Κέντρα ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το σήμα των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών στη Ελλάδα, εκπέμπεται από περισσότερα από 300 κέντρα εκπομπής, που συνήθως αλλά όχι απαραιτήτως, βρίσκονται σε βουνά.

Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, που στην Ελλάδα ξεκίνησε επισήμως στις 16.12.2009 από τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης (με κάποιες πειραματικές εκπομπές της ΕΡΤ να χρονολογούνται από τις 16.01.2006 και η πιλοτική ψηφιακή εκπομπή του 4Ε από το 2008), επέφερε και μία οργάνωση σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των κέντρων, αφού το 2012 καθιερώθηκε ο χάρτης συχνοτήτων που προσδιόρισε 13 περιφερειακές ζώνες, που με την σειρά τους χωρίζονται σε 34 περιοχές και 156 κέντρα εκπομπής σε όλη την επικράτεια. Από αυτά τα 156 κέντρα εκπέμπεται το σήμα των τηλεοπτικών σταθμών, αποκλειστικά με ψηφιακό τρόπο, και μέσω των οποίων επιτυγχάνεται πληθυσμιακή κάλυψη σε ποσοστό 96%. Το τελικό στάδιο της ψηφιακής μετάβασης σε αυτά τα κέντρα ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου 2014 (στην περιοχή της Πελοποννήσου, της Ζακύνθου και της Νότιας Στερεάς Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 (στην περιοχή της Κρήτης, της Δωδεκανήσου, της Σάμου, της Ικαρίας και των Κυκλάδων).

Τα υπόλοιπα κέντρα εκπομπής, που εξυπηρετούν περίπου το 4% του πληθυσμού της χώρας, εξακολουθούν να εκπέμπουν με αναλογικό τρόπο το σήμα των τηλεοπτικών σταθμών, αφού δεν συμπεριλήφθηκαν στον χάρτη συχνοτήτων, και παρά την οδηγία της Διεθνούς Ενώσεως Τηλεπικοινωνιών, δεσμευτική και για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία οι αναλογικές εκπομπές τηλεοπτικού σήματος θα έπρεπε να έχουν σταματήσει οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Τόσο τα 156 κέντρα εκπομπής με ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, όσο και τα υπόλοιπα, φιλοξενούν και πομπούς ραδιοφωνικών σταθμών, οι οποίοι εκπέμπουν αναλογικά στην μπάντα των FM και των AxM, καθώς επίσης και κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Πάροχοι Δικτύου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αδειοδοτημένοι Πάροχοι Δικτύου, υπεύθυνοι για την ψηφιακή εκπομπή τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα, είναι δύο, ουσιαστικά μονοπωλιακοί και χωρίς ανταγωνιστή:

Η πρώτη είναι η εταιρεία ΕΡΤnet, θυγατρική εταιρεία της ΕΡΤ, μέσω της οποίας εκπέμπονται πανελλαδικά στο δεύτερο επίγειο πακέτο οι πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ HD και το κανάλι της Βουλής, καθώς πιλοτικά και οι πέντε εθνικής εμβέλειας ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ Σπορ, Kosmos 93.6, ο οποίος είναι επίσημα περιφερειακός σταθμός διότι δεν διαθέτει συχνότητες σε όλη την Ελλάδα, και το διεθνής εμβέλειας Η Φωνή της Ελλάδας καθώς και οι τέσσερις δορυφορικοί σταθμοί στο πρώτο επίγειο πακέτο το οποίο παλαιότερα ήταν η ΕΡΤ Ψηφιακή και σήμερα μεταδίδονται οι εξής σταθμοί ΡΙΚ Sat το οποίο είναι το δορυφορικό πρόγραμμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Κύπρου, η ευρωπαϊκή έκδοση του καναλιού TV5 Monde το οποίο είναι ένα δορυφορικό κανάλι που δημιουργήθηκε από τις γαλλόφωνες ραδιοτηλεοράσεις της Γαλλίας, του Βελγίου, του Καναδά και της Ελβετίας, η αγγλική έκδοση της Deutsche Welle και το BBC World News το οποίο είναι το δορυφορικό ειδησεογραφικό 24ωρο πρόγραμμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Βρετανίας.

Η δεύτερη είναι η εταιρεία Digea, ιδιωτική εταιρεία που δημιουργήθηκε στις 12.06.2009 από τους Alpha TV, ΑΝΤ1, Alter Channel, Μακεδονία TV, Mega Channel, ΣΚΑΪ και Star Channel. Μέσω της οποίας σήμερα εκπέμπονται πανελλαδικά οι 7 τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha TV, ΑΝΤ1, epsilontv, Μακεδονία TV, Mega Channel, ΣΚΑΪ και Star Channel, ταυτόχρονα και σε κωδικοποίηση MPEG-4 και σε κωδικοποίηση HD 1080i, εκτός του Mega ο οποίος λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων διατίθενται αποκλειστικά σε MPEG-4. H Digea είναι επίσης υπεύθυνη και για την μεταφορά του τηλεοπτικού σήματος όλων των αδειοδοτημένων σταθμών με περιφερειακή όμως εμβέλεια, δηλαδή το σήμα τους εκπέμπεται μόνο από τα κέντρα εκπομπής που βρίσκονται εντός των γεωγραφικών περιοχών για τις οποίες έχουν άδεια εκπομπής, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει για κάποιες περιφέρειες. Επειδή το εκπεμπόμενο σήμα δεν μπορεί να περιοριστεί από την πολιτική γεωγραφία, η λήψη των σταθμών αυτών είναι εφικτή και σε γειτονικές περιοχές τυχαία, ενώ υπάρχουν και δύο εξαιρέσεις, καθώς από το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας που βρίσκεται στην Αττική εκπέμπονται και σταθμοί και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ από το κέντρο εκπομπής Αίνος της Κεφαλονιάς εκπέμπονται και σταθμοί της Πελοποννήσου, για την εξυπηρέτηση τηλεθεατών που καλύπτονται από κέντρα εκπομπής γειτονικών νομών και όχι δικά τους. Συγκεκριμένα όλοι οι λειτουργώντες περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα εκπέμπουν ελεύθερα υπό την ομπρέλα της Digea, έκτος από πέντε περιφερειακά κανάλια της Κεντρικής Μακεδονίας (που συνεχίζουν μέχρι σήμερα να εκπέμπουν ακόμη μεταβατικά).

Οι ραδιοφωνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν με δικά τους μέσα το πρόγραμμά τους, χωρίς να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα κάποιου παρόχου δικτύου. Επίσης, σε όσα κέντρα εκπέμπονται αναλογικά οι τηλεοπτικοί σταθμοί, αυτό γίνεται είτε με ιδία μέσα των τηλεοπτικών σταθμών, όπως γινόταν πριν την δημιουργία των παρόχων δικτύου το 2012, ή με πρωτοβουλία και με ευθύνη τοπικών δήμων.

Τα κέντρα εκπομπής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω αναφέρονται τα κέντρα εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τόσο τα 156 του χάρτη συχνοτήτων του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος, όσο και τα υπόλοιπα από τα οποία εκπέμπονται αναλογικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί.

ΠΖ 01: Θράκη, Ανατολική Μακεδονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Allotment 1 - Έβρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΠΥΘΙΟ (Έβρος): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΠΥΘΙΟ" βρίσκεται στη θέση 41°21'40.87N 26°36'5.62E σε χαμηλό ύψωμα ανάμεσα στους οικισμούς Πυθίο και Πετράδες σε υψόμετρο 165 μ. Επίσης, σε απόσταση 300 περίπου μέτρων βορειοανατολικά βρίσκονται κι άλλες εγκαταστάσεις ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αναμεταδοτών. Αποτελεί το βασικό κέντρο εκπομπής του βόρειου Έβρου καθώς και το ισχυρότερο. Το σήμα του φτάνει και λίγα χιλιόμετρα επί τουρκικού εδάφους έως και την Edirne (Αδριανούπολη).

Allotment 2 - Πλάκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΠΛΑΚΑ (Έβρος): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΠΛΑΚΑ" βρίσκεται στη θέση 40°54'18.20N 25°44'45.30E κοντά στο ομώνυμο οικισμό, στη θέση Κορφούλα σε υψόμετρο 560 μ. Βασικό κέντρο εκπομπής για την πόλη της Αλεξανδρούπολης άλλα και της Νοτιοδυτικής Θράκης.

Allotment 3 - Θάσος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΒΑΣΙΛΑΚI (Καβάλα): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΒΑΣΙΛΑΚΙ" βρίσκεται στη θέση 40°56'11.77N 24°22'24.88E στο ομώνυμο ύψωμα δυτικά της Καβάλας σε υψόμετρο 240 μ. δίπλα στο ξενοδοχείο Philoxenia, επίσημη θέση και για τη ψηφιακή ευρυεκπομπή τηλεοπτικού σήματος σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 42800/ΦΕΚ2704B'/05−10−2012 Υπουργική Απόφαση. Σε ψηλότερο σημείο όμως, στη κορυφή του υψώματος, στη θέση 40°56'15.03N 24°21'21.58E και σε υψόμετρο 380 μ. βρίσκονται πλέον όλες οι εγκαταστάσεις παρέχοντας έτσι καλύτερη κάλυψη.
 2. ΘΑΣΟΣ (Καβάλα): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΘΑΣΟΣ" βρίσκεται στη θέση 40°43'50.90N 24°39'41.00E στη κορυφή του όρους Υψάριο, στη θέση Τούμπα, σε υψόμετρο 1120 μ. Θεωρείται κέντρο εκπομπής στρατηγικής θέσης, όπου μπορεί να καλύπτει εκτός από όλα τα παράλια της Ανατολικής Μακεδονίας και τους νομούς Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης.
 3. ΞΑΝΘΗ (Ξάνθη): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΞΑΝΘΗ" Βρίσκεται στη θέση 41° 9'1.29N 24°53'54.07E σε υψόμετρο 310 μ. στην τοποθεσία "Παναγιά", στο ομώνυμο ύψωμα στα βόρεια της πόλης και πήρε το όνομά του από την Ι.Μ. Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας η οποία και βρίσκεται εκεί κοντά.

Allotment 4 - Παγγαίο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΚΟΡΥΛΟΒΟΣ (Δράμα): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΚΟΡΥΛΟΒΟΣ" βρίσκεται στη θέση 41° 9'59.97N 24°10'0.35E πάνω στον ομώνυμο λόφο σε υψόμετρο 390 μ. Είναι το βασικό κέντρο εκπομπής της περιφερειακής ένωσης Δράμας. Καλύπτει την πόλη και όλες τις περιοχές που βρίσκονται νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά του καθώς και τα σύνορά με τις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Καβάλας. Η ίδια η Δράμα αν και καλύπτεται από Θάσο χρησιμοποιεί αυτό το κέντρο για την αναμετάδοση όλων των τοπικών καναλιών του νομού και τα πανελλήνιας μετάδοσης κανάλια μεταδίδονται για τις περιοχές που δεν καλύπτει η Θάσος. Λόγω σχετικά χαμηλού υψομέτρου δεν καλύπτει καθόλου τα βόρεια της περιφερειακής ένωσης.
 2. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ (Δράμα): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ" βρίσκεται στη θέση 41°15'39.00N 23°50'19.96E σε κορυφή του Φαλακρού όρους πάνω από το Πανόραμα Δράμας, σε υψόμετρο 1375 μ.
 3. ΛΙΘΟΤΟΠΟΣ (Σέρρες): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΛΙΘΟΤΟΠΟΣ" βρίσκεται στη θέση 41° 7'51.00N 23°12'12.80E ακριβώς επάνω από το ομώνυμο χωριό σε υψόμετρο 265 μ. Αποτελεί το βασικό κέντρο εκπομπής του δήμου της Ηράκλειας και του βορειοανατολικού πεδινού τμήματος της περιφερειακής ενότητας των Σερρών όπου δεν φτάνει λόγω γεωγραφίας το σήμα του κέντρου εκπομπής ΣΕΡΡΕΣ.
 4. ΣΕΡΡΕΣ (Σέρρες): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΣΕΡΡΕΣ" βρίσκεται στη θέση 41° 6'28.20N 23°35'17.12E στο ύψωμα Καγιάς, ονομασία με την οποία είναι και ευρύτερα γνωστό, πάνω από το χωριό του Αγίου Ιωάννη λίγο έξω από τις Σέρρες από την ανατολική πλευρά της πόλης σε υψόμετρο 360 μ. Αποτελεί το κυριότερο κέντρο εκπομπής της Περιφερειακής Ενότητας των Σερρών. Καλύπτει την πόλη και τα γύρω χωριά που έχουν οπτική επαφή και ανάλογα με το που είναι στραμμένα τα πάνελ του κάθε καναλιού φτάνει και στα βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά άκρα της Π.Ε. Λόγω όμως του ότι το βάρος δόθηκε στην κάλυψη μόνο της πόλης των Σερρών, η εμβέλεια του θεωρείται περιορισμένη για το μέγεθος της περιφερειακής ενότητας και η μέση ισχύς των καναλιών άκρως ανεπαρκής.

ΠΖ 02: Κεντρική Μακεδονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ (Θεσσαλονίκη): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ" βρίσκεται στις συντεταγμένες 40°38'42.93"N 22°58'51.23"E στη θέση "Καρά Τεπέ" του υψώματος "Πευκόφυτο", που είναι μία από τις κορυφές του Κέδρινου Λόφου ή Σέιχ-Σου με υψόμετρο 360 μέτρα (η υψηλότερη κορυφή είναι το "Κράνος" με 532 μέτρα). Το όνομα "Φιλίππειο" προέρχεται από το ομώνυμο ξενοδοχείο που βρίσκεται σε άλλη κοντινή θέση πιο ανατολικά και μέσα στο λόφο. Από την ταράτσα του ξενοδοχείου εξέπεμπαν οι ιδιωτικοί Τ/Σ πανεθνικής εμβέλειας, ενώ η ΕΡΤ (και τα δορυφορικά παλιότερα) και η TV 100 εξέπεμπαν από το "Καρά Τεπέ", όμως η ονομασία κρατήθηκε εκ παραδρομής και για τα δύο σημεία. Μετά το ASO όλα τα ψηφιακά κανάλια εκπέμπουν αποκλειστικά από το "Καρά Τεπέ", αφού προσφέρει μεγαλύτερη κάλυψη. Το κέντρο εκπομπής δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο για να καλύψει τις περιοχές στο βόρειο κυρίως κομμάτι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, τις λεγόμενες "Δυτικές Συνοικίες" όπου η λήψη του Χορτιάτη είναι από ανεπαρκής ως ανύπαρκτη αφού "σκιάζονται" από τον ίδιο τον Κέδρινο Λόφο. Ουσιαστικά σήμερα το "Φιλίππειο" λειτουργεί πάλι για τον ίδιο λόγο ως βασικό κέντρο εκπομπής για τις περιοχές αυτές, παρότι δυνητικά μπορεί να καλύψει ολόκληρη την πόλη, όμως η κάλυψή του είναι σαφώς αρκετά πιο περιορισμένη από αυτή του Χορτιάτη.
 2. ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ (Θεσσαλονίκη): Ο Χορτιάτης αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο εκπομπής της Κεντρικής Μακεδονίας και μαζί με τον Υμηττό της Αττικής είναι τα δύο μεγαλύτερα και σημαντικότερα κέντρα εκπομπής της Ελλάδας καλύπτοντας από μόνα τους παραπάνω από το 60% του πληθυσμού της χώρας. Είναι επίσης και το μεγαλύτερο σε έκταση Κ.Ε. καταλαμβάνοντας ουσιαστικά όλη την πλαγιά του όρους από το οποίο πήρε και το όνομά του. Η μέση γεωγραφική θέση του κέντρου εκπομπής είναι 40°35'43.83N 23° 6'15.67E σε υψόμετρο 1000 μ. περίπου. Ο πρώτος πομπός που εγκαταστάθηκε στο Χορτιάτη ήταν αυτός της ΥΕΝΕΔ (η πρόγονος της σημερινής ΕΡΤ2) το καλοκαίρι του 1972 στο κανάλι 30 με πομπό 20 KW NERA (RCA Αμερικής). Ιστορικά είχε προηγηθεί δύο χρόνια νωρίτερα ο πομπός της ΕΙΡΤ (σημερινή ΕΡΤ1) στο κανάλι 5 των VHF από τον Άγιο Αθανάσιο. Με την άνοδο της ΕΡΤ όμως στο Χορτιάτη υπερπολλαπλασιάστηκε η κάλυψη καθώς λόγω της γεωγραφικής του θέσης το Κ.Ε. αυτό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των πέντε παρακείμενων νομών Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας και Πιερίας και μέρος του νομού Χαλκιδικής. Το καλοκαίρι του 1987 και με την παρέμβαση του τότε δημάρχου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Κούβελα εγκαθίσταται στο Χορτιάτη μία σειρά από τεράστια παραβολικά κάτοπτρα που έκαναν δορυφορική λήψη των σημαντικότερων διεθνών ιδιωτικών και κρατικών καναλιών, τα οποία για πρώτη φορά μεταδίδονται επίγεια στα UHF με τη μπάντα να γεμίζει από κανάλια αυξάνοντας τις έως τότε περιορισμένες επιλογές των τηλεθεατών. Στις 31/12/1988 εκπέμπει από το Χορτιάτη ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός σταθμός, η TV 100 στο κανάλι 33. Ακολούθησε μέσα στην ίδια χρονιά η ΕΤ3 στο 27, ενώ το Νοέμβριο του 1989 ξεκίνησε ταυτόχρονα σχεδόν με την Αττική το MEGA στο κανάλι 24 και λίγους μήνες μετά ο ΑΝΤ1 στο κανάλι 32. Τη δεκαετία που ακολούθησε υπήρξε μία εκρηκτική αύξηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών στο Χορτιάτη αυξάνοντας κατά πολύ το μέγεθος του Κ.Ε. Στις 14/12/2012 διακόπηκαν όλες οι αναλογικές μεταδόσεις από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη και ξεκίνησε η αποκλειστικά ψηφιακή εκπομπή όλων των Τ/Σ. Η αλλαγή σε ψηφιακή εκπομπή (ASO - analog switch off) σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Στις 21/11/2014 ο Χορτιάτης πέρασε μαζί με τα υπόλοιπα ψηφιακά κέντρα εκπομπής της Κεντρικής Μακεδονίας στις τελικές ψηφιακές συχνότητες.
 3. ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (Θεσσαλονίκη): Εμπέμπει ψηφιακά η ΕΡΤ (δίαυλος 24) και αναλογικά η ΕΡΤ1 (συχνότητα 36) καθώς και τα πανελλαδικά ιδιωτικά κανάλια MEGA (συχνότητα 63), Star (συχνότητα 61), Alpha (συχνότητα 50), ANT1 (συχνότητα 65) και ΣΚΑΪ (συχνότητα 47).
 4. ΜΟΥΡΙΕΣ (Κιλκίς): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΜΟΥΡΙΕΣ" βρίσκεται στη θέση 41°15'9.03N 22°49'6.01E κοντά στον ομώνυμο οικισμό σε υψόμετρο 180 μ.
 5. ΑΡΙΔΑΙΑ (Πέλλα): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΑΡΙΔΑΙΑ" βρίσκεται στη θέση 40°55'10.03N 21°55'33.36E δίπλα στο χωριό Κάτω Κορυφή, όνομα με το οποίο είναι και ευρύτερα γνωστό το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής, σε υψόμετρο 900 μ. Αποτελεί το βασικό κέντρο εκπομπής για την περιοχή της Αλμωπίας, καλύπτοντας την Αριδαία και όλη τη γύρω περιοχή. Το σήμα από την Κάτω Κορυφή λόγω υψομέτρου περνάει ασθενέστερα και εκτός Πέλλας προς την Ημαθία και τη Θεσσαλονίκη. Εκπέμπουν οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας (πλην κάποιων που εκπέμπουν από ΘΗΡΙΟΠΕΤΡΑ) καθώς και οι περιφερειακοί.

ΠΖ 03: Χαλκιδική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΒΑΒΔΟΣ (Χαλκιδική): Το κέντρο εκπομπής με την κωδική ονομασία "ΒΑΒΔΟΣ" βρίσκεται στη θέση 40°25'16"N 23°19'50"E ακριβώς επάνω από το ομώνυμο χωριό στο όρος Βίγλα σε υψόμετρο 910 μέτρων. Καλύπτει το δυτικό κομμάτι της περιφερειακής ενότητας της Χαλκιδικής, την κοιλάδα του Ανθεμούντα ενώ το σήμα φτάνει άνετα στους απέναντι νομούς Ημαθίας και Πιερίας. Παλαιότερα εκπέμπαν μόνο τα κανάλια της ΕΡΤ τα δύο μοναδικά περιφερειακής εμβέλειας κανάλια της Χαλκιδικής Smile++, την Άτλας Τηλεόραση και τη Δίον Τηλεόραση της Πιερίας για τις τηλεοπτικές ανάγκες της Πιερίας. Καταργήθηκε οριστικά το 2014.
 2. ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ (Χαλκιδική): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ", γνωστό ως "ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ" βρίσκεται στη θέση 40°22'43.29N 23°28'2.07E στη περιοχή Σταυρού Τούμπα στη κορυφή Τσουκαλάς, όνομα με το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής, του όρους Χολομώντα σε υψόμετρο 921 μ. Είναι το βασικό κέντρο εκπομπής της Χαλκιδικής, καλύπτοντας τον Πολύγυρο, το δυτικό κομμάτι της περιφερειακής ενότητας, συμπεριλαμβανομένων των Νέων Μουδανιών και το εσωτερικό των χερσονήσων Κασσάνδρας και Σιθωνίας, επιτυγχάνοντας έτσι τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη για την Π.Ε. Το σήμα από τον Τσουκαλά φτάνει και σε αρκετά σημεία των απέναντι νομών Πιερίας και Ημαθίας. Είναι το μοναδικό στην Χαλκιδική που εκπέμπει νόμιμα ψηφιακό σήμα.

ΠΖ 04: Δυτική Μακεδονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Allotment 7 - Φλώρινα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ (Καστοριά): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ" βρίσκεται στη θέση 40°31'22.99N 21°28'14.95E στην κορυφή Προφήτης Ηλίας στο όρος Μουρίκι, ορεινού όγκου του Άσκιου σε υψόμετρο 1545 μ. Πήρε το όνομά του από το πασίγνωστο χωριό που βρίσκεται στα βόρεια του. Αποτελεί το βασικό κέντρο εκπομπής της Εορδαίας (Πτολεμαΐδα και γύρω περιοχή), του βόρειου τμήματος του νομού Κοζάνης και του νότιου μέρους του νομού Φλώρινας (Αμύνταιο) άλλα και του δυτικού μέρους του νομού Πέλλας (Βεγορίτιδα) και επί αναλογικής εποχής λειτουργούσε ως συμπληρωματικό του κέντρου εκπομπής Βίτσι από το οποίο εκπέμπαν αποκλειστικά τα κανάλια της ΕΡΤ και τα ραδιοφωνικά της προγράμματα που εξακολουθούν να λειτουργούν στις συχνότητες 88.6, 90.6, 96.6, 100.6, 103.1 και 105.1.
 2. ΚΕΛΛΗ (Φλώρινα): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΚΕΛΛΗ" βρίσκεται στη θέση 40°47'11.99N 21°40'58.53E ακριβώς επάνω από τον ομώνυμο οικισμό σε υψόμετρο 1090 μ. Αποτελεί το κύριο κέντρο εκπομπής της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και παρότι δεν την καλύπτει στο σύνολό της, λαμβάνεται όμως και αρκετά χιλιόμετρα εντός του εδάφους της Π.Γ.Δ.Μ. έως και την πόλη Μοναστήρι.
 3. ΠΥΛΗ (Φλώρινα): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΠΥΛΗ" βρίσκεται στη θέση 40°47'53.20Ν 21° 2'26.12Ε στη κορυφή του όρους Νικηφόρος Ουρανός, πάνω από το ομώνυμο χωριό σε υψόμετρο 1365 μ. Από εκείνη τη θέση μπορεί δυνητικά να καλύψει μία μεγάλη περιοχή γύρω από τις λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και να εισχωρήσει αρκετά χιλιόμετρα εντός του εδάφους της Αλβανίας, εντούτοις μέριμνα έχει δοθεί στην τηλεοπτική κάλυψη των χωριών του δήμου Πρεσπών.

Allotment 8 - Μεταξάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΒΟΥΝΑΣΑ (Γρεβενά): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΒΟΥΝΑΣΑ" βρίσκεται στη θέση 39°56'49.30N 21°45'37.52E στο δυτικό άκρο της κορυφογραμμής του ομώνυμου όρους σε υψόμετρο 1555 μ. Το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής αν και προσφέρει πολύ μεγάλη κάλυψη στο νομό Γρεβενών, χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά επί ψηφιακής εποχής καθώς για τα αναλογικά κανάλια οι κάτοικοι της Δεσκάτης εξυπηρετούνται από έτερο σημείο στον ΤΡΕΤΙΜΟ στην αντίθετη κατεύθυνση.
 2. ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ (Γρεβενά): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ" βρίσκεται στη θέση 40° 4'49.88N 21°26'38.68E σε υψόμετρο 605 μ. ακριβώς δίπλα στην Εγνατία Οδό. Είναι το κύριο κέντρο εκπομπής για την πόλη των Γρεβενών και για σημαντικό μέρος της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας, αφού καλύπτει και τα περισσότερα ορεινά χωριά που έχουν ανεμπόδιστη οπτική επαφή προς την κοιλάδα των Γρεβενών. Μεταδίδονται όλοι οι Τ.Σ. εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και επί αναλογικής εποχής και κάποια δορυφορικά κανάλια με τη συνδρομή του δήμου.
 3. ΜΕΤΑΞΑΣ (Κοζάνη): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΜΕΤΑΞΑΣ" βρίσκεται στη θέση 40° 7'25.62N, 21°59'50.70E λίγο χαμηλότερα και δυτικότερα από την κορυφή Φλάμπουρο του όρους Δοβράς κοντά στον ομώνυμο οικισμό σε υψόμετρο 1335 μ. Στη κορυφή και σε υψόμετρο 1365 μ. βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΕΡΤ και του ΟΤΕ. Καλύπτει όλη την κοιλάδα της Κοζάνης συμπεριλαμβανομένης της πόλης, μεγάλο μέρος της Εορδαίας και του Αμυνταίου και αποτελεί το βασικό κέντρο εκπομπής της περιφερειακής ενότητας παρότι δεν μπορεί να την καλύψει στο σύνολό της εξαιτίας του πολύ έντονου γεωγραφικού ανάγλυφου της ευρύτερης περιοχής. Λόγω του μεγάλου υψομέτρου οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί από τον Μεταξά περνάνε και σε πολύ απομακρυσμένα σημεία στους Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας (Γιαννιτσά, Αραβησσός), Κιλκίς (Φίλυρα, Ευρωπός) και Λάρισας (Λάρισα, Ναρθάκι, Φάρσαλα) ενώ έχει αναφερθεί λήψη και σε ορεινά σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (Θεσσαλιώτιδα).

ΠΖ 05: Ήπειρος, Δυτική Στερεά Ελλάδα, Νησιά Ιονίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ (Αιτωλοακαρνανία): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ" βρίσκεται στη θέση 38°48'28.42N 20°59'4.54E στη κορυφή Περγαντί των Ακαρνανικών όρεων σε υψόμετρο 1435 μ. Είναι κομβικό κέντρο ανταπόκρισης τηλεπικοινωνιών στην Δυτική Ελλάδα. Καλύπτει τη περιοχή της Ακαρνανίας (Αγρίνιο και βορειότερα) μεγάλα τμήματα των περιφερειακών ενοτήτων Πρέβεζας (με συμπληρωματικό κέντρο εκπομπής για την περιοχή το ΚΑΝΑΛΑΚΙ), Άρτας (με συμπληρωματικό κέντρο εκπομπής για την πόλη της Άρτας και τις γύρω περιοχές το ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ), και Λευκάδας (με κάλυψη στο νότιο μέρος της Νήσου από ΑΙΝΟ). Επίσης καλύπτει τη νότια Κέρκυρα, αρκετά ορεινά του νομού Ιωαννίνων, και μέρος του νομού Ευρυτανίας. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90 από εδώ εξέπεμπε μόνο το δεύτερο κρατικό κανάλι με μεγάλη ισχύ (Αναμεταδότης ισχύος 25KW ch 43) και η λήψη του πρώτου καναλιού γινόταν από τον ΑΙΝΟ.
 2. ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ (Άρτα): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ" βρίσκεται στη θέση 39°13'42.53N 20°58'56.98E πάνω σε κορυφογραμμή σε υψόμετρο 550 μ. και δύο χλμ. νοτιότερα από το ομώνυμο χωριό. Αποτελεί το βασικό κέντρο εκπομπής για τη πόλη της Άρτας. Καλύπτει την πόλη και ειδικά το βόρειο και δυτικό της τμήμα που δεν έχει καλή λήψη από τα ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ.
 3. ΨΑΚΑ (Θεσπρωτία): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΨΑΚΑ" βρίσκεται στη θέση 39°27'37.14N 20°23'11.74E στη θέση Ψηλό Βουνό δίπλα στην Εγνατία Οδό σε υψόμετρο 935 μ. Αποτελεί ένα από τα βασικότερα κέντρα εκπομπής της Θεσπρωτίας. Λόγω υψομέτρου και γεωγραφικής απομόνωσης καλύπτει μεγάλο μέρος της Θεσπρωτίας, το νότιο κομμάτι της Ηγουμενίτσας, ενώ λήψη έχει επιτευχθεί και στην κεντρική Κέρκυρα.
 4. ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΙ (Ιωάννινα): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΛΟΙ" βρίσκεται στη θέση 39°48'52.17N 20°45'5.97E κοντά στο ομώνυμο χωριό σε υψόμετρο 1445 μ. Δημιουργήθηκε αργότερα από το κέντρο εκπομπής ΔΙΛΟΦΟ που αποτελούσε αυτό αρχικά το βασικό κέντρο εκπομπής των Ασπραγγέλων, για τα σημεία που δεν μπορεί να καλύψει. Το σήμα του μπορεί να ληφθεί ακόμα και στις νότιες περιοχές της πόλης των Ιωαννίνων, ειδικά όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος σε συχνότητες που συμπίπτουν.
 5. ΚΑΤΑΡΑ (Ιωάννινα): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΚΑΤΑΡΑ" βρίσκεται στη θέση 39°46'56.50"N 21°13'29.60"E κοντά στον αυχένα Κατάρας της Ε.Ο. Τρικάλων - Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1810 μ. Καλύπτει το Μέτσοβο και όλες τις παρακείμενες περιοχές. Λόγω υψομέτρου περνάει και σε αρκετά απομακρυσμένα χωριά της Πίνδου αλλά και σε αρκετά σημεία του κάμπου του νομού Τρικάλων.
 6. ΛΙΓΓΙΑΔΕΣ (Ιωάννινα): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΛΙΓΓΙΑΔΕΣ" βρίσκεται στη θέση 39°41'44.88N 20°53'18.96E πάνω σε πλάτωμα στη θέση Λυκοτόπι στις δυτικές πλαγιές του όρους Μιτσικέλι σε υψόμετρο 1170 μ. πλησίον του χωριού Λιγκιάδες (ή Λιγγιάδες). Αν και είναι το κυριότερο κέντρο εκπομπής λόγω της θέσης του και κατευθυντικότητας εκπομπής, καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά την ευρύτερη περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων αφήνοντας και μέσα στην πόλη κενά κάλυψης.
 7. ΜΑΝΩΛΙΑΣΣΑΣ (Ιωάννινα): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΙΩΑΝΝΙΝΑ/ΜΑΝΩΛΙΑΣΣΑ" βρίσκεται στη θέση 39°31'55.31"N 20°50'39.26"E στη κορυφή του βουνού Μανωλιάσσα σε υψόμετρο 1070 μ. νοτιοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την ΕΡΤ. Καλύπτει κυρίως την ευρύτερη περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων και μέρος του παρακείμενου δήμου Δωδώνης καθώς και άλλα σημεία της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων. Το 1912-13 στο βουνό της Μανωλιάσσας δόθηκαν οι αποφασιστικές μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Σύμβολο αγώνα & πάλης για την ανεξαρτησία και ελευθερία, το όνομα της, αναφέρεται στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα στην Αθήνα.
 8. ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ (Ιωάννινα): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ" βρίσκεται στη θέση 39°34'55.22"N 20°40'43.62"E στη θέση Γραβιά σε υψόμετρο 1065 μ.
 9. ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ (Κέρκυρα): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ" βρίσκεται στη θέση 39°40'51.02N 19°41'54.35E κοντά στον οικισμό Λάκωνες δίπλα από χώρο στάθμευσης ξενοδοχείου σε υψόμετρο 280 μ.
 10. ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ (Κέρκυρα): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ" βρίσκεται στη θέση 39°44'49.02N 19°52'20.18E στην κορυφή του ομώνυμου όρους σε υψόμετρο 910 μ. Αποτελεί το βασικό κέντρο εκπομπής για την Κέρκυρα και κυρίως για την πόλη και το ανατολικό και κεντρικό μέρος του νησιού. Λόγω της θέσης του καλύπτει και τα όμορα παράλια στην ηπειρωτική χώρα, το μεγαλύτερο κομμάτι της Ηγουμενίτσας και τα παράλια εντός αλβανικού εδάφους στη Βόρεια Ήπειρο. Αναφορές λήψης από τον Παντοκράτορα υπάρχουν, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, και από τη νότια Ιταλία.
 11. ΑΙΝΟΣ (Κεφαλληνία): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΑΙΝΟΣ" βρίσκεται στη θέση 38° 8'24.66N 20°39'29.79E στην κορυφή του ομώνυμου όρους της Κεφαλλονιάς σε υψόμετρο 1610 μ. Από αυτή τη θέση αποτελεί το μεγαλύτερο σε γεωγραφική κάλυψη κέντρο εκπομπής της δυτικής Ελλάδας, καλύπτοντας εκτός από την Κεφαλλονιά και τα γύρω Ιόνια νησιά, μια τεράστια περιοχή από τα νότια παράλια της Κέρκυρας ως τα βόρεια παράλια της Μεσσηνίας και σημαντικό μέρος της ενδοχώρας της Αιτωλοακαρνανίας και της δυτικής Πελοποννήσου με ευρύτερη οπτική επαφή προς το Ιόνιο.

ΠΖ 06: Πελοπόννησος, Αιτωλία, Φωκίδα, Κορινθιακός, Κύθηρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΠΑΛΑΙΟΠΛΑΤΑΝΟΣ (Αιτωλοακαρνανία): Βρίσκεται στη θέση 38°24'40.67N 21°43'48.27E σε υψόμετρο 620 μ. στην ομώνυμη περιοχή. Εξυπηρετεί κυρίως τις περιοχές της Αχαΐας απέναντι από τη Ναύπακτο.
 2. ΔΑΡΔΙΤΣΑ (Αργολίδα):
 3. ΔΙΔΥΜΟ (Αργολίδα):
 4. ΔΟΛΙΑΝΑ (Αρκαδία):
 5. ΑΡΟΗ (Αχαΐα):
 6. ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ (Αχαΐα):
 7. ΠANΑΧΑΪΚΟ (Αχαΐα):
 8. ΣΜΕΡΝΑ (Ηλεία):
 9. ΦΡΑΓΚΑΠΗΔΗΜΑ (Ηλεία):
 10. ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ (Κορινθία): Το κέντρο εκπομπής με την κωδική ονομασία "ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ" βρίσκεται στη θέση 38° 4'43.89N 22°33'48.79E, δίπλα από τη Μονή Παναγιάς Κορφιώτισσας, πάνω από τον οικισμό Καμάρι, σε υψόμετρο 715 μ. Δημιουργήθηκε αρχές δεκαετίας του '90 έπειτα από μεταφορά των πομπών των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας από το κέντρο εκπομπής ΑΗ ΓΙΩΡΓΗΣ που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης της Κορίνθου. Μέχρι το 2007 αποτελούσε το βασικότερο κέντρο εκπομπής του Κορινθιακού κόλπου. Καταργήθηκε αιφνιδίως ύστερα από καταγγελία της Μονής που βρίσκεται εκεί, αφήνοντας να εκπέμπουν μόνο τα κρατικά από εκεί και βυθίζοντας έτσι ολόκληρο το Κορινθιακού κόλπο σε τηλεοπτικό σκοτάδι. Έπειτα από κάποιους μήνες μεταφέρθηκαν για μια ακόμη φορά οι πομποί των ιδιωτικών σταθμών εθνικής και τοπικής εμβέλειας, αυτή τη φορά όμως στο κέντρο εκπομπής ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ που όμως έχει πολύ πιο περιορισμένη εμβέλεια στον Κορινθιακού κόλπο. Έτσι λόγω του προβλήματος αυτού και βάση πλέον της ΚΥΑ Aριθμ. 21161 του ΦΕΚ Τεύχος Β' 1680 της 20 Αυγούστου 2008, το 2009 αποτέλεσαν, μαζί με τον Χορτιάτη, τα πρώτα κέντρα εκπομπής ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα.
 11. ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ (Κορινθία): Το κέντρο εκπομπής με την κωδική ονομασία "ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ" βρίσκεται στη θέση 37°59'47.15N 22°58'22.87E, δίπλα από τη Μονή Οσίου Παταπίου, πάνω από το Λουτράκι, σε πλαγιά των Γερανείων σε υψόμετρο 500 μ. Αποτελούσε αρχικά κέντρο εκπομπής μόνο των ραδιοφωνικών σταθμών της Κορινθίας. Το 2008 όμως μετατράπηκε και σε κέντρο εκπομπής τηλεόρασης ύστερα από την αιφνίδια κατάργηση του κέντρο εκπομπής ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ με μεταφορά των πομπών στη νέα θέση. Φάνηκε όμως ότι εξυπηρετεί καλύτερα την Κορινθία παρόλο που έχει περιορισμένη κάλυψη στον Κορινθιακό κόλπο κι έτσι χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα βασικά κέντρα εκπομπής ψηφιακής ευρυεκπομπής.
 12. ΑΝΑΒΡΥΤΗ (Λακωνία): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΑΝΑΒΡΥΤΗ" βρίσκεται στη θέση 37° 2'23.15N 22°23'14.90E κοντά στον ομώνυμο οικισμό σε υψόμετρο 860 μ. Είναι το βασικό κέντρο εκπομπής του βόρειου τμήματος της Λακωνίας καλύπτοντας τη Σπάρτη και τη γύρω περιοχή.
 13. ΠΕΤΑΛΙΔΙ (Μεσσηνία): To κέντρο εκπομπής με την κωδική ονομασία "ΠΕΤΑΛΙΔΙ" βρίσκεται στη θέση 36°55'46.82N 21°51'29.39E σε υψόμετρο 950 μέτρων. Η κωδική ονομασία είναι δανεισμένη από το ομώνυμο παραλιακό χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Λυκόδημο στην κορυφή του οποίου βρίσκονται οι αναμεταδότες και με αυτό το όνομα είναι γνωστό γενικότερα το εν λόγω κέντρο εκπομπής. Από τη θέση αυτή καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος του νομού Μεσσηνίας και κυρίως τα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματά του.
 14. ΕΡΑΤΕΙΝΗ (Φωκίδα): Το κέντρο εκπομπής με την κωδική ονομασία "ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ", γνωστότερο ως "ΕΡΑΤΕΙΝΗ" βρίσκεται στη θέση 38°23'34.31"N 22°14'31.76"E πολύ κοντά στο χωριό Ερατεινή και σε υψόμετρο 1000 μ. Αποτελεί το κύριο κέντρο εκπομπής της ΕΡΤ για ραδιοφωνία και τηλεόραση για το Αίγιο και την Αχαΐα από τη μεριά του Κορινθιακού κόλπου.
 15. ΚΑΤΣΙΚΑΣ (Φωκίδα): Το κέντρο εκπομπής με την κωδική ονομασία "ΚΑΤΣΙΚΑΣ" βρίσκεται στη θέση 38°25'59.41N 22°28'33.94E, στη πλαγιά της κορυφής Άγιοι Πάντες, πάνω από τον οικισμό Κίρρα και την Ιτέα, σε υψόμετρο 738 μ.

ΠΖ 07: Θεσσαλία, Σποράδες, ΒΑ Εύβοια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΠΗΛΙΟ (Μαγνησία): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΠΗΛΙΟ" βρίσκεται στη θέση 39°24'14.94"N 23° 3'4.02"E, στη κορυφή Αηδονάκι με υψόμετρο 1537 μ. Από τη θέση αυτή εκπέμπουν η ΕΡΤ (από τον πύργο του ΟΤΕ) και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας MEGA, STAR, ALPHA, ΣΚΑΪ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV. Σε κοντινή απόσταση, 1 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά στη θέση 39°24'4.07"N 23° 2'21.71"E, στη κορυφή Πλιασίδι, με υψόμετρο 1547 μ. (περίπου 30 μ. χαμηλότερα και νοτιότερα από τη κορυφή του όμως, δηλαδή τελικά σε υψόμετρο 1517 μ.) εκπέμπουν μόνο ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός εθνικής εμβέλειας ΑΝΤ1 και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής εμβέλειας της Θεσσαλίας (TRT, Θεσσαλία TV κλπ, το Astra εκπέμπει και από τις δύο κορυφές). Επίσης αποτελεί σημαντικό κέντρο εκπομπής της Θεσσαλίας, με στρατηγική σημασία και μεγάλη κάλυψη. Καλύπτει όλα τα πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητές της, τη νότια και δυτική Χαλκιδική τη βόρεια Εύβοια και την Πιερία. Λόγω μεγάλου υψομέτρου και μεγάλης ισχύος το σήμα φτάνει ως την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, τη Θήβα, τη δυτική Λήμνο και την κεντρική Μακεδονία, όπου δημιουργούνται πολλά προβλήματα παρεμβολών με κοινές συχνότητες του Χορτιάτη. Τις μέρες με έντονη ατμοσφαιρική διάδοση έχει αναφερθεί λήψη από τον Έβρο ως τις Κυκλάδες. Οι πομποί που βρίσκονται στο Πλιασίδι λαμβάνονται σε όλη τη Θεσσαλία και μέσα στην πόλη του Βόλου αλλά έχουν πρόβλημα κάλυψης στη Χαλκιδική. Οι πομποί που βρίσκονται στο Αηδονάκι έχουν μεγαλύτερη κάλυψη αλλά έχουν πρόβλημα λήψης στο Βόλο λόγω απουσίας οπτικής επαφής, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία του κέντρου εκπομπής του Σωρού.
 2. ΣΩΡΟΣ (Μαγνησία): Το κέντρο εκπομπής με την κωδική ονομασία "ΣΩΡΟΣ" βρίσκεται στη θέση 39°18'20.22N 22°55'22.89E στο ομώνυμο ύψωμα στα νότια της πόλης του Βόλου, πάνω από τις Νέες Παγασές, σε υψόμετρο 225 μ. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την αναμετάδοση δορυφορικών καναλιών από τον Δήμο Βόλου και ως συμπληρωματικό σημείο εκπομπής της ΕΡΤ για τις περισσότερες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος αφού λόγω της γεωγραφίας, από τα δύο σημεία εκπομπής του Πηλίου, στα οποία είναι μοιρασμένοι οι αναμεταδότες τηλεοπτικών σταθμών, μέσα στην πόλη του Βόλου περνάει μόνο το δυτικό σημείο εκπομπής (η ΕΡΤ εκπέμπει από το ανατολικό). Ακολούθησαν οι υπόλοιποι σταθμοί πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας, αναδεικνύοντάς το ως το βασικό κέντρο εκπομπής για το Βόλο, αρκετά χωριά του Πηλίου και τα παράλια του Παγασητικού κόλπου. Ανάλογα με τη διάταξη των πάνελ των καναλιών, ορισμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί φτάνουν και ως τη βόρεια Εύβοια. Να σημειωθεί ότι ο Βόλος λόγω της γεωγραφίας του εξαιρείται προς το παρόν από την ψηφιακή κάλυψη που απολαμβάνουν τα πεδινά των υπόλοιπων θεσσαλικών νομών από το κέντρο εκπομπής Δοβρούτσι.
 3. ΔΟΒΡΟΥΤΣΙ (Τρίκαλα): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΔΟΒΡΟΥΤΣΙ" βρίσκεται στη θέση 39°33'5.96N 22°10'32.11E στη κορυφή του όρους Τίτανος, ακριβώς στα σύνορα Λαρίσης, Καρδίτσας και Τρικάλων σε υψόμετρο 690 μ. Είναι το βασικό κέντρο εκπομπής της κεντρικής Θεσσαλίας και καλύπτει τα πεδινά τμήματα των τριών νομών της Θεσσαλίας πλην του νομού Μαγνησίας.

ΠΖ 08: Ανατολική Στερεά Ελλάδα, ΒΑ Φωκίδα, ΒΔ Εύβοια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΚΡΙΚΕΛΛΟ (Ευρυτανία): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΚΡΙΚΕΛΛΟ" βρίσκεται στη θέση 38°51'3.81N 21°50'28.57E στην θέση Πύργος Κρίκελλου σε υψόμετρο 1610 μ.
 2. ΛΙΧΑΔΑ (Εύβοια): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΛΙΧΑΔΑ" βρίσκεται στη θέση 38°51'40.84N 22°52'44.78E στη κορυφή Προφήτης Ηλίας του Κηναίου όρους πάνω από τον οικισμό Λιχάδα σε υψόμετρο 660 μ.
 3. ΓΕΡΑΝΙΑ (Κορινθία): Βουνό στα σύνορα Αττικής - Κορινθίας. Εξυπηρετούσε τις περιοχές του Αργοσαρωνικού και τα παράλια του Κορινθιακού κόλπου. Πλέον μόνο κρατικοί Ρ/Σ και Τ/Σ εκπέμπουν από εκεί.
 4. ΔΑΜΑΣΤΑ (Φθιώτιδα): Σημείο εκπομπής που βρίσκεται πάνω από το χωριό Δαμάστα. Καλύπτει τηλεοπτικά κυρίως την Λαμία καθώς και περιοχές γύρω από αυτή όπως και περιοχές της ανατολικής Φθιώτιδας.
 5. ΧΛΩΜΟ (Φθιώτιδα): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΧΛΩΜΟ" βρίσκεται στη θέση 38°35'57.53N 23° 0'1.17E στη κορυφή του ομώνυμου όρους σε υψόμετρο 1060 μ. στη Φθιώτιδα στην περιοχή της Λοκρίδας, κοντά στα σύνορα με την Βοιωτία.

ΠΖ 09: Αττική, Σαρωνικός, Νότια Εύβοια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΑΙΓΙΝΑ (Αττική): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΑΙΓΙΝΑ" βρίσκεται στη θέση 37°43'26.78"N 23°30'19.46"E ακριβώς δίπλα από το χωριό Λαζαρήδες σε υψόμετρο 350 μ. στο νησί Αίγινα, στο κέντρο του Σαρωνικού. Χρησιμοποιείται από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Καλύπτει τα δυτικά, βόρεια και ανατολικά παράλια του Σαρωνικού κόλπου, αποτελώντας το κυριότερο κέντρο εκπομπής τα νοτιοανατολικά παράλια της Αττικής. Λόγω του ότι δεν βρίσκεται σε κάποια κορυφή αφήνει εκτός κάλυψης πολλά σημεία της ίδιας της Αίγινας και ειδικά το νότιο κομμάτι της, το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ούτε από τα κέντρα εκπομπής Υμηττού και Πάρνηθας. Επιπλέον υπάρχει ένα ακόμα κέντρο εκπομπής με τη κωδική ονομασία "ΑΙΓΙΝΑ" στο νησί Αίγινα και βρίσκεται στη θέση 37°45'16.57"N 23°32'27.65"E πολύ κοντά στον αρχαίο ναό της Αφαίας. Αυτό ήταν και το πρώτο κέντρο εκπομπής της Αίγινας. Πλέον και μετά το switch off έχουν μεταφερθεί όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί στους Λαζαρήδες. Ορισμένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί συνεχίζουν να εκπέμπουν από τη θέση αυτή.
 2. ΛΑΥΡΙΟ (Αττική): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΛΑΥΡΙΟ" βρίσκεται στη θέση 37°43'37.41N 24° 2'13.32E σε ύψωμα πάνω από τη πόλη του Λαυρίου δίπλα από τη χαρακτηριστική καπνοδόχο της παλιάς γαλλικής εταιρείας σε υψόμετρο 135 μ. Ως εκ τούτου είναι γνωστό και με την ονομασία "ΚΑΜΙΝΑΔΑ".
 3. ΠΑΡΝΗΘΑ (Αττική): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΠΑΡΝΗΘΑ" βρίσκεται στη θέση 38°10'19.40N 23°43'51.08E στη κορυφή Όρνιο του ομωνύμου όρους Πάρνηθα σε υψόμετρο 1330 μ. Από εδώ εκπέμπουν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, αρκετοί τοπικής εμβέλειας καθώς και μερικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, συνήθως σε μονοσυχνοτικό δίκτυο (SFN). Ορισμένοι πομποί τηλεοπτικών σταθμών είναι οι ισχυρότεροι επί ελληνικού εδάφους (έως 20 KW) και έχει αναφερθεί λήψη από την Αλεξανδρούπολη ως τη Ρόδο τις περιόδους με έντονη ατμοσφαιρική διάδοση.
 4. ΥΜΗΤΤΟΣ (Αττική): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΥΜΗΤΤΟΣ" βρίσκεται στη θέση 37°57'31.35N 23°49'7.10E στη κορυφή του ομωνύμου όρους Υμηττού σε υψόμετρο 940 μ. Είναι ένα από τα κυριότερα κέντρα εκπομπής της Αττικής και το κυριότερο της περιοχής της Αθήνας. Από εδώ εκπέμπουν σχεδόν όλοι οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί. Καλύπτει όλο σχεδόν το λεκανοπέδιο, το ΝΔ τμήμα της Αττικής και τα παράλια της νότιας & νοτιοδυτικής Εύβοιας, ενώ σταθμοί που εκπέμπουν από Υμηττό με μεγάλη ισχύ (π.χ. ΣΚΑΪ, ΕΡΤ) έχουν ληφθεί από Χαλκιδική μέχρι και Κρήτη. Βάσει της υπουργικής απόφασης που όρισε τη χρήση του Υμηττού ως κέντρο εκπομπής, το Μάρτιο του 2001, η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι "προσωρινή", έως ότου γίνει επίσημη κατασκευή συγκροτημένου πάρκου κεραιών στη θέση Αέρας Πάρνηθας.[1] Επίσης, ο Υμηττός έχει γίνει γνωστός για τις περιστασιακές επιδρομές της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προκειμένου να κλείσουν οι μη νόμιμα εκπέμποντες ραδιοφωνικοί σταθμοί.[2]
 5. ΣΤΥΡΑ (Εύβοια): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΣΤΥΡΑ" βρίσκεται στη θέση 38° 6'41.30N 24°13'40.60E σε ύψωμα ανάμεσα στους οικισμούς Πόρτο Λάφια και Νιμπορειό σε υψόμετρο 535 μ.

ΠΖ 10: Κρήτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΡΟΔΙΑ Ηρακλείου
 2. ΜΑΛΑΞΑ Χανίων
 3. Παπούρα Ρογδιάς (Ηράκλειο): Βρίσκεται Δυτικά ή Βορειοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου και είναι το βασικό κέντρο εκπομπής της πόλης. Καλύπτει την πόλη, το βόρειο τμήμα του νομού, μέχρι και τα Μάλια. Κάποιοι σταθμοί που εκπέμπουν από τη Ρογδιά με μεγάλη ισχύ πιάνουν στη Σαντορίνη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Υψόμετρο 631 μέτρα.
 4. ΒΑΣΙΛΙΚΟ (Ηράκλειο): Κέντρο εκπομπής Ηρακλείου. Βρίσκεται και αυτό βορειοδυτικά της πόλης. Η κατεύθυνση από το κέντρο εκπομπής στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος είναι κοινή ανάμεσα σε Βασιλικό και Ρογδιά, και έτσι οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιλέγουν κατά ενδιαφέρον. Σαν εναλλακτικό κέντρο εκπομπής προσφέρει και δυνατότητα διάζευξης προς και από Χανιά (Κ.Ε. Μαλάξα - Σκλόκα), αλλά με αντίτιμο την μη κάλυψη των δυτικών συνοικιών της πόλης (5% της συνολικής πολεοδομικής μάζας). Καλύπτει την πόλη, το βόρειο τμήμα του νομού, μέχρι και τα Μάλια προς ανατολάς και τον βόρειο οδικό άξονα, μέχρι το Μπαλί Μυλοποτάμου προς δυσμάς. Στην κάλυψη του συμπεριλαμβάνονται η Αγία Πελαγία και Φόδελε. Έχει πολύ μικρή διεισδυτικότητα στην ενδοχώρα του. Για την κάλυψη της πόλης του Ηρακλείου απαιτείται μεγαλύτερη ισχύ σε σχέση με αυτή που απαιτείται για κάλυψη από Ρογδιά, λόγω μεγαλύτερης απόστασης, αλλά παρουσιάζει καθαρότερο σήμα όσο απομακρυνόμαστε από το Ηράκλειο επί του βόρειου οδικού άξονα προς ανατολάς λόγω μεγαλύτερου υψόμετρου (850 μέτρα).
 5. ΓΙΟΥΧΤΑΣ (Ηράκλειο): Βρίσκεται στο κέντρο (βόρεια - κεντρικά του νομού) καλύπτει σχεδόν όλο το νομό Ηρακλείου. Λόγω της αρχαιολογικής αξίας (Μινωικός τάφος) η Ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία έχει ονομάσει την περιοχή αρχαιολογική ζώνη και ως εκ τούτου η κατασκευή οικίσκων απαγορεύεται. Εγκαταστάσεις παρακείμενες ιερού ναού στην κορυφή στεγάζουν διαζεύξεις με τον Αχεντριά και την Πόμπια, καθως και τηλεοπτικό κανάλι. Υπάρχει από την δεκαετία του 1980 κέντρο αναμετάδοσης της ΕΡΤ (ΕΤ1 στο 22 UHF και πρόσφατα η ΝΕΤ στο 62 UHF. Υπάρχουν επίσης παράνομα χτισμένοι οικίσκοι που φιλοξενούν ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια. Ραδιοφωνικά έχουν μείνει μόνο δυο - τρεις αναμεταδότες που εκπέμπουν από Γιούχτα για την κάλυψη των πολλών σκοτεινών Ρ/Τ περιοχών που οι ορεινοί όγκοι δημιουργούν στο κέντρο του νομού.
 6. ΑΧΕΝΤΡΙΑΣ (Χάρακας Ηρακλείου): Βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου. Για την ΕΡΤ ειναι το πρωτεύον Κ.Ε. της ανατολικής Κρήτης (αντίστοιχα για την Δυτική είναι η Σκλόκα) (το κ.ε. Ηρακλείου νοείται κέντρο αναμετάδοσης) Καλύπτει τη νότια Κρήτη, και κυρίως τα νότια των νομών Ηρακλείου και λίγο του Λασιθίου. Καλύπτει μέχρι λίγο πριν την Ιεράπετρα και έχει σταθερή λήψη μέχρι και στην περιοχή των Σφακίων (Δυτική Κρήτη), κυρίως τα ραδιόφωνα. έχει αναφορές λήψης της ΕΡΤ από το κεντρικό Αιγαίο και την Αίγυπτο.
 7. ΠΟΜΠΙΑ: Βρίσκεται στη Μεσσαρά, καλύπτει επίσης τη νότια Κρήτη, και τα νότια των νομών Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων, μόνο για ραδιοφωνική χρήση. Δεν πρόκειται για επίσημο κέντρο εκπομπής αφού δεν αναφέρεται σε κανέναν ραδιοτηλεοπτικό χάρτη, κάτι που ωθεί τους ντόπιους χρήστες του σε σταδιακή εγκατάλειψη.
 8. ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ (Λασίθι): Το κέντρο εκπομπής του νομού Λασιθίου. Καλύπτει την πόλη του Αγίου Νικολάου και το βόρειο τμήμα των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου, μέχρι λίγο πριν το Ηράκλειο.
 9. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΠΙΣΤΡΙ: Ενδιάμεσο κέντρο εκπομπής. Καλύπτει Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο.
 10. ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ (Ιεράπετρα): Βρίσκεται ανατολικά της Ιεράπετρας και καλύπτει την Ιεράπετρα σαν βασικό κέντρο εκπομπής. Λόγω του χαμηλού του ύψους καλύπτει μια σχετικά μικρή περιοχή γύρο από την πόλη και γι' αυτό το λόγο δεν προτιμάται και από ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η αναμετάδοση των καναλιών γίνεται με λήψη ή από δορυφόρο ή από το κέντρο εκπομπής Αχεντριά.
 11. ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ (Άγιος Νικόλαος): Βρίσκεται νότιο-ανατολικά του Αγίου Νικολάου και καλύπτει τον Άγιο Νικόλαο (ραδιόφωνο και τηλεόραση) και τη Σητεία (μόνο ραδιόφωνο).
 12. ΧΑΜΕΖΙ (Σητεία): Βρίσκεται δυτικά της Σητείας και από εκεί εκπέμπουν τα ραδιόφωνα της Σητείας.
 13. ΜΑΛΑΞΑ (Χανιά): Βρίσκεται νότιο-ανατολικά των Χανίων. Από Μαλάξα εκπέμπουν οι σταθμοί των Χανίων, οι οποίοι ακούγονται στην πόλη των Χανίων και μέχρι το Ρέθυμνο. Εκπέμπουν επίσης και οι τηλεοπτικοί.
 14. ΣΚΛΟΚΑ (Χανιά): Δεύτερο κέντρο εκπομπής του νομού Χανίων. Βρίσκεται βόρειο-ανατολικά της πόλης και χρησιμοποιείται κυρίως από την ΕΡΤ.
 15. ΑΝΩΓΕΙΑ Ρεθύμνου στους πρόποδες Ψηλορείτη.
 16. ΠΛΑΚΑΛΩΝΑ Καστελίου
 17. ΑΜΠΕΛΟΣ-ΤΖΕΡΜΙΑΔΟ (Οροπέδιο Λασιθίου): Εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου.
 18. ΒΡΥΣΙΝΑΣ (Ρέθυμνο): Πάρκο κεραιών νομού Ρεθύμνου. Βρίσκεται 5.5 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ρεθύμνου στην Πλαγιά του όρους Βρύσινα, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Με Υπουργική Απόφαση του 1996 καθορίστηκε η θέση του ως πάρκο κεραιών Ρεθύμνου, ενώ το 2003 απαλλοτριώθηκαν από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου έκταση 10 στρεμμάτων στην οποία είναι εγκατεστημένες οι κεραίες της πλειοψηφίας των ραδιοφωνικών σταθμών του νομού Ρεθύμνου, εταιρειών κινητής τηλεφωνίας καθώς και αναμεταδοτών και επαναληπτών της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης. Από εκεί καλύπτεται ραδιοφωνικά το μεγαλύτερο μέρος του νομού Ρεθύμνου, μέρος του νομού Χανίων, καθώς μεγάλο μέρος γειτονικών νησιών (π.χ. Κύθηρα, Αντικύθηρα, Σαντορίνη, Μήλος) έως και ορεινά σημεία της Πελοποννήσου, εφόσον ευνοούν ο καιρός και οι ελεύθερες συχνότητες.

ΠΖ 11: Νοτιοανατολικό Αιγαίο (Σάμος, Δωδεκάνησα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΒΑΘΥ (Σάμος): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ" βρίσκεται στη θέση 37°46'12.37N 26°58'33.90E δίπλα από το περεκκλήσι του Προφήτη Ηλία στη κορυφή του βουνού Θείος, σε υψόμετρο 330 μ. Αποτελεί και τη νέα επίσημη θέση που προβλέπεται για τη ψηφιακή ευρυεκπομπή τηλεοπτικού σήματος σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 42800/ΦΕΚ2704B'/05−10−2012 Υπουργική Απόφαση. Σε έτερη θέση, στη θέση 37°44'21.17N 26°56'47.20E στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας κοντά στον οικισμό Ζερβού σε υψόμετρο 370 μ. βρίσκεται το σημείο εκπομπής το οποίο και λειτουργεί αυτή τη στιγμή προσωρινά.
 2. ΙΚΑΡΙΑ (Σάμος): Το κέντρο εκπομπής με την κωδική ονομασία "ΙΚΑΡΙΑ" βρίσκεται στη θέση 37°38'1.73N 26°16'24.76E στη βορειοανατολική κορυφογραμμή του όρους Αθέρας σε υψόμετρο 820 μ. Καλύπτει τον Άγιο Κήρυκο και κυρίως το βόρειο κομμάτι του νησιού συν τα παράλια των όμορων νησιών με οπτική επαφή προς την Ικαρία.
 3. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ (Σάμος): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ" βρίσκεται στη θέση 37°47'20.34N 26°40'37.64E στη θέση Αγριάδες σε υψόμετρο 260 μ. Μέχρι το 2012 αποτελούσε το κέντρο εκπομπής της περιοχής για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Καταργήθηκε ύστερα από δικαστική διαμάχη του ιδιοκτήτη του οικοπέδου με το δήμο για παράνομη χρήση του χώρου. Έτσι οι πομποί μεταφέρθηκαν στο κέντρο εκπομπής ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ που όμως είχε πολύ περιορισμένη εμβέλεια. Πλέον με τη ψηφιακή μετάβαση από τις 6 Φεβρουαρίου 2015 επανενεργοποιήθηκε.
 4. ΞΗΡΟΚΑΜΠΟΣ Λέρου
 5. ΤΣΙΓΓΟΥΝΑ Λέρου
 6. ΚΛΕΙΔΙ Λέρου
 7. ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ (Ρόδος): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΡΟΔΟΥ" βρίσκεται στη θέση 36°16'19.34N 27°55'57.13E σε υψόμετρο 790 μ. Από εδώ εκπέμπει μόνο η δημόσια τηλεόραση, ενώ τα ιδιωτικά κανάλια εκπέμπουν από τη διπλανή κορυφή, τον ΑΞΟΝΑ από χαμηλότερο υψόμετρο. Το βασικό κέντρο εκπομπής της Ρόδου. Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού καθώς και τα γειτονικά νησιά και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Δεν καλύπτει πλήρως την πόλη της Ρόδου λόγω της γεωγραφικής τοποθεσίας της πόλης.
 8. ΚΑΛΥΜΝΟΣ
 9. ΣΥΜΠΕΤΡΟ (Κως): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΣΥΜΠΕΤΡΟ" βρίσκεται στη θέση 36°51'16.95N 27°18'1.41E σε υψόμετρο 470 μ. στην κορυφή του ομώνυμου όρους στη θέση Τροτσούλι. Σε απόσταση 2 χλμ. ανατολικότερα, στη θέση 36°51'16.36"N 27°18'1.12"E εντός φυλακίου βρίσκονταν κι άλλες εγκαταστάσεις αναμετάδοσης τηλεοπτικού σήματος οι οποίες λειτουργούσαν επί αναλογικής εποχής. Καλύπτει την πόλη της Κω και το βόρειο τμήμα του νησιού. Το σήμα φτάνει επίσης στα απέναντι τουρκικά παράλια και στα όμορα νησιά.
 10. ΤΗΛΟΣ

ΠΖ 12: Κυκλάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΘΗΡΑ (Κυκλάδες): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΘΗΡΑ" βρίσκεται στη θέση 36°22'6.83N 25°27'48.71E σε παρυφή του υψώματος Προφήτη Ηλία, κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι σε υψόμετρο 505 μ.
 2. ΣΥΡΟΣ (Κυκλάδες): Το κέντρο εκπομπής με κωδική ονομασία "ΣΥΡΟΣ" βρίσκεται στη θέση 37°27'24.13N 24°55'34.86E σε ένα από τα δύο υψώματα της κορυφής του βουνού Πύργος (συγκεκριμένα στο χαμηλότερο) σε υψόμετρο 391 μ. (το έτερο βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μ.). Το βουνό από μόνο του έχει το όνομα Πύργος. Δεν πήρε το όνομά του από τον πύργο του ΟΤΕ όπως πιστεύουν πολλοί λανθασμένα. Υπάρχει χάρτης της Σύρου του 1914 που αναγράφει το συγκεκριμένο βουνό "Πύργος" πολύ πριν κατασκευαστεί ο πύργος του ΟΤΕ. Βασικό κέντρο εκπομπής για την Ερμούπολη και τη Σύρο. Μαζί με το κέντρο εκπομπής ΠΑΡΟΣ αποτελούν τα κομβικά κέντρα εκπομπής για τις βόρειες Κυκλάδες. Καλύπτει όλη την Σύρο εκτός από κάποιες από τις νότιες περιοχές, καθώς και Τήνο, Μύκονο, Νάξο και τη βόρεια πλευρά της Πάρου. O Πύργος καθιερώθηκε αρχικά ως Α/Τ του ΟΤΕ όντας σχεδόν το ψηλότερο σημείο της Σύρου.

ΠΖ 13: Βόρειο Αιγαίο (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΟΛΥΜΠΟΣ Λέσβου: Το βασικό κέντρο εκπομπής του νησιού. Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, εκτός της πόλης της Μυτιλήνης.
 2. ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ Λέσβου: Το κέντρο εκπομπής για την πόλη της Μυτιλήνης, με πιο πολλά κανάλια να εκπέμπουν από εκεί παρά από τον Όλυμπο.
 3. ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ Λέσβου: Αυτό το κέντρο εκπομπής υπάρχει για τις ανάγκες κάλυψης της βορείου Λέσβου. Φιλοξενεί τους κρατικούς Ρ/Σ και Τ/Σ.
 4. ΜΗΘΥΜΝΑ Λέσβου: Με ευθύνη του Δήμου και μέσω NOVA τα κανάλια MEGA, ALPHA, ΑΝΤ1, και STAR για τις ανάγκες του Μολύβου.
 5. ΠΛΩΜΑΡΙ Λέσβου: Εκπομπές για τις ανάγκες της πόλης του Πλωμαρίου.
 6. ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Λήμνου: Εκπέμπουν με χαμηλή ισχύ και με πρωτοβουλία του δήμου Λήμνου, τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια μέσω Nova, καθώς και το τοπικό TV Μυτιλήνη με αναμετάδοση από κεραία UHF. Καλύπτουν την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μύρινα και τα γύρω χωριά.
 7. ΘΑΝΟΣ Λήμνου: Εκπέμπουν τα κρατικά κανάλια με link, και έχουν τους πιο ισχυρούς αναμεταδότες στο νησί. Καλύπτουν μεγάλο μέρος από τη δυτική πλευρά του νησιού. Επιπλέον εκπέμπουν με χαμηλή ισχύ τα ιδιωτικά κανάλια, με πρωτοβουλία του δήμου Λήμνου και επίσης καλύπτουν τα χωριά Θάνος και Κορνός.
 8. ΚΑΡΦΑΣ Χίου: Τα 3 κρατικά και τα MEGA, ΑΝΤ1, ALPHA, STAR, ΣΚΑΪ ιδιωτικά κανάλια καθώς επίσης τα τοπικά Αλήθεια TV και Πατρίδα TV από τη Χίο και το Αρχιπέλαγος TV από την Μυτιλήνη για τις περιοχές Χίου και Βροντάδου καθώς και τα Novacinema και Novasports.
 9. ΘΩΛΟ ΠΟΤΑΜΙ Χίου: Τα κρατικά κανάλια, 1 από τα τοπικά καθώς και τα Novacinema και Νοvasports.
 10. ΑΙΠΟΣ Χίου: ερτ1, με ευθύνη της ΕΡΤ, MEGA με ευθύνη του δήμου Χίου, και το τοπικό Αλήθεια TV όπως επίσης και πλήθος τοπικών Ρ/Σ με κάλυψη κυρίως την περιοχή του Βροντάδου αλλά και εναλλακτικά της Χίου.
 11. ΛΑΓΚΑΔΑ Χίου: Mε ευθύνη του δήμου και μέσω NOVA τα κανάλια ALPHA, ANT1, STAR και μέσω UHF MEGA και ALTER για το ομώνυμο χωριό. Επίσης με ευθύνη της ΕΡΤ ερτ1 και ερτ2.
 12. ΣΥΚΙΑΔΑ Χίου: Με ευθύνη του δήμου μέσω NOVA τα κανάλια ANT1, STAR, ALPHA και μέσω UHF MEGA και ερτ2 για τα χωριά Συκιάδα και Παντούκιος.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Πάρκο Κεραιών, Μπάτε σκύλοι αλέστε. Λίνα Παπαδάκη, Ελευθεροτυπία, «25/08/2006». http://www.radiofono.gr/node/366. 
 2. Άναρχο τοπίο στα ερτζιανά της Αττικής, Στέλιος Ιωάννου, Ναυτεμπορική«4/10/2006». http://www.radiofono.gr/node/411.