Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ) είναι μη κυβερνητική οργάνωση που σαν στόχο του δηλώνει την πολυδιάστατη μελέτη της παρουσίας μειονοτικών ομάδων, γλωσσών και κάθε πολιτισμικής ιδιαιτερότητας, σε θεωρητικό επίπεδο και με μελέτη συγκεκριμένων περιπτώσεων, με βασική αναφορά την Ελλάδα.

Στελεχώνεται από ιστορικούς, κοινωνιολόγους, γλωσσολόγους, νομικούς και άλλους επιστήμονες. Μέλη του έχουν δημοσιεύσει δεκάδες τόμων σχετικά με ζητήματα μειονοτήτων και μετανάστευσης, ιδίως σχετικά με την Ελλάδα. Το ΚΕΜΟ έχει διοργανώσει διεθνή και ελληνικά συνέδρια (κατάλογος μελών[1]).

Οι δραστηριότητες του ΚΕΜΟ έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλέσει αντιδράσεις δεδομένου ότι ασκεί κριτική σε εθνικιστικές και ρατσιστικές θέσεις και ιδίως αμφισβητεί μύθους του ελληνικού κράτους και εκπαιδευτικού συστήματος και αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες στη γλώσσα και ταυτότητα μειονοτικών ομάδων στην Ελλάδα (μακεδόνες, μουσουλμάνοι τουρκικής εθνικής ταυτότητας, βλάχοι, αρβανίτες κλπ.) καθω΄ώς και ομάδων ελληνικής εθνικής συνείδησης σε άλλες χώρες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντιδράσεις στις δραστηριότητες του ΚΕΜΟ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]