Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάστωρ ο Ρόδιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάστωρ ο Ρόδιος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0η χιλιετία π.Χ. ή 1ος αιώνας
Ρόδος
Θάνατος1ος αιώνας π.Χ. ή 1ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιστορικός
συγγραφέας
ρήτορας
Περίοδος ακμής1ος αιώνας

Ο Κάστωρ ο Ρόδιος, επίσης γνωστός ως Κάστωρ της Μασσαλίας ή Κάστωρ της Γαλατίας, σύμφωνα με τη Σούδα,[1] ήταν Έλληνας γραμματικός και ρήτορας. Του έδωσαν το επώνυμο Φιλορωμαίος και πιστεύεται ότι έζησε περίπου την εποχή του Κικέρωνα και του Ιουλίου Καίσαρα.

Ο Κάστωρ αναφέρεται συχνά ως αυθεντία στα ιστορικά θέματα.[2] Φαίνεται μία μεροληψία προς τους Ρωμαίους, από το επώνυμο Φιλορωμαίος και μπορεί να ήταν εμφανής σε ένα έργο που αναφέρθηκε από τον Πλούταρχο,[3] ως σύγκριση των θεσμών της Ρώμης με εκείνων του Πυθαγόρα.

Η Σούδα περιγράφει τον γραμματικό και ρήτορα Κάστορα, ως γαμπρό του Γαλάτη βασιλιά Διώταρου (τον οποίο αναφέρει ως Ρωμαίο γερουσιαστή), ο οποίος στη συνέχεια σκότωσε τόσο τον Κάστορα όσο και τη σύζυγό του, επειδή ο Κάστορας είχε φέρει κατηγορίες εναντίον του, ενώπιον του Καίσαρα, υπονοώντας την υπόθεση στην οποία ο Κικέρωνας υπερασπίστηκε τον Διώταρο. Αυτός φαίνεται να είναι ο ίδιος Κάστορας, που αναφέρει ο Στράβων,[4] ο οποίος επονομάστηκε Saecondarius, ήταν γαμπρός του Διώταρου και θανατώθηκε από τον ίδιο. Όταν ο Κικέρωνας μίλησε για τον Διώταρο, ο Κάστορας που έφερε το Διώταρο σε κίνδυνο ονομάζεται ρητά εγγονός του εν λόγω βασιλιά και ήταν τότε ακόμα νεαρός (44 π.Χ.).[5]

Είναι, ωστόσο, αβέβαιο αν αυτός ήταν ο ίδιος Κάστορας με τον ρήτορα, τον Κάστορα της Ρόδου. Ένα από τα έργα του Κάστορα αναφέρεται στη βιβλιοθήκη, που αποδόθηκε στο παρελθόν στον Απολλόδωρο της Αθήνας, ο οποίος πέθανε κάπου γύρω στο 140 π.Χ. Λόγω αυτής της περίστασης, ένα συμπέρασμα είναι ότι ο ρήτορας Κάστωρ, πρέπει να έχει ζήσει κατά ή πριν από την εποχή του Απολλόδωρου, γύρω στο 150 π.Χ. και επομένως δεν είχε καμία σχέση με τον Διώταρο για τον οποίο μίλησε ο Κικέρωνας.[6] Ένα άλλο κοινό συμπέρασμα, που υποθέτει ότι ο Κάστορας της Ρόδου έζησε την ίδια εποχή με τον Καίσαρα και τον Κικέρωνα, είναι ότι η Βιβλιοθήκη δεν θα μπορούσε να γραφτεί από τον Απολλόδωρο, εξ ου και η ονομασία «Ψευδο-Απολλόδωρος» για το έργο αυτό.

Σύμφωνα με τη Σούδα[1], ο Κάστορας συνέθεσε τα ακόλουθα έργα:

  • Αναγραφή των Θαλασσοκρατών, σε δύο βιβλία.
  • Χρονολογικά Αγνοήματα, το οποίο επίσης αναφέρεται από την Βιβλιοθήκη.[7]
  • Περί Επιχειρημάτων, σε εννέα βιβλία.
  • Περί Πειθούς, σε δύο βιβλία.
  • Περί του Νείλου.
  • Τέχνη Ρητορικής.
  • Χρονολόγια ή Χρονικά, που αναφέρεται πολλές φορές από τον Ευσέβιο της Καισαρείας.
  1. 1,0 1,1 Suda κ 402
  2. Euseb. Πάρε. Evang. Χ. 3, Chron. Εγώ. 13, σ. 36; Τζέστεν Μάρτ. Paraen. ad Graec. Π. 9.
  3. Quaest. Rom. 10, 76, comp. De Is. et Os. 31.
  4. Strabo, xii. Π. 568; comp. Caes. Π.Χ. iii. 4.
  5. Cic. pro Deiot. 1, 10.
  6. Συγκρίνετε Vossius, De Hist. Graec. Π. 202, ed. Westermann; Orelli, Onomast. Tull. ii. Π. 138, και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τον Castor.
  7. Ψευδο-Απολλόδωρ 2.1.3.