Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών
Movement of Democratic Socialists logo.png
Ιδρυτής Γιώργος Α. Παπανδρέου
Πρόεδρος Γιώργος Α. Παπανδρέου
Γενικός Γραμματέας Γιώργος Ελενόπουλος
Εκπρόσωπος Τύπου Γεώργιος Πεταλωτής
Ίδρυση 3 Ιανουαρίου 2015
Διάσπαση από ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Έδρα Πειραιώς 83 & Σαλαμίνος, Αθήνα
Πτέρυγα νεολαίας Κίνημα Νέων
Ιδεολογία Δημοκρατικός σοσιαλισμός[1]
Σοσιαλδημοκρατία
Πολιτική θέση Κεντροαριστερά[1]
Εθνική προσχώρηση Δημοκρατική Συμπαράταξη
Διεθνής προσχώρηση Σοσιαλιστική Διεθνής
Κοινοβούλιο
0 / 300
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
0 / 21
Ιστοσελίδα
tokinima.gr
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι ένα ελληνικό πολιτικό κόμμα το οποίο ιδρύθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2015[2] από τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Α. Παπανδρέου. Τοποθετείται στο χόρο της Κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. [1]. Εκπρόσωπος Τύπου του νέου κόμματος είναι o Γιώργος Πεταλωτής.[3]

Από τις 12 Ιανουαρίου 2017, συμμετέχει στο συνασπισμό Δημοκρατική Συμπαράταξη από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ[4]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ίδρυση του κόμματος ανακοινώθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2015, από τον Γιώργο Παπανδρέου,[5] σημερινό Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς[6] και πρώην πρωθυπουργό, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τη βουλευτικές εκλογές του 2015 που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Ιανουαρίου [7]. Ο Παπανδρέου έτσι επιβεβαίωσε την αναμενόμενη διάσπαση του[8] από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, στο οποίο ηγήθηκε μέχρι να αντικατασταθεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο τον Μάρτιο του 2012.

Πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ εντάχθηκαν στο νέο κόμμα, συμπεριλαμβανομένων των πρώην υπουργών Φίλιππο Σαχινίδη, Δημήτρη Ρέππα, Φίλιππο Πετσάλνικο, και Μιχάλη Καρχιμάκη.[9][10]Ακολούθησε και ένας αριθμός των κομματικών μελών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι προσχώρησαν στο νέο κίνημα.[11][12]

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και αξιωματούχοι του κόμματος κατήγγειλαν αμέσως την κίνηση του Παπανδρέου ως «ανήθικη και παράλογη πολιτική πράξη», που στοχεύει στην διάλυση του ΠΑΣΟΚ και ότι παρακινείται από την προσωπική φιλοδοξία και όχι από οποιαδήποτε "πραγματική" πολιτική διαφωνία.[13]. Ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε πως πρόκειται για "λύτρωση" και όχι για "διάσπαση".[14]

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη ανέφερε πως δεν προτίθεται να κάνει καμιά συνεργασία με το νέο κίνημα καθώς και με αυτά του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρεί πως όλα κινούνται στην ίδια γραμμή πολιτικής, με την οποία αντιτίθεται.[15]

Εκλογές Ιανουαρίου 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε υποψηφιότητα στις εκλογικές περιφέρειες Αχαΐας και Β΄ Αθηνών, ενώ ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τοποθετήθηκε ο Ηλίας Κικίλιας, πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ.[16]

Αν και σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες τα ποσοστά του Κινήματος ξεπερνούσαν αυτά του ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο 3%, προκειμένου να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κίνημα δεν συμμετείχε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.[17] Είχαν προηγηθεί συνομιλίες για εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ που δεν τελεσφόρησαν.[18]

Δημοκρατική Συμπαράταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 12 Ιανουαρίου 2017, μετά από συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τη Φώφη Γεννηματά, αποφασίστηκε η ένταξη του Κινήματος, ως συνιστώσα, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σύμφωνα με την κοινή δήλωσή τους, το Κίνημα θα διατηρήσει την αυτονομία του, ενώ θα συμβάλλει με τις ιδέες του στον προγραμματικό διάλογο της Συμπαράταξης

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δεκαεξασέλιδη ιδρυτική διακήρυξη, με την υπογραφή των 252 ιδρυτικών μελών του κινήματος,[19] αναφέρεται στην αποτυχία των σημερινών εθνών-κρατών στο να εξανθρωπίσουν την παγκοσμιοποίηση και το διεθνές κεφάλαιο και την αδυναμία ελέγχου και ρύθμισης του. Επιπλέον, κατακρίνει την συντηρητική πλειοψηφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως εισήγαγε μια διαιρετική αφήγηση περί «καλών» και «κακών» κρατών μελών, αντί να αναγνωρίσει τις ατέλειες και προβλήματα του ευρωσυστήματος και να θεωρήσει εναλλακτικές λύσεις, όπως αυτές των ευρωομολόγων. Ως καθοριστικό ρόλο προς εύρεση λύσης προτείνει τη δημιουργία μιας προοδευτικής, σοσιαλιστικής, οικολογικής Ευρώπης.[20]

Αποτελέσματα εκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Ηγέτης Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες Θέση
2012 ΙΙ Γιώργος Παπανδρέου δε συμμετείχε δε συμμετείχε
8 / 300
Αντιπολίτευση
2015 Ι Γιώργος Παπανδρέου 152.557 2,54%
0 / 300
8ο κόμμα
Εκτός Βουλής
2015 ΙΙ Γιώργος Παπανδρέου δε συμμετείχε δε συμμετείχε
0 / 300
-

Κοινοβουλευτική Ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΙΕ’ Κοινοβουλευτική Περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΙΣΤ’ Κοινοβουλευτική Περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΙΖ’ Κοινοβουλευτική Περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λογότυπο και χρώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών αποτελείται από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στο κλαδί του και ένα πράσινο φύλλο με λευκά περιγράμματα, μέσα σε τετράγωνο κόκκινο φόντο. Δεξιά του σχεδίου, αναγράφεται το όνομα του κινήματος με συνδυασμό του κόκκινου και πράσινου χρώματος στα γράμματα, και τη λέξη «ΚΙΝΗΜΑ» να είναι γραμμένη με μεγάλη πλαγιογράμματη γραφή. Η επιλογή των χρωμάτων και του συμβόλου για το λογότυπο του κινήματος, παραπέμπει ευθέως στα χρώματα και τα σύμβολα της παγκόσμιας σοσιαλδημοκρατίας αλλά και στο λογότυπο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας ο Γιώργος Παπανδρέου ηγείται.[21]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 Ξεκίνημα με το «Κίνημα», Από ποιόν θα όψει τους περισσότερους, Πρώτο Θέμα, 4/1/2015, σελ. 18 «το νέο κόμμα τοποθετείται στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και την Κεντροαριστερά»
 2. «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, το κόμμα Παπανδρέου - news.in.gr». http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231374859. 
 3. «Ολοι οι υποψήφιοι με το κόμμα του Γιώργου - thetoc.gr». http://www.thetoc.gr/politiki/article/oloi-oi-upopsifioi-me-to-komma-tou-giwrgou. 
 4. http://www.kathimerini.gr/891379/article/epikairothta/politikh/symmetoxh-kidhso-sta-organa-toy-pasok-apofasisan-gennhmata---papandreoy
 5. «Γ. Παπανδρέου: Θέλουμε να γίνουμε η αλλαγή που πρεσβεύουμε - tovima.gr». http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=664343. 
 6. «PRESIDIUM of the SOCIALIST INTERNATIONAL - socialistinternational.org». http://www.socialistinternational.org/viewArticle.cfm?ArticleID=11. 
 7. «Στις 25 Ιανουαρίου οι εκλογές - naftemporiki.gr». http://www.naftemporiki.gr/story/896516/stis-25-ianouariou-oi-ekloges. 
 8. «Αποφασίζει ίδρυση κόμματος ο Παπανδρέου – Μυστική σύσκεψη - aftodioikisi.gr». http://www.aftodioikisi.gr/kommata/apofasizei-idrisi-kommatos-o-papandreou-mistiki-siskepsi. 
 9. «Ποιοι υπογράφουν την ιδρυτική δήλωση του κόμματος Παπανδρέου - aftodioikisi.gr». http://www.aftodioikisi.gr/kommata/kai-to-onoma-aftou-kinima-dimokraton-sosialiston-poioi-ipografoun-tin-idritiki-dilosi-tou-kommatos-papandreou. 
 10. «Οι σωματοφύλακες στο κόμμα του Γιώργου- Υπαρχηγός ο Ρέππας; - thetoc.gr». http://www.thetoc.gr/politiki/article/oi-swmatofulakes-sto-komma-tou-giwrgou--uparxigos-o-reppas. 
 11. «Προσχωρούν στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 71 μέλη του ΠΑΣΟΚ - Naftemporiki.gr». http://www.naftemporiki.gr/story/898967/prosxoroun-sto-kinima-dimokraton-sosialiston-71-meli-tou-pasok. 
 12. «Θεσσαλονίκη: Στο κόμμα Παπανδρέου 71 μέλη του ΠΑΣΟΚ - kathimerini.gr». http://www.kathimerini.gr/798439/article/epikairothta/politikh/8essalonikh-sto-komma-papandreoy-71-melh-toy-pasok. 
 13. «Βενιζέλος: «Θλιβερό συμβάν» η ίδρυση «προσωπικού» κόμματος Παπανδρέου - Skai.gr». http://www.skai.gr/news/politics/article/272394/venizelos-thlivero-sumvan-i-idrusi-prosopikou-kommatos-papandreou/. 
 14. «Γιώργος Παπανδρέου: «Θα γράψουμε Ιστορία - μιλάνε για διάσπαση, εμείς για λύτρωση» - tanea.gr». http://www.tanea.gr/news/politics/article/5195384/giwrgos-papandreoy-tha-grapsoyme-istoria-ksekiname-apo-thn-arxh/. 
 15. «Λαφαζάνης: Καμιά συνεργασία με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ ή Παπανδρέου - tvxs.gr». http://tvxs.gr/news/ellada/lafazanis-kamia-synergasia-me-potami-pasok-i-papandreoy. 
 16. Υποψήφιοι Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών
 17. «Δεν κατεβαίνει το ΚΙΔΗΣΟ στις εκλογές, ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου». Ναυτεμπορική. 2015-09-01. http://www.naftemporiki.gr/story/998202/den-katebainei-to-kidiso-stis-ekloges-anakoinose-o-g-papandreou. Ανακτήθηκε στις 2015-09-03. 
 18. «ΠΑΣΟΚ: Οριστικό "διαζύγιο" με ΚΙΔΗΣΟ, "κλείδωσε" η συνεργασία με ΔΗΜΑΡ». Mega Channel. 2015-08-29. http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27371&subid=2&pubid=35083083. Ανακτήθηκε στις 2015-09-03. 
 19. ««Κίνημα - Δημοκρατών Σοσιαλιστών» το κόμμα Παπανδρέου - protothema.gr». http://www.protothema.gr/politics/article/439447/alert-kinima-dimokraton-sosialiston-tha-legetai-to-komma-papandreou/. 
 20. «Διακήρυξη αρχών και στόχων - tokinima.gr». http://www.tokinima.gr/diakiryksi/. 
 21. «The Red Rose as Progressive Symbol - nyu.edu». http://www.nyu.edu/library/bobst/research/tam/aboutlogo.html. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]