Κέα (πτηνό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κέα

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Ψιττακίδες

Το Κέα είναι ένα είδος μεγάλου παπαγάλου που ανήκει στην οικογένεια Nestoridae που απαντά στις δασικές και ορεινές περιοχές του νότιου νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Έχει μέγεθος περίπου 48 εκατοστά,έχει φτέρωμα χρώματος κυρίως λαδί με λαμπερό πορτοκαλί κάτω από τα φτερά του και έχει ένα μεγάλο, στενό, καμπύλο, γκρίζο-καφέ άνω ράμφος. Το κέα είναι ο μοναδικός αλπικός παπαγάλος στον κόσμο. Η παμφάγα διατροφή του περιλαμβάνει κοτσάνια αλλά αποτελείται κυρίως από ρίζες, φύλλα, μούρα, νέκταρ και έντομα. Στις μέρες μας ασυνήθιστο, το κέα κάποτε κυνηγήθηκε λόγω ανησυχιών εκ μέρους της κοινότητας εκτροφής προβάτων ότι επιτίθεται σε ζώα, ειδικά σε πρόβατα Το 1986, έλαβε πλήρη προστασία.


Το κέα περιγράφηκε από τον ορνιθολογο Τζον Γκουλντ το 1856. Η επιστημονική ονομασία του πτηνού σημαίνει στα Λατινικά «αξιοσημείωτος». Το όνομα κέα από τη άλλη, προέρχεται από την γλώσσα των Μαορί.

Το κέα φωλιάζει σε ρωγμές ανάμεσα στις ρίζες των δέντρων. Τα Κέα είναι γνωστά για τη νοημοσύνη και την περιέργειά τους, ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους σε ένα σκληρό ορεινό περιβάλλον. Ο παπαγάλος αυτός μπορεί να λύσει λογικά παζλ, όπως να πιέζει και να τραβά τα πράγματα με μια συγκεκριμένη σειρά για να φτάσει στα τρόφιμα, και θα συνεργαστεί για να επιτύχει ένα συγκεκριμένο στόχο.


Το γένος Nestor περιλαμβάνει τέσσερα είδη: το Nestor meridionalis, το N. notabilis, και τα εξαφανισμένα N. productus και N.chathamensis.

Το κέα είναι ένας μεγάλος παπαγάλος με μήκος περίπου 48 cm και ζυγίζει μεταξύ 800 γραμμαρίων και 1 κιλό. Έχει ως επί το πλείστον λαδί-πράσινο φτέρωμα με ένα γκρι ράμφος που έχει ένα μακρύ, στενό, καμπύλο άνω ράμφος. Το ενήλικο έχει σκούρες καφέ ίριδες, και τα αιθέρια έλαια και τα πόδια είναι γκρίζα.