Κέλτις η νότιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
European nettle tree
Celtis australis[1]
Celtis australis[1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Γένος: Celtis
Είδος: australis

Χάρτης κατανομής

Η Κέλτις η νότιος ή Μελικοκιά (επιστημονική ονομασία: Celtis australis) είναι φυλλοβόλο δέντρο, που απαντάται στη νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μικρά Ασία.

Το ύψος του φτάνει συνήθως τα 10μ. αλλά υπάρχουν και δέντρα που φτάνουν τα 25 μ. Έχει λείο φλοιό γκρίζου χρώματος [2] Τα φύλλα του είναι επιμήκη και ελλειπτικά (5 -15 εκ.), με ελαφρώς οδοντωτό περίγραμμα, και έχουν βαθύ πράσινο χρώμα στην απάνω πλευρά ενώ από κάτω είναι γκρίζα και έχουν χνούδι. [3]Η κέλτις ανθίζει από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο και τα λουλούδια της είναι μικρά, πράσινα και απέταλα. [4]Οι καρποί του είναι στρογγυλές δρύπες, έχουν διάμετρο 1 εκ. και μοιάζουν με τα μούρα. Το καλοκαίρι έχουν κιτρινωπό χρώμα αλλά το φθινόπωρο, που ωριμάζουν γίνονται σκούροι βυσσινί.[5]

Πρόκειται για δέντρο που είναι ανθεκτικό σε ξηρά και φτωχά εδάφη αλλά δεν αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1885 illustration from Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz 1885, Gera, Germany
  2. More, D. & White, J. (2003).Trees of Britain & Northern Europe, σελ. 417. Cassells, London
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2021. 
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2021. 
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2021.