Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης
ΑκρώνυμοΚΕ.ΑΣ.Μ
ΣύνθημαΧτίζοντας την Ελλάδα της Ελευθερίας, των Ευκαιριών και της Αξιοκρατίας
Ίδρυση2015
ΠρόεδροςΙωάννης Π. Χουντής
Μέλη>300
ΚατηγορίαThink-tank Οικονομικών και Πολιτικών Μελετών
ΈδραΘεσσαλονίκη
Θεσμική ΣχέσηΙνστιτούτο Οικονομικών και Πολιτικών Μελετών "ΚΕ.ΑΣ.Μ"
Ιστοσελίδαhttp://keasm.gr

Tο Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης (ΚΕ.ΑΣ.Μ.) είναι μια ανεξάρτητη φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης (αγγλικά: think tank), που έχει ως σκοπό να διαμορφώσει και να προωθήσει πολιτικές προτάσεις στις βάσεις της ελεύθερης οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, του μειωμένου και αποδοτικού κράτους, του ιδεώδους της Ελευθερίας και των ιδιαίτερων αξιών και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης παράγει εξειδικευμένες μελέτες (Policy Papers) σε μία σειρά πεδίων, που αφορούν την οικονομία, τις κοινωνικές υπηρεσίες (παιδεία-υγεία), τις διεθνείς σχέσεις και την συνταγματική αναθεώρηση. Πραγματοποιεί εκδηλώσεις[1][2][3] σε όλη την Ελλάδα για την διάδοση και προώθηση αυτών των προτάσεών του ενώ διαμοιράζει τα πορίσματα των ερευνών του σε κοινοβουλευτικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς και φυσικά πρόσωπα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης ιδρύθηκε στις 15 Μαΐου 2015.[4] Μερικοί νέοι στην Θεσσαλονίκη,με παρότρυνση του θεμελιωτή του και Προέδρου του μέχρι σήμερα, Ιωάννη Π. Χουντή, ίδρυσαν το think tank. Γρήγορα πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση, ενώ τα μέλη του ΚΕ.ΑΣ.Μ. συνυπέγραψαν κείμενο με πλήθος άλλων πολιτών και φορέων υπέρ του ΝΑΙ στο [[Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 |Δημοψήφισμα]] του 2015.

Επέκταση και αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης αποτέλεσε πρωτοπόρα ανεξάρτητη κίνηση στην Ελλάδα τραβώντας την ευρύτερη προσοχή των πολιτών στη Θεσσαλονίκη.

Στα τέλη της σεζόν 2018 υπάρχουν διευθύνσεις του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης στην Αθήνα, την Κόρινθο, τη Θράκη[5] και την Ήπειρο[6].

Σήμερα το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης θεωρείται ένα από τα πιο αναγνωρισμένα και ενεργά think tank στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάθε χρόνο, το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης να προσθέτει νέα αξιόλογα μέλη, κυρίως μεταξύ των ηλικιών 18-30, αγγίζοντας το 2018 τα τριακόσια μέλη.

Δράση (2015-2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την ίδρυσή του μέχρι και τα τρία χρόνια λειτουργίας του (2015-2018), έχει πραγματοποιήσει:

  • 15 Εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Κατερίνη, Κιλκίς) με
  • 50 Ομιλητές από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο έχουν πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε εκδηλώσεις μας. για
  • 8 Εξειδικευμένες προτάσεις για την οικονομία, την παιδεία και την υγεία.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διοίκηση του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης είναι προσαρμοσμένη στα Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά πρότυπα των think tank.[7][8] Πιο συγκεκριμένα:

  • Πρόεδρος (Chairman)[9]
  • Γενικός Διευθυντής (General Director )[10]
  • Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Directors)
  • Ομάδα Δράσης (Creative Team)[11]
  • Μέλη & Παλαιά Μέλη (Members & Senior Members )

Board of Advisors[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελείται από καθηγητές, πανεπιστημιακούς και επιστήμονες που ενισχύουν τις επιμέρους δραστηριότητες του Ινστιτούτου[12]. Αυτοί απαρτίζουν το Επιστημονικό – Συμβουλευτικό Συμβούλιο (Board of Advisors) του Ινστιτούτου.[13] Το Board of Advisors δεν έχει οποιαδήποτε διαχειριστική ευθύνη και αρμοδιότητα παρά να γνωμοδοτεί με συμβουλευτικού χαρακτήρα προτάσεις και διαπιστώσεις το Ινστιτούτου, εφόσον ζητηθεί από τον Πρόεδρο ή το Διοικητικό Συμβούλιο.[14][15]

Τα άτομα που απαρτίζουν το Board of Advisors σύμφωνα με την λίστα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης τον Μάιο του 2018 είναι τα εξής:

  • Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, π.Επίτροπος της Ευρωπαικής Ένωσης, π.Υπουργός, π.Βουλευτής.
  • Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, π.Υπουργός Εθνικής Άμυνας, π.Βουλευτής.
  • Κέλλυ Μπουρδάρα, π.Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, π.Υφυπουργός Πολιτισμού, π.Βουλευτής, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Σάκη Κυπραίου, Διευθύντρια Γραφείου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, π.Πρωθυπουργού.
  • Ιωάννης Βαληνάκης, π.Υφυπουργός Εξωτερικών, Καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος Ευρωπαικού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet.
  • Γκίκας Χαρδούβελης, π.Υπουργός Οικονομικών, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Πανεπιστημίου Πειραιώς.
  • Αχιλλέας Ζαπράνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Καθηγητής Πανεπιστημίου.
  • Κώστας Υφαντής, Αν. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Επισκέπτης Καθηγητής Πανεπιστημίου Kadir Has Κωνσταντινουπόλεως.
  • Χρήστος Λαδιάς, Οικονομολόγος - Περιφερειολόγος, Αν.Καθηγητής Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου.
  • Ανδρέας Καραμάνος, π.Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου, π.Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας.
  • Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικών Σπουδών, Πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων.
  • Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, Ιστορικός, Γεν.Διευθυντής Εφ.''Εστία'', Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων.
  • Δρ. Πέτρος Ζούνης, Διδάσκων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στον τομέα της πολιτιστικής χορηγίας.
  • Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Founder & CEO Foresight Strategy and Communications, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
  • Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια Κοινωφελούς Ιδρύματος ''Αθανάσιος Λασκαρίδης''

Μελέτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύριος τρόπος δράσης του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης είναι η πραγμάτωση μελετών σε ποικίλα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα προσπαθώντας πάντοτε να προωθεί το υγιές φιλελεύθερο πνεύμα που το διέπει.

#ReformGR[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης ως think tank και ρυθμιστής των μεταρρυθμιστικών τάσεων της νεολαίας παρουσίασε από τις αρχές του 2017 την νέα της καμπάνια με ονομασία #ReformGR.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και παρουσίασης μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση των Ελληνικών θεσμών[16], του κράτους[17] και της οικονομίας[18][19].

Οι μελέτες εκπονούνται από τους επιστημονικούς συνεργάτες και τα μέλη-συνεργάτες[20]. Τα μέλη είναι οι νέοι που οργανώνουν και δίνουν την έμπνευση για την εκπόνηση της εργασίας και οι Επιστημονικοί Συνεργάτες (Board of Advisors) είναι οι καθηγητές, πανεπιστημιακοί, ειδικοί επί των θεμάτων και επιστήμονες που υποστηρίζουν και υπογράφουν την επιστημονική ορθότητα των μελετών ακριβώς επειδή καθοδηγούν τα μέλη κατά την έρευνα και κατά τις απορίες που προκύπτουν στα πλαίσια αυτής.[21]

Δημοσιεύσεις Μελών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με εταιρίες επικοινωνίας, ΜΜΕ, social media προβάλλει τις εργασίες των Μελών του και των επιστημονικών συνεργατών του. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί ως φορέας προβολής άρθρων και προάγει τις ιδέες και σκέψεις που αφορούν το ιδεολογικό του πεδίο.

Τα συνεργαζόμενα μέλη έχουν την δυνατότητα να γράφουν άρθρα με ένα σύστημα rotation τόσο από άποψη εναλλαγής της σειράς συγγραφής μεταξύ των μελών όσο και από άποψη θεματικών. [22]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εκδήλωση του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης». Νέα | Ειδήσεις με άποψη. Άρθρα, αναλύσεις, καιρός.. 2015-09-04. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-01-01. https://web.archive.org/web/20160101110956/http://www.rizopoulospost.com/ekdhlwsh-tou-kentrou-astikhs-metarry/. Ανακτήθηκε στις 2018-06-08. 
  2. Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (21 Μαρτίου 2018). «Εκδήλωση του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμμισης για την οικονομία». https://www.amna.gr/home/article/241289/Ekdilosi-tou-Kentrou-Astikis-Metarruthmisis-gia-tin-oikonomia. 
  3. Voria.gr. «Θεσσαλονίκη: Στις 9 Σεπτεμβρίου η πρώτη εκδήλωση του ΚΕΑΣΜ». Θεσσαλονίκη: Στις 9 Σεπτεμβρίου η πρώτη εκδήλωση του ΚΕΑΣΜ. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2018. 
  4. «Και εγένετο... ΚΕΑΣΜ! - ThinkFree». ThinkFree. 2015-06-02. https://www.thinkfree.gr/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CE%B1%CF%83%CE%BC/. Ανακτήθηκε στις 2018-06-11. 
  5. Newsroom. «Γνωρίστε το ΚΕ.ΑΣ.Μ. που δημιούργησε παράρτημα και στη Θράκη και συγκεκριμένα στην Ορεστιάδα | Reportal.gr». reportal.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2018. 
  6. «Σύσταση κέντρου αστικής μεταρρύθμισης με έδρα την Ηγουμενίτσα». Περιοδικό Step. 2018-06-06. https://periodikostep.gr/%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%81%CF%8D%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83/. Ανακτήθηκε στις 2018-06-11. [νεκρός σύνδεσμος]
  7. «Different ways to define and describe think tanks». onthinktanks.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2018. 
  8. Jersey, States of. «Formal Establishment of Environment Think Tank with Terms of Reference». www.gov.je (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2018. 
  9. «ΠΡΟΕΔΡΟΣ - keasm.gr» (στα αγγλικά). keasm.gr. http://keasm.gr/tokeasm/organwsi/chairman/. Ανακτήθηκε στις 2018-06-08. [νεκρός σύνδεσμος]
  10. «ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ - keasm.gr» (στα αγγλικά). keasm.gr. http://keasm.gr/generaldirector/. Ανακτήθηκε στις 2018-06-08. [νεκρός σύνδεσμος]
  11. «Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ (CREATIVE TEAM) - keasm.gr» (στα αγγλικά). keasm.gr. http://keasm.gr/%CE%B7-%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%83-creative-team/. Ανακτήθηκε στις 2018-06-08. [νεκρός σύνδεσμος]
  12. ΣΚΑΪ. «Δυνατά ονόματα στο νέο Board of Advisors του ΚΕΑΣΜ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-06-06. https://web.archive.org/web/20180606024100/http://www.skai.gr/news/greece/article/375023/dunata-onomata-sto-neo-board-of-advisors-tou-keasm-/. Ανακτήθηκε στις 2018-06-08. 
  13. Voria.gr. «Ηχηρά ονόματα στο νέο Board of Advisors που παρουσίασε το ΚΕΑΣΜ». Ηχηρά ονόματα στο νέο Board of Advisors που παρουσίασε το ΚΕΑΣΜ. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2018. 
  14. «BOARD OF DIRECTORS (Δ.Σ.) - keasm.gr» (στα αγγλικά). keasm.gr. http://keasm.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BF-board-directors/. Ανακτήθηκε στις 2018-06-08. [νεκρός σύνδεσμος]
  15. «Advisory Boards Definition - Entrepreneur Small Business Encyclopedia». Entrepreneur (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2018. 
  16. Capital.gr. «Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης: Τα αρχαία ελληνικά στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα». Capital.gr. http://www.capital.gr/epikairotita/3207977/kentro-astikis-metarruthmisis-ta-arxaia-ellinika-sti-sugxroni-elliniki-pragmatikotita. Ανακτήθηκε στις 2018-06-11. 
  17. «Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης | XΤΥΠΟΣ online». XΤΥΠΟΣ online. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  18. Staff, Investopedia (2010-07-13). «Economic Think Tank» (στα αγγλικά). Investopedia. https://www.investopedia.com/terms/e/economic-think-tank.asp. Ανακτήθηκε στις 2018-06-08. 
  19. «Το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης ερευνά τη μετα-μνημόνιο εποχή – στο Καρφί». www.tokarfi.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2018. 
  20. «"Αγγαλιάζοντας την Ψηφιακή Eποχή” από το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθµισης (ΚΕΑΣΜ)». epixeiro.gr || Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο. http://www.epixeiro.gr/article/51696. Ανακτήθηκε στις 2018-06-11. 
  21. «ΜΕΛΕΤΕΣ - keasm.gr» (στα αγγλικά). keasm.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-07-08. https://web.archive.org/web/20170708042808/http://keasm.gr/studies/. Ανακτήθηκε στις 2018-06-08. 
  22. «ΑΡΘΡΑ Archives - keasm.gr». keasm.gr (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2018.