Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση

Το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1997, από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση», ειδικά για τα κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά, τα «παιδιά των δρόμων», όπως αποκαλούνται. Ανέλαβε να βοηθήσει τα παιδιά των περιοχών Μεταξουργείου, Κουμουνδούρου, Κεραμικού, Ακαδημίας Πλάτωνα κτλ. Παιδιά που προέρχονται κυρίως από οικογένειες μουσουλμάνων τσιγγάνων της Δυτικής Θράκης, τουρκόφωνων της Δυτικής Θράκης και ολίγων τσιγγάνων και Αλβανών. Οι γονείς των παιδιών αυτών είναι αναλφάβητοι, χωρίς εργασιακή, εμπειρία και απαιτούμενη εργασιακή αντίληψη και συμπεριφορά, με αποτέλεσμα η επιβίωση των πολύτεκνων οικογενειών να στηρίζεται στην «εργασία» των παιδιών, τα οποία πουλούν λουλούδια στις ταβέρνες, χαρτομάντιλα, ή καθαρίζουν τζάμια των αυτοκινήτων στα φανάρια των δρόμων. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ανήκουν προβληματικές, μονογονεϊκές οικογένειες.

Ο αριθμός των παιδιών αυτών υπολογίζεται σήμερα (2006) περίπου στα 1.000, με ανεξέλεγκτο ρυθμό αύξησης, σε λίγα χρόνια θα είναι πολλαπλάσιος (παντρεύονται κατά τη διάρκεια της πρώιμης εφηβείας και έχουν μέσο όρο 8 – 10 παιδιά ανά οικογένεια)[εκκρεμεί παραπομπή]. Η μη κυβερνητική οργάνωση πιστεύει πως η απάντηση στο πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών βρίσκεται κυρίως στην εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγησή τους.

Για τους λόγους αυτούς, ιδρύθηκε το 1997 το Κέντρο Ημέρας, το οποίο προσφέρει εκτός από σχολική υποστήριξη και πολύπλευρη κοινωνική υποστήριξη στα παιδιά και στις οικογένειές τους. Με την βοήθεια του Κέντρου 30 παιδιά έχουν πάρει απολυτήριο δημοτικού. Το Κέντρο συνεχίζει την προσπάθειά του (σχολικής υποστήριξης και ενισχυτικής διδασκαλίας, παροχές σχολικού εξοπλισμού, κτλ.). Αυτή την στιγμή 40 παιδιά είναι ενταγμένα στο Δημοτικό σχολείο και καθημερινά παρακολουθείται η σχολική τους πρόοδος από το Κέντρο, που βρίσκεται σε επαφή με 15 σχολεία της περιοχής και παράλληλα προσπαθεί να στηρίξει τις οικογένειες των παιδιών.

Η Κοινωνική παρέμβαση του Κέντρου έχει αναγνωριστεί και βραβευθεί πολλές φορές. Τον Δεκέμβριο του 2000 στα πλαίσια του διεθνούς έτους Εθελοντών, το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και η Ελληνική Ραδιοφωνία, που είχαν την ευθύνη της διοργάνωσης, αναγνώρισαν το Κέντρο ως την πλέον δραστήρια οργάνωση στο τομέα της κοινωνικής φροντίδας και βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίσης το Μάρτιο του 1999 το έργο του βραβεύθηκε από την Επιτροπή Δημοσιογράφων της ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ) ως μέλος της κυβέρνησης των μη κυβερνητικών από την κοινωνία των πολιτών.

Η μικρή εθελοντική και μη κυβερνητική οργάνωση «Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση» έχει αναλάβει την οικονομική στήριξη του Κέντρου Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας, το οποίο στηρίζεται στην οικονομική βοήθεια πολιτών και επιχειρήσεων. Κατά βάση οι οικονομικοί της πόροι προέρχονται από ιδιωτικές χορηγίες και συνδρομές.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]