Κίριλ Μπρατάνοφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κίριλ Τσότσεφ Μπρατάνοφ
Γέννηση5  Μαρτίου 1911
Lukovit
Θάνατος16  Οκτωβρίου 1986
Σόφια
ΥπηκοότηταΒουλγαρία
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Σόφιας
Βραβεύσειςβραβείο Ντιμιτρόφ
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςβιολογία
Ιδιότηταζωολόγος, ανοσολόγος, κτηνίατρος, βιολόγος και διδάσκων πανεπιστημίου

Ο Κίριλ Τσότσεφ Μπρατάνοφ (βουλγαρικά: Кирил Цочев Братанов‎‎, 5 Μαρτίου 1911 – 16 Οκτωβρίου 1986) ήταν διακεκριμένος Βούλγαρος βιολόγος και πρωτοπόρος στον τομέα της αναπαραγωγικής ανοσολογίας.

Εκπαίδευση και πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κίριλ Μπρατάνοφ γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1911, στο Λούκοβιτ της Βουλγαρίας ως ο τρίτος γιος του Τσόσο Μπρατάνοφ Ραντκίνσκι, δασκάλου από την Γιαμπλάνιτσα. Ο μεγαλύτερο αδερφός του, καθηγητής Μπράταν Μπρατάνοφ, σπούδασε ιατρική και έγινε ένας από τους σημαντικότερους Βούλγαρους παιδάτρους της εποχής του. Ο άλλος αδελφός του, Ντιμιτάρ Μπράτανοφ, σπούδασε νομική και διετέλεσε διπλωμάτης, πρέσβης και μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας. Λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων ως μέλος του Βουλγαρικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος, ο πατέρας, Τσόσο Μπρατάνοφ, είχε δυσκολίες να εξασφαλίσει θέση διδασκαλίας. Η οικογένεια ζούσε φτωχικά σε έναν αμπελώνα στα περίχωρα του Λούκοβιτ.

Αφού τελείωσε την έκτη δημοτικού στο χωριό του το 1928, ο Κίριλ Μπρατάνοφ μετακόμισε στην πρωτεύουσα, τη Σόφια, όπου συνέχισε τις σπουδές του στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων (Втора софийска мъжка гимназия), από όπου αποφοίτησε το 1930. Στη συνέχεια, σπούδασε κτηνιατρική στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Αφού έλαβε το διδακτορικό του το 1935, εργάστηκε δύο χρόνια ως κτηνίατρος στο χωριό Ντερμάντσι.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ακαδημαϊκή καριέρα του Μπρατάνοφ ξεκίνησε το 1940, όταν έγινε επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Βιοχημείας στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας. Μεταξύ 1948 και 1976, ήταν καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Μαιευτικής και Τεχνητής Σπερματέγχυσης στη Σχολή Ζωοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Γεωπονικών Επιστημών στη Σόφια. Ο Κίριλ Μπρατάνοφ διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Πανεπιστημίου Γεωργικών Επιστημών (1956-1962) και αντιπρόεδρος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών (1962-1972). Από το 1976 μέχρι τον θάνατό του το 1986, διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το 1967, έγινε πλήρες μέλος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών. Εκλέχτηκε επίσης επίτιμο μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Κτηνιατρικών Επιστημών, της Γερμανικής Ακαδημίας Γεωπονικών Επιστημών, της Βελγικής Βασιλικής Ακαδημίας Ιατρικής, της Ισπανικής Βασιλικής Ακαδημίας Κτηνιατρικών Επιστημών, της Ιταλικής Εταιρείας Κτηνιατρικών Επιστημών και της Ακαδημίας Γεωπονικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης.

Μεταξύ 1943 και 1986, ο Κίριλ Μπρατάνοφ διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογίας και Αναπαραγωγικής Ανοσολογίας και Ανάπτυξης Οργανισμών στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών. Σήμερα, το Ινστιτούτο Βιολογίας και Αναπαραγωγικής Ανοσολογίας Κίριλ Μπρατάνοφ φέρει το όνομά του προς τιμήν της συνεισφοράς του στην επιστήμη.[1]

Τον Σεπτέμβριο του 1967, ο Κίριλ Μπρατάνοφ και οι στενότεροι συνεργάτες του, μετά από αλληλογραφία με άλλους ερευνητές αναπαραγωγικής ανοσολογίας, συγκάλεσαν το πρώτο συμπόσιο για την ανοσολογία σπερματοζωαρίων και γονιμοποίησης στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Στο συμπόσιο συμμετείχαν ερευνητές από την Αυστρία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ και τη Γιουγκοσλαβία. Εκπροσωπήθηκαν, επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας. Κατά τη διάρκεια του συμποσίου ιδρύθηκε η Διεθνής Συντονιστική Επιτροπή για την Αναπαραγωγική Ανοσολογία (ICCIR). Το 1969, η ICCIR πραγματοποίησε μια μικρότερη συνάντηση για την «Ανοσολογία και αναπαραγωγή» στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη και εξέλεξε τη διευθύνουσα επιτροπή της ICCIR με πρόεδρο τον Κίριλ Μπρατάνοφ. Ο κύριος στόχος της ICCIR ήταν ο συντονισμός της έρευνας στον τομέα της αναπαραγωγικής ανοσολογίας σε ολόκληρο τον κόσμο και η περιοδική διεξαγωγή διεθνών συμποσίων στη Βάρνα. Προς τιμήν του ιδρυτή και πρώην προέδρου του, η ICCIR απονέμει το μετάλλιο Κίριλ Μπρατάνοφ σε ερευνητές με εξαιρετική συμβολή στην αναπαραγωγική ανοσολογία. Το 15ο Διεθνές Συμπόσιο Αναπαραγωγικής Ανοσολογίας πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018 στη Βάρνα.

Στο 3ο συμπόσιο Αναπαραγωγικής Ανοσολογίας το 1975, ιδρύθηκε η Διεθνής Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ανοσολογίας (ISIR) μετά από πρόταση του Κίριλ Μπρατάνοφ, ο οποίος εξελέγη πρώτος πρόεδρος και υπηρέτησε μέχρι το 1983. Στο 3ο συνέδριο της ISIR το 1986 στο Τορόντο, ο καθηγητής Rupert Billingham, ανοσολόγος και ένας από τους πρωτοπόρους στη μεταμόσχευση οργάνων, δήλωσε:

"Ας μην το ξεχνάμε ότι, αν δεν ήταν η Βουλγαρία και ο αγαπητός μας φίλος Κίριλ, δεν θα είχαμε συγκεντρωθεί ποτέ εδώ ως ερευνητική κοινότητα για να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα για την ανθρωπότητα, την αναπαραγωγική ανοσολογία..."

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο τάφος του Bratanov βρίσκεται στο Κεντρικό Κοιμητήριο της Σόφιας.
  • Το Ινστιτούτο Βιολογίας και Αναπαραγωγικής Ανοσολογίας και Ανάπτυξης Οργανισμών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών φέρει το όνομα του Μπρατάνοφ προς τιμήν της συνεισφοράς του ως διευθυντή του ινστιτούτου για περισσότερα από 40 χρόνια.
  • Το αναμνηστικό μετάλλιο για εξαιρετική επιστημονική συνεισφορά στον τομέα της αναπαραγωγικής ανοσοβιολογίας, που απονέμεται από τη Διεθνή Επιτροπή Συντονισμού για την Αναπαραγωγική Ανοσολογία, πήρε το όνομά του από τον Μπρατάνοφ.
  • Το 2011, προς τιμήν της εκατοστής επετείου από τη γέννησή του, το Υπουργείο Μεταφορών, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας εξέδωσε αναμνηστικό ταχυδρομικό φάκελο με ειδικό γραμματόσημο με την εικόνα του Μπρατάνοφ.
  • Ο Μπρατάνοφ συμπεριλήφθηκε ως μία από τις βασικές προσωπικότητες στην έκθεση "Ιδρυτές και Επιστήμονες της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών" που διοργανώθηκε ως μέρος της 150ής επετείου της τον Οκτώβριο του 2019.

Σημαντικά έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kyril Bratanov: Βιοβιβλιογραφία, Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, Σόφια, 1984

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «History of IBIR». ibir.bas.bg. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]