Κέικ της Βασίλισσας Ελισάβετ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κέικ της Βασίλισσας Ελισάβετ (αγγ.: Queen Elizabeth cake) είναι ένα ελαφρώς γλυκό, υγρό και χαμηλών λιπαρών κέικ χουρμάδων, που ολοκληρώνεται με μια καστανή ζάχαρη, βούτυρο και μείγμα ψημένης καρύδας . [1] Το "Κέικ της Βασίλισσας Ελισάβετ" πήρε το όνομά του από τη Βασίλισσα του Καναδά, Ελισάβετ Β', και μπορεί να φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1953 για τη στέψη της. Μια άλλη αναφορά υποστηρίζει ότι επινοήθηκε για τη στέψη του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' το 1937 και της Βασίλισσας Ελισάβετ, της Βασίλισσας Μητέρας . Παρά την άστατη προέλευσή του, το επιδόρπιο κέρδισε εθνική δημοτικότητα τη δεκαετία του 1950 και παραμένει βασικό προϊόν του Καναδά . [2]

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι ένα επιδόρπιο κέικ που παρασκευάζεται με ζάχαρη, αλεύρι, χουρμάδες, αυγά και βούτυρο και ολοκληρώνεται με ένα ζαχαρούχο γλάσο εμποτισμένο με τριμμένη καρύδα . Η τούρτα πήρε το όνομά της από την Ελισάβετ Β' . Είναι ένα δημοφιλές κέικ στον Καναδά. Η επικάλυψη καρύδας παρασκευάζεται με ψήσιμο ή ψήσιμο στη σχάρα. Το γλάσο παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας βάση καραμέλας. Οι χουρμάδες που χρησιμοποιούνται είναι ψιλοκομμένοι, και δίνουν στην τούρτα ένα σκούρο χρώμα. Ψιλοκομμένα καρύδια ή άλλα είδη ξηρών καρπών χρησιμοποιούνται μερικές φορές πάνω από το κέικ. Είναι χαμηλό σε λιπαρά σε σύγκριση με άλλα κέικ, και έχει μια υγρή σύσταση. Μερικές φορές σερβίρεται συνοδευόμενο από τσάι. Το κέικ είναι κοινό στις αγορές των αγροτών και στις πωλήσεις αρτοποιίας. Μερικές φορές αγοράζεται σε ζαχαροπλαστεία στον Καναδά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία εκτίμηση για την προέλευση του κέικ της Βασίλισσας Ελισάβετ είναι ότι ετοιμάστηκε για τη στέψη της Ελισάβετ Β' το 1953. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στη Μεγάλη Βρετανία εξακολουθούσε να υπάρχει δελτίο διατροφής και μια τούρτα με λίγα υλικά ήταν εντάξει. Μια άλλη αναφορά είναι ότι το κέικ εφευρέθηκε για τη στέψη του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' το 1937 και της Βασίλισσας Μητέρας Βασίλισσας Ελισάβετ.

Μια συνταγή για το κέικ της Βασίλισσας Ελισάβετ δημοσιεύτηκε από το Coronation Cook Book το 1953 για τον εορτασμό της στέψης της Ελισάβετ Β'.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Queen Elizabeth Cake».  Seasons and Supper. Retrieved 19 March 2022
  2. «Queen Elizabeth Cake».  Seasons and Supper. Retrieved 19 March 2022

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κέικ της Βασίλισσας Ελισάβετ