Κήπος του Νάπιερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Argostoli Napier gazebo

Ο κήπος του Νάπιερ είναι ένα πάρκο που βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου (πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς).

Δημιουργήθηκε επί Αγγλοκρατίας στις αρχές του 19ου αιώνα, παίρνοντας το όνομα του από τον τοποτηρητή της Κεφαλονιάς Κάρολο Τζέιμς Νάπιερ, ως ένας χώρος για να παίζουν τα παιδιά του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εποχής, στην περιοχή που τότε λεγόταν "Κουτούπι", υπήρχε ένα αμπέλι, σε έκταση που ανήκε στον Πέτρο Βαλσαμάκη. Από αυτόν αγόρασε ο Νάπιερ το κτήμα και το μετέτρεψε σε υπερυψωμένο πάρκο, που έμεινε γνωστό ως «Κήπος του Νάπιερ» και παρέμεινε στην κατοχή της οικογένειας ως το 1905. Τότε, το Νοέμβριο του 1905 ο Δήμος Αργοστολίου κατόρθωσε να τον αποκτήσει και να τον μετατρέψει σε δημοτικό άλσος της πόλης όπου λειτουργούσε σαν χώρος αναψυχής και ψυχαγωγίας όπως παραμένει έως σήμερα.

Για τη φύτευση, την κατασκευή περιπτέρου, την τοποθέτηση καθισμάτων και υδραγωγών σωλήνων, την κατασκευή της προτομής του Napier, τη διαμόρφωση του εδάφους και τις δαπάνες μεταβίβασης κατεβλήθη από τον Δήμο το ποσό των 45.542 δρχ. Το ίδιο έτος διαμορφώθηκε και η οδός Napier. Η προτομή του Νάπιερ δημιουργήθηκε το 1906 από τον γλύπτη Ιωάννη Κόκκινο, υπέστη όμως σοβαρές ζημιές και βανδαλισμούς κατά την Γερμανική Κατοχή. Ακολούθησαν οι σεισμοί, η εγκατάλειψη του Κήπου και επί Δημαρχίας Γερασίμου Φόρτε πραγματοποιήθηκε (2003-2004) η ανάπλαση του ιστορικού Κήπου με χρηματοδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Μετά από μακρό διάστημα εγκατάλειψης, σήμερα το πάρκο ανακατασκευάστηκε για να αποκτήσει μεγάλο μέρος της παλιάς του αίγλης με τις βόλτες και το γραφικό κεντράκι που υπήρχε μέσα σε αυτό, κυρίως προσεισμικά.

Περπατώντας στα γουλόστρωτα μονοπάτια του ολόφυτου πάρκου με διαμορφωμένα μονοπάτια και χώρους εκδηλώσεων, ο επισκέπτης μπορεί να δει το Ηρώο του Αργοστολίου, την προτομή του ιδρυτή του κήπου και ένα κιόσκι, φτιαγμένο σήμερα όπως το αρχικό. Ο Κήπος του Νάπιερ μένει ανοιχτός και μετά την δύση του ηλίου, γιατί ο φωτισμός είναι υπεραρκετός. Ο Κήπος καλλωπίστηκε με διάφορα φυτά, τοποθετήθηκαν καινούργια παγκάκια και σε δέκα σημεία του στήθηκαν πινακίδες με δίγλωσσα ιστορικά κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για να ξεναγούν και να πληροφορούν τον επισκέπτη. Κοντά στον Κήπο του Napier βρίσκεται το Αρχοντικό των Γκεντιλίνη-Κοσμετάτου και αυτό του Βρεττού. Μέσα στον Κήπο υπάρχει μνημείο,έργο του γλύπτη Γ. Μπονάνου, που στήθηκε το 1927 και είναι αφιερωμένο στους Κεφαλονίτες πεσόντες των πολέμων της περιόδου 1912-1922.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://greece.terrabook.com/kefalonia/el/page/kipos-tou-napier

https://web.archive.org/web/20150801014412/http://www.kefalonia-tours.gr/whattosee/kefalonia_siteseeing/kipos-napier.php

http://my-mosxato.blogspot.gr/2014/02/blog-post_3268.html

http://www.gokefalonia.com/gr/attractions/Napier_Garden.html Αρχειοθετήθηκε 2015-04-02 στο Wayback Machine.