Κάστρο του Σουόρντς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 53°27′37″N 6°13′12″W / 53.460259°N 6.219985°W / 53.460259; -6.219985

Το κάστρο του Σουόρντς

Το κάστρο του Σουόρντς είναι ένα μεσαιωνικό φρούριο νορμανδικής αρχιτεκτονικής χτισμένο περί το 1200 στο Σουόρντς, στα βόρεια του Δουβλίνου.

Χτισμένο ως κατοικία των αρχιεπισκόπων του Δουβλίνου, το κάστρο του Σουόρντς δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως στρατιωτική κατασκευή, αλλά εκτείνεται σε μια μεγάλη πενταγωνική οχυρωμένη έκταση περίπου 6000 m2 με έναν πύργο στον βορρά, λογικά η κατοικία του Διοικητή, και μια εντυπωσιακή σύνθετη γέφυρα στο νότο. Ο φύλακας εικάζεται πως διέμενε στο τμήμα αριστερά της πύλης, ενώ το δώμα του θυροφύλακα με το δωμάτιο του ιερέα από πάνω βρισκόταν στα δεξιά. Το διπλανό παρεκκλήσι, χτισμένο στα τέλη του 13ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε, λογικά, ως ιδιωτικό παρεκκλήσι του αρχιεπισκόπου.

Άλλα κτίρια, καταγεγραμμένα για μια έρευνα το 1326, έχουν πλέον εξαφανιστεί, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης αίθουσας στο δυτικό τμήμα των τειχών. Από τη στιγμή που χτίστηκε το νέο παλάτι στο Τάλλαχτ το 1324, ο αρχιεπίσκοπος εγκατέλειψε το Σουόρντς, μετακόμιση που ενθαρρύνθηκε χωρίς καμιά αμφιβολία από τις ζημιές που είχε υποστεί στη διάρκεια της εκστρατείας του Μπρους το 1317. Οι οδοντωτές επάλξεις καταδεικνύουν μια σχετική χρησιμοποίησή του στη διάρκεια του 15ου αιώνα, αλλά από το 1583, στη διάρκεια της σύντομης κατάληψής του από τους Ολλανδούς προτεστάντες, το κτίσμα περιγράφεται ως « το παλιό παραχαϊδεμένο κάστρο ». Χρησιμοποιημένο ως κήπος τον 19ο αιώνα, το κάστρο πωλήθηκε κατά τη διάρκεια της διάλυσης της Εκκλησίας της Ιρλανδίας.

Τελευταία ανακαινισμένο, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε την άνοιξη του 2010 ως τόπος γυρισμάτων για την παραγωγή της τηλεοπτικής σειράς Tudors.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Château de Swords της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Swords Castle της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).