυτιά για το πολύ επιθυμητό σημάδι ή κηλίδα, μοναδικό χαρακτηριστικό της φυλής.

- Τρίχρωμο (Tricolor): Μαύρο και λευκό όμορφα κατανεμημένα, με πύρινα μπαλώματα πάνω από τα μάτια, στα μάγουλα, στο εσωτερικό των αυτιών, στο εσωτερικό των ποδιών και κάτω από την ουρά.

Το βάρος τους κυμαίνεται απο 5,4 εως 8 Kg

Ενήλικο Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ (blenheim).

Η τρίχα τους είναι ίσια, μακριά μεταξένια, λίγο κυματιστή, αλλά ποτέ με μπούκλες, ενώ τα πόδια, τα αφτιά και η ουρά καλύπτονται με πιο μακρύ τρίχωμα. Για να διατηρήσουν το τρίχωμά τους σε καλή κατάσταση, απαιτούν ένα ολιγόλεπτο βούρτσισμα καθημερινά.

Τα κάβαλιερς δεν επιτρέπεται να κουρεύονται, γιατί διατηρούν ένα διπλό μανδύα τριχώματος που τα προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες.

Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς χαρακτηρίζεται ως ευγενικός, τρυφερός, υπομονετικός, και φιλόστοργος σκύλος, με διάθεση να ευχαριστεί τον ιδιοκτήτη του. Είναι πολύ καλός με τα παιδιά καθώς και με άλλα κατοικίδια, και θεωρείται ως ιδανικός οικογενειακός σκύλος. Είναι κοινωνικός σκύλος ο οποίος δεν έχει την τάση να δένεται αποκλειστικά με ένα συγκεκριμένο άτομο και αντιμετωπίζει φιλικά τους ξένους. Επιζητεί την ασφάλεια της αγκαλιάς και το χάδι είναι αναπόσπαστο σημείο της καθημερινότητας του. Έχουν περιορισμένες ανάγκες για εκτόνωση και εκπαιδεύονται ιδιαίτερα εύκολα.

Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάβαλιερ είναι ένας υγιής σκύλος. Τα γενετικά προβλήματα που σχετίζονται με την φυλή αφορούν:

- την ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας

- το σύνδρομο επεισοδιακής κατάρρευσης

- την συριγγομυελία

Σύμφωνα με τις μελέτες υγείας της F.C.I. αλλά και του Ομίλου Κάβαλιερ του Ηνωμένου Βασιλείου τα cavaliers που προέρχονται από άγνωστες γέννες, δέν φέρουν γενεαλογικό χάρτη ( pedigree ) παρουσιάζουν πολύ περισσότερα προβλήματα υγείας.

Σε μελέτη υγείας του Ομίλου Κάβαλιερ Ελλάδας υπό την καθοδήγηση του προέδρου της πανευρωπαικής κτηνιατρικής εταιρείας αναπαραγωγής ζώων συντροφιάς κ. Γιώργου Μαντζιάρα για την ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας που έγινε τόσο σε φαινοτυπικά όσο και σε γονοτυπικά κάβαλιερς φαίνεται σαφώς η υπεροχή των γονοτυπικών, αφού παρουσιάζουν πολύ μικρότερο βαθμό εμφάνισης της ασθένειας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο βάρος αφού τα κάβαλιερ είναι ιδιαίτερα λαίμαργα σκυλιά και τείνουν προς την παχυσαρκία.

Όμιλος Κάβαλιερ Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όμιλος κάβαλιερ Ελλάδας είναι μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο εγκεκριμένο από την ελληνική πολιτεία με την 786/2013 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και πιστοποιημένο στην Περιφέρεια Αττικής με αριθμό μητρώου 19698.

Ο όμιλος είναι εγκεκριμένος από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (F.C.I.) και τον Κυνολογικό όμιλο Ελλάδας (Κ.Ο.Ε)

Είναι ο μοναδικός επίσημος φορέας που ασχολείται με την φυλή προάγοντας προγράμματα υγείας, μορφολογίας, υιοθεσιών.

Μέλη του είναι ιδιοκτήτες σκύλων cavalier καθώς και οι επίσημοι εκτροφείς (φέρουν την επίσημη διαπίστευση της F.C.I.)

Διοργανώνει επίσημες εκθέσεις μορφολογίας καθώς και το περίφημο cavalier day με την πανελλαδική συνάντηση φίλων και ιδιοκτητών της φυλής.

Διοικείται από πενταμελές Δ.Σ. με διετή θητεία το οποίο εκλέγεται από τα μέλη του ομίλου σε Γενική Συνέλευση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όμιλος Καβαλιερ Ελλαδας Αρχειοθετήθηκε 2019-10-14 στο Wayback Machine. -

Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία

Ομιλος κάβαλιερ Ηνωμένου Βασιλείου

Αμερικανικος Ομιλος Καβαλιερ

Κυνολογικός όμιλος Ελλάδας [1]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

www.cavalierking.gr[1]

https://www.youtube.com/channel/UC9mSV323uiYbxTBTMrBDUdA/about

https://www.facebook.com/groups/138815019575456/?ref=group_header

https://www.facebook.com/CavalierClubGreece/

  1. «Cavalier King Charles Spaniel». www.cavalierking.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2019.