Κίνημα Άρδην

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κίνημα Άρδην
ΠρόεδροςΓιώργος Καραμπελιάς
ΈδραΑθήνα
ΙδεολογίαΟικολογία, Δημοκρατικός Πατριωτισμός
Ιστότοπος
http://ardin-rixi.gr/

Το Κίνημα Άρδην είναι πολιτικός φορέας που ιδρύθηκε το 2016 με επικεφαλής τον Γιώργο Καραμπελιά[1]. Οφείλει την ονομασία του στο περιοδικό Άρδην.

Οι ιδεολογικές αφετηρίες αυτού του πολιτικού χώρου βρίσκονται στην ριζοσπαστική αριστερά και το οικολογικό κίνημα[2]. Ωστόσο από τη δεκαετία του 1990, όταν ξεκίνησε η κυκλοφορία του περιοδικού Άρδην, ο χώρος αυτός διακρίθηκε - και ήρθε σε ρήξη - με άλλες πολιτικές ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, καθώς προέβαλε πατριωτικές θέσεις στα εθνικά ζητήματα και στα ζητήματα ταυτοτήτων στα πλαίσια της πάλης κατά της παγκοσμιοποίησης.

Από τη δεκαετία του 1990 η πολιτική ομάδα του Γιώργου Καραμπελιά έχει συνεργαστεί με προσωπικότητες προερχόμενες τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά του δημοκρατικού πολιτικού φάσματος.

Ιδιαίτερα σημεία πολιτικής δράσης της ομάδας του Γιώργου Καραμπελιά ήταν η στράτευση κατά της αλλαγής των ταυτοτήτων το 1999, κατά του σχεδίου Ανάν για την Κύπρο το 2004, και κατά της αλλαγής των βιβλίων ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού την περίοδο 2006-2007.

Το 2011 έλαβε μέρος στις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων ως Κίνηση Πολιτών Άρδην ενώ συμμετείχε στη Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη[3] της οποίας ο Γιώργος Καραμπελιάς υπήρξε ιδρυτικό μέλος[4].

Το 2014 συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές στηρίζοντας τα αυτόνομα σχήματα "Μένουμε Θεσσαλονίκη"[5], "Κοινοτικόν" (Πάτρα) [6] και "Σπάρτακος" (Κομοτηνή)[7]. Το 2015 καταδίκασε την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για πρόκληση πρόωρων εκλογών[8] και έκτοτε τάσσεται συστηματικά εναντίον των επιλογών της κυβέρνησης Τσίπρα.

Τον Νοέμβριο του 2016 λαμβάνει χώρα το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Άρδην. Το 2018 το Κίνημα Άρδην συμμετείχε στο κίνημα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών[9] ενώ το 2019 αποφασίζει να συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Δήμου Αθηναίων με το σχήμα "Αθήνα για την Ελλάδα" και υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Καραμπελιά.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]