Α.Σ. Κένταυρος Λιβαδειάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κένταυρος Λιβαδειάς)
Κένταυρος Λιβαδειάς
Ταυτότητα
Πλήρες όνομαΑθλητικός Σύλλογος Κένταυρος Λιβαδειάς
Ίδρυση1994
ΠεριφέρειαΑνατολική Στερεά και Εύβοια
ΈδραΚλειστό Γυμναστήριο Λιβαδειάς
(χωρητικότητα: 1000)
ΠεριοχήΛιβαδειά
Ιστότοποςhttps://kentaurosbc.gr/
Πρόσωπα
ΠρόεδροςΣυμεών Σανιδάς
Αντιπρόεδρος(οι)Γιώργος Κόλλιας
Διοργανώσεις
ΔιοργάνωσηΑ ΕΣΚΑΣΕ

Ο Αθλητικός Σύλλογος Κένταυρος Λιβαδειάς, αναφέρεται εν χάρη συντομίας ως Κένταυρος, είναι μια ερασιτεχνική ομάδα καλαθοσφαίρισης με έδρα τη Λιβαδειά στο Νομό Βοιωτίας. Ο Κένταυρος αγωνίζεται στην Α' ΕΣΚΑΣΕ κατηγορία. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1994. Ο Κένταυρος παίζει τα εντός έδρας παιχνίδια του στο Κλειστό Γυμναστήριο Λιβαδειάς που βρίσκεται εντός της πόλης, στο βόρειο μέρος της. Πολλοί νέοι αθλητές μαθαίνουν το άθλημα του μπάσκετ στις ακαδημίες του συλόγου που αυτή τη στιγμή απαριθμεί περίπου 100 παιδιά.

Το ξεκίνημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ταξίδι του συλλόγου ξεκινά το 1994 από τον Ηλία Ιωάννου. Ο Ηλίας Ιωάννου, πρώτα ως παίκτης, και εν συνεχεία ως προπονητής και παράγοντας του συλλόγου βοήθησε να διατηρηθεί το μπάσκετ στην Λιβαδειά ζωντανό.

Σε αυτό συνέβαλαν δύο παράγοντες, η πρώτος ήταν η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου Λιβαδειάς το 1994 το οποίο λειτούργησε ως πολύ υψηλό κίνητρο τη περίοδο εκέινη μιας και το μπάσκετ μέχρι τότε παιζόταν σε ανοιχτά γήπεδα και ο δεύτερος ήταν ο μεγάλος αριθμός  παιδιών και εφήβων τα οποία ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στη καλαθοσφαίριση και να μάθουν να παίζουν το παιχνίδι σωστά.

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987 από την Εθνική Ελλάδας ο κόσμος αγάπησε το άθλημα. Στην Λιβαδειά την συγκεκριμένη περίοδο υπήρχε μόνο ένα αθλητικό σωματείο το οποίο δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες τόσων πολλών παιδιών και έτσι δημιουργήθηκε ο Κένταυρος Λιβαδειάς ο οποίος από τότε μέχρι και σήμερα παίζει καθοριστικό ρόλο στο μπάσκετ της πόλης.

Συμμετοχή στο FINAL-6 του Παιδικού Πρωταθλήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της ομάδας είναι η κατακτήσεις του Παιδικού Πρωταθλήματος της ΕΣΚΑΣΕ για δύο συνεχόμενες χρονιές το 2009 & το 2010. Τη δεύτερη χρονιά μάλιστα η ομάδα μέσα από τα προκριματικά του πανελλήνιου πρωταθλήματος που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης κατάφερε να προκριθεί και να συμμετάσχει στο Τελικό Πανελλήνιο πρωτάθλημα το 2010 στη Κύμη (FINAL-6) με αντιπάλους ιστορικές ομάδες της χώρας μας όπως ο Παναθηναικός κ.α.  Ήταν μία από τις περιόδους που το μπάσκετ της πόλης λειτουργούσε ενιαία με την καθοδήγηση του Ηλία Ροζάνα και του Δημήτρη Μεργούπη.

Αλλαγή σκυτάλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2013  είναι μια στιγμή ορόσημο για την ομάδα η οποία μετά από τις εκλογές που διενεργήθηκαν αλλάζει χέρια & περνά στους Xάρη και Θανάση Σανιδά, Αντ.Κατσαρό, Γιάννη Μπράλιο και Μπάμπη Τσιφή. Παράλληλα μετά & την απενεργοποίηση της ΑΕ Λιβαδειάς,απορροφά τις ακαδημίες της και ο Κένταυρος πλέον οργανώνεται σε πρότυπα επίπεδα. Σήμερα η ομάδα απασχολεί περίπου 100 αθλητές & αθλήτριες.

To καλοκαίρι του 2018 η ομάδας διοργάνωσε το 1ο Kentauros Summer Camp[1] όπου συμμετείχαν σχεδόν 80 παιδιά.

Τον Ιανουάριο του 2021 ο Κένταυρος έγινε και επίσημα το 25ο σωματείο της ΕΣΚΑΣΕ[2] που είναι εγγεγραμμένο στο αθλητικό μητρώο της Γ.Γ.Α.

Τη σεζόν 2022-2023 ο Κένταυρος αγωνίζεται στην Α ΕΣΚΑΣΕ.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kentauros Summer Camp 2018 - video Dailymotion». Dailymotion (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2021. 
  2. «Ο Κένταυρος Λιβαδειάς το 25ο σωματείο της ΕΣΚΑΣΕ στο αθλ. μητρώο!». Stereabasket -Τα πάντα για το μπάσκετ στην Στερεά Ελλάδα. 28 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2021. 
  3. «Οριστικό: Στην Α' ΕΣΚΑΣΕ ο Κένταυρος Λιβαδειάς!». Stereabasket -Τα πάντα για το μπάσκετ στην Στερεά Ελλάδα. 23 Αυγούστου 2022. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]