Κάστρο του Σεντάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάστρο του Σεντάν
Χάρτης
Είδοςκάστρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες49°42′7″N 4°56′58″E
Διοικητική υπαγωγήΣεντάν[1]
ΧώραΓαλλία[1]
Έναρξη κατασκευής1424
ΙδιοκτήτηςEberhard II von der Mark
ΒραβείαΜουσείο της Γαλλίας
Προστασίακατηγοριοποιημένο ιστορικό μνημείο στη Γαλλία (από 1965)[1] και επιλεγμένο μνημείο από την αποστολή ταυτοποίησης της ακίνητης κληρονομιάς σε κίνδυνο
Ιστότοπος
http://www.chateau-fort-sedan.fr/
Commons page Πολυμέσα

Το κάστρο του Σεντάν βρίσκεται στο Σεντάν, σε μια βραχώδη προεξοχή, στην άκρη του ποταμού Μεύση. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά κάστρα της Ευρώπης με επιφάνεια 35.000 m² και επτά επίπεδα, με τείχη πλάτους άνω των 7 μέτρων (το πιο χοντρό τείχος έχει περίπου 27 μέτρα πλάτος).

Είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό μνημείο από το 1965.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι απαρχές του κάστρου ανάγονται σε ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων υπαγόμενο στο αββαείο της Μουζόν: το μοναστήρι Σαιν-Μαρτέν, του οποίου ερείπια υπάρχουν στην αυλή του κάστρου. Αυτό το μοναστήρι αναφέρεται το 1306. Ο Εβράρ ντε λα Μαρκ έλαβε το χώρο σαν προίκα το 1424 και αποφάσισε να χτίσει ένα κάστρο σε τριγωνικό σχέδιο στο χώρο γύρω από την εκκλησία, η οποία έγινε το παρεκκλήσι του κάστρου. Οι ανασκαφές έδειξαν ότι αυτή η εκκλησία πρέπει να είχε ιδρυθεί τον 11ο αιώνα.

Το 1424, ο Εβράρ Γ' ντε λα Μαρκ έχτισε μέσα σε έξι χρόνια ένα αρχοντικό με δύο δίδυμους πύργους γύρω από την εκκλησία, έναν πύργο ορθογώνιο που αποτελούσε τμήμα του μοναστηριού και ένα στρογγυλό πύργο στα δυτικά, o οποίoς επεκτάθηκε αργότερα για να γίνει o «Μεγάλος πύργος». Οι δίδυμοι πύργοι, που χρησίμευαν ως είσοδος στο κάστρο προστατεύονταν από πυργίσκο που αποτελούνταν από δύο μικρούς στρογγυλούς πύργους και ένα παρατηρητήριο. Το σχέδιο αυτού του πρώτου κάστρου μπορεί να φανεί αρχαϊκό για το χρόνο της κατασκευής του καθώς δεν είχε ληφθεί υπόψη η άμυνα ενάντια στο πυροβολικό.

Όταν ο Εβράρ πέθανε το 1440, ο γιος του Ζαν ντε λα Μαρκ ανέλαβε την οικοδόμηση του φρουρίου, αλλά τελικά ο εγγονός του, ο Ρομπέρ Β' ντε λα Μαρκ, ήταν αυτός που έκανε τα  πιο σημαντικά έργα. Το 1530, οι οχυρώσεις του αρχοντικού εκσυγχρονίστηκαν με την κατασκευή  του κυκλικού μονοπατιού. Η κατοικία των πριγκίπων είναι χτισμένη κατά μήκος των τειχών στην πλευρά της πόλης, το 1530. Το περίπτερο Αναγέννηση στο στυλ του Φιλιμπέρ Ντελόρμ χτίστηκε για τον Ρομπέρ Δ' ντε λα Μαρκ και τη σύζυγό του, Φρανσουάζ ντε Μπρεζέ. Η κατοικία του Κυβερνήτη χτίστηκε το 1536.

Γύρω στα 1550 δημιουργήθηκαν οι προαύλιοι χώροι με τα κανόνια, ενισχύοντας και διευρύνοντας το έδαφος ανάμεσα στους προμαχώνες και ένα νέο τείχος, αυξάνοντας έτσι το πάχος των τειχών από 4,50 στα 26 μέτρα. 18 μικρά καταλύματα για τους στρατιώτες δημιουργήθηκαν σε αυτή την επιχωμάτωση.

Από το 1553 άρχισε η κατασκευή των δύο τριγωνικών προμαχώνων, στη βόρειο-ανατολική πρόσοψη, ο ένας του Κυβερνήτη, που ολοκληρώθηκε το 1557, και ο προμαχώνας Φουρσύ, το 1559. Στα 1572 κατασκευάστηκαν οι δύο άλλοι προμαχώνες, αυτός των Κυριών και ο προμαχώνας του Βασιλιά.

Προπύργια προστέθηκαν στο μπροστινό μέρος των προμαχώνων αλλά κάποια από αυτά ανατινάχτηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα.

Ο Υποκόμης Ντε Τουρέν γεννήθηκε στο κάστρο του Σεντάν το 1611. Είναι μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές φυσιογνωμίες της ιστορίας, στην υπηρεσία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Το πριγκιπάτο ενσωματώθηκε στο βασίλειο της Γαλλίας μετά τη μάχη του Μαρφέ, και σαν αποτέλεσμα της αποτυχίας μιας νέας συνωμοσίας κατά του Ρισελιέ, που έγινε από τον Σανκ-Μαρ το 1642.Ο Λουδοβίκος ΙΓ' φυλάκισε τον πρίγκιπα του Σεντάν, Φρεντερίκ-Μορίς ντε Λα Τουρ ντ' Ωβέρν-Μπουιγιόν, και στη συνέχεια κατέλαβε το πριγκιπάτο με συνθήκη.

Ο στρατάρχης Φαμπέρ ήταν ο πρώτος κυβερνήτης του Σεντάν, στην υπηρεσία του βασιλιά της Γαλλίας, μετά την προσάρτηση του πριγκιπάτου στη Γαλλία. Το 1650 κατασκεύασε την πτέρυγα Φαμπέρ, το χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο του κάστρου.

Για ένα διάστημα το κάστρο μετατράπηκε σε στρατόπεδο. Το 1699, ο Βωμπάν[3] έχτισε την πόρτα " των Αρχόντων ", προσαρμοσμένη στην εξέλιξη του πυροβολικού. Είναι η μόνη παρέμβαση του διάσημου αρχιτέκτονα, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι το κάστρο ήταν υψηλής ποιότητας.

Όταν ο Ναπολέων επισκέφτηκε το κάστρο, στα 1803, μετέφερε στο Παρίσι τη συλλογή πανοπλιών των αρχόντων του Σεντάν. Μερικές από αυτές σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο του Στρατού.

Το 1822, η εκκλησία Σαιν-Μαρτέν κατεδαφίστηκε και δημιουργήθηκε χώρος για τις μπάλες των κανονιών.

Μια εξέδρα πυροβολικού εγκαταστάθηκε από το 1828 στην κορυφή των δίδυμων πύργων.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1870 ο γαλλικός στρατός περικυκλώθηκε από τις στρατιές των Πρώσων και των Σαξόνων,  στη Μάχη του Σεντάν, και ηττήθηκε.[4] Ο Ναπολέων ΙΙΙ ύψωσε στο κάστρο λευκή σημαία, ζητώντας τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Η πράξη της συνθηκολόγησης υπεγράφη στο Κάστρο της Μπελβύ.

Το ξενοδοχείο του κάστρου

Στον προμαχώνα του Κυβερνήτη έγιναν δοκιμές με δυναμίτη στα 1873. Κάποτε ήταν το μεγαλύτερο οχυρό στο κάστρο-φρούριο, σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό κατεστραμένο.

Από τον Ιανουάριο του 1917 έως το Νοέμβριο του 1918, η ακρόπολη χρησίμευσε ως στρατόπεδο για χιλιάδες πολίτες, μαχητές της αντίστασης στη Γαλλία και το Βέλγιο, καταδικασμένους σε καταναγκαστικά έργα από τις γερμανικές αρχές. Πολλοί πέθαναν εκεί.

Ο γαλλικός στρατός παρέδωσε το κάστρο στην πόλη το 1962 και από τότε έγιναν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης.

Σήμερα, το κάστρο είναι ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός στις Αρδέννες. Παλιότερα στεγαζόταν εκεί το γραφείο τουρισμού της πόλης, που πρόσφατα μετακόμισε στους πρόποδες του κάστρου. Μέσα στο κάστρο υπάρχει επίσης μουσείο όπου, από την άνοιξη του 2012, υπάρχει μία μακέτα της πόλης Σεντάν κατά το 19ο αιώνα, που οφείλεται σε μεγάλο μέρος στον Ζαν-Ζακ Ντρομπύ. Μία από τις αίθουσες αυτού του μουσείου είναι αφιερωμένη στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870 και εκεί εκτίθεται μια πλούσια συλλογή από κράνη Πρώσων και άλλα όπλα, καθώς επίσης και το σκίτσο του πανοράματος του Σεντάν από τον Λούις Μπράουν.

Εξαιτίας ριπών ανέμου (έως και 110 χλμ/ώρα), λόγω ανεμοθύελλας στις 14 Ιουλίου 2010 στις 16: 20, η μεγάλη στέγη στη νότια πλευρά εν μέρει αποκολλήθηκε και κατέρρευσε στο χώρο του θεάματος των "γερακιών" (πάνω αυλή, ερείπια της μονής του Saint Martin), όπου (από τύχη) δεν υπήρχαν θεατές εκείνη την ημέρα (ημέρα ανάπαυσης). Οι συλλογές του κάστρου που φυλάσσονταν στη σοφίτα του κτιρίου, σώθηκαν κατά μεγάλο μέρος, χάρη στην αυθόρμητη βοήθεια του προσωπικού του κάστρου και εθελοντών. Η νέα στέγη ολοκληρώθηκε για την τουριστική σεζόν του 2012.

Κύκλοι περιηγήσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο του Σεντάν διαθέτει μια περιήγηση από το 1995, όταν εφαρμόστηκε η επίσκεψη Historium. Τοποθετήθηκαν κέρινα ομοιώματα, που απεικονίζουν τη ζωή στο κάστρο στον μεσαίωνα και την εποχή των πριγκίπων. Η πιο διάσημη σκηνή είναι αυτή του γάμου της Σαρλότ ντε Λα Μαρκ και του Ανρί ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν, που βρίσκεται στο περίπτερο της Αναγέννησης. Από την άνοιξη του 2012, το κάστρο Σεντάν βιώνει μια νέα άνθιση. Αναπτύχθηκαν νέοι κύκλοι περιηγήσεων ( Χιλιάδες χρόνια ιστορίας, Πριγκιπάτο), καινούργιες πινακίδες, νέα είσοδος στην αυλή του κάστρου, μια νέα πολυ-αίθουσα πολυμέσων κ.λπ. Το κτίριο προσελκύει κάθε χρόνο πάνω από 60.000 επισκέπτες.

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο του Σεντάν είναι ένα φρούριο που άρχισε να χτίζεται από το 1424 και έχει τέσσερις αμυντικούς προμαχώνες που κατασκευάστηκαν τον 16ο αιώνα, τον προμαχώνα του Κυβερνήτη, τον προμαχώνα Φουρσύ, τον προμαχώνα των Κυριών και τον προμαχώνα του βασιλιά. Ο πυργίσκος της εισόδου αποτελείται από δύο στρογγυλούς πύργους που ήταν εξοπλισμένοι με αμυντικές σκαλωσιές, καστρόπορτα με σιδερένιο πλέγμα και πολεμίστρες. Όλο το φρούριο περιβάλλεται από τείχη.

Η κατοικία των αρχόντων καθώς και η κατοικία της φρουράς χρονολογούνται πριν από τα μέσα του 16ου αιώνα. Στις αρχές του 17ου αιώνα, ο Ανρί ντε λα Τουρ ντ' Ωβέρν κατασκεύασε το Παλάτι των Πριγκίπων, που ονομάζεται επίσης Κάτω-Κάστρο, και εγκατέλειψε το οίκημα του φρουρίου.

Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μεγάλο τουρνουά της ιπποσύνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τα τελευταία δέκα χρόνια το κάστρο του Σεντάν υποδέχεται κάθε καλοκαίρι το τουρνουά της ιπποσύνης. Τα θεάματα εκτελούνται από μια ομάδα στην πλειοψηφία τους Σλοβάκων και είναι η χαρά μικρών και μεγάλων.

Μεσαιωνικό Φεστιβάλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1996, το κάστρο του Σεντάν φιλοξενεί το μεσαιωνικό φεστιβάλ του Σεντάν γύρω από το φρούριο, το τρίτο σαββατοκύριακο του Μαΐου. Είναι πολύ δημοφιλές και έχει μεγάλη προσέλευση θεατών.[5]

Νυχτερινές περιηγήσεις με πυρσούς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε καλοκαίρι, πρωτότυπες περιηγήσεις με δάδες, γίνονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο το βράδυ.

Προσάρτημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]