Κάστρο του Μπομπολίτσε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°36′48″N 19°29′35″E / 50.61333°N 19.49306°E / 50.61333; 19.49306

Κάστρο του Μπομπολίτσε
Χάρτης
Είδοςκάστρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°36′48″N 19°29′35″E
Διοικητική υπαγωγήBobolice, Silesian Voivodeship
ΧώραΠολωνία
ΧρηματοδότηςΚαζιμίρ Γ΄ ο Μέγας
Προστασίααμετακίνητο μνημείο[1]
Commons page Πολυμέσα

Το Κάστρο του Μπομπολίτσε (πολωνικά: Zamek w Bobolicach) είναι βασιλικό κάστρο του 14ου αιώνα στο χωριό Μπομπολίτσε της Πολωνίας. Το συγκρότημα βρίσκεται σε μια ημιορεινή υψίπεδη περιοχή που ονομάζεται Υψίπεδο Κρακοβίας-Τσενστοχόβα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάστρο του Μπομπολίτσε χτίστηκε από τον Βασιλιά Καζίμιρ Γ΄ το Μέγα στα μέσα του 14ου αιώνα, πιθανώς στη θέση μιας παλαιότερης ξύλινης κατασκευής.[2] Το κάστρο ήταν μέρος του αμυντικού συστήματος των βασιλικών οχυρών που προστάτευαν τα δυτικά σύνορα της Πολωνίας από την πλευρά της Σιλεσίας. Το 1370, αμέσως αφού έγινε βασιλιάς της Πολωνίας, ο Λουδοβίκος Α΄ ο Μέγας παραχώρησε το κάστρο στον Βλαντίσλαφ Β΄ του Οπόλε, δούκα του Οπόλε, ως έπαθλο για την υποστήριξή του στα δυναστικά σχέδια του βασιλιά.[2] 9 χρόνια αργότερα, ο Βλαντίσλαφ μίσθωσε το κάστρο στον Άντζεϊ Σόεν, έναν Ούγγρο από το Μπαρμπάλας. Ο νέος ιδιοκτήτης το επάνδρωσε με Γερμανούς και Τσέχους, οι οποίοι λήστεψαν ντόπιους κατοίκους και συνωμότησαν με το Τευτονικό Τάγμα.[3] Δυσαρεστημένος με τη συμπεριφορά τους, ο Πολωνός βασιλιάς Βλαδίσλαος Β΄ Γιαγκέλο εισέβαλε στο Μπομπολίτσε το 1396 και κατέλαβε το κάστρο με παρακείμενα κτήματα.[3] Από εκείνη την εποχή, το οχυρό ανήκε σε πολλές οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων των Ντοουέγκα, Σαφραντσόβιε, Τρεστκόβιε, Κρεζόνιε (ιδιοκτήτες από το 1486) και αργότερα των Χοντακόφστσι, Μετσίνστσι και Μισκόφστσι (ιδιοκτήτες του γειτονικού Κάστρου του Μίρουφ). Στο Κάστρο του Μπομπολίτσε, το οικόσημο της αριστοκρατικής φατριάς Ντοουέγκα, τοποθετείται πάνω από το οχυρό της πύλης.

Οικιστικό κτίριο του κάστρου

Σύμφωνα με τα χρονικά του 15ου αιώνα, ένας εκπρόσωπος της οικογένειας Κρεζόβιε συνέλαβε και φυλάκισε την ανιψιά του στο Κάστρο του Μπομπολίτσε. Λέγεται ότι εξακολουθεί να στοιχειώνει το οχυρό ως κυρία στα λευκά. Υπάρχει επίσης μια ιστορία για δύο δίδυμα αδέρφια, ιδιοκτήτες κάστρων στο Μίρουφ και στο Μπομπολίτσε.[2] Ο θρύλος λέει ότι έσκαψαν μια σήραγγα ανάμεσα στα δύο οχυρά, ώστε να μπορούν συχνά να συναντώνται κρυφά. Μια μέρα κατέλαβαν έναν μεγάλο θησαυρό – τον έκρυψαν στο τούνελ και έβαλαν ως φρουρά μια απεχθή μάγισσα για να αποτρέψει τυχόν κλέφτες.[2] Τα αδέρφια καταλάβαιναν ο ένας τον άλλον τέλεια και μπορούσαν να περάσουν από φωτιά και νερό ο ένας για τον άλλον. Ωστόσο, η φιλία τους τέθηκε σε δύσκολη δοκιμασία, όταν ένας αδελφός έφερε μια όμορφη κοπέλα από την πολεμική του αποστολή.[2] Υποψιαζόμενος ότι ο δίδυμος αδερφός του μπορεί να ερωτεύτηκε την κοπέλα, την έκλεισε στο κελάρι κοντά στον θησαυρό. Μια μέρα, κατά τη διάρκεια της απουσίας της μάγισσας, που παρακολουθούσε μια συνάντηση μαγισσών στο Φαλακρό Όρος, έπιασε το ζευγάρι των εραστών στο θησαυροφυλάκιο. Θύμωσε, δολοφόνησε τον αδερφό του και σκότωσε το κορίτσι στα μπουντρούμια του κάστρου.[2] Το φάντασμα του κοριτσιού λέγεται ότι εξακολουθεί να στοιχειώνει τον πύργο του κάστρου.

Κάτοψη του κάστρου

Η αρχή της παρακμής του κάστρου χρονολογείται από το 1587, όταν καταστράφηκε σοβαρά κατά την εισβολή του Μαξιμιλιανού Γ΄ της Αυστρίας, αντίπαλου του Σιγισμούνδου Γ΄ της Πολωνίας στον πολωνικό θρόνο.[3] Το κάστρο ανακατασκευάστηκε από τους τότε ιδιοκτήτες, την οικογένεια Κρεζόβιε, αλλά το 1657, κατά τη διάρκεια του Κατακλυσμού, λεηλατήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς από τα σουηδικά στρατεύματα.[3] Η κατάσταση του οχυρού ήταν τόσο άσχημη που όταν ο Βασιλιάς Γιαν Γ΄ Σομπιέσκι έφτασε εδώ το 1683, έπρεπε να περάσει τη νύχτα σε μια σκηνή.[3]

Τον 19ο αιώνα βρέθηκε ένας τεράστιος θησαυρός σε κελάρια του οχυρού.[3] Υποτίθεται ότι το τμήμα του μπορεί να βρίσκεται στη θρυλική σήραγγα μεταξύ Μπομπολίτσε και Μίρουφ. Το 1882, μετά τον τεμαχισμό της γης, τα ήδη ερημωμένα τείχη αποκτήθηκαν από την αγροτική οικογένεια Μαρίλουφ. Τώρα το κάστρο ανήκει στην οικογένεια Λασέτσκι, η οποία αποφάσισε να το ξαναχτίσει το 1999.

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο βρίσκεται σε έναν απότομο βραχώδη λόφο (360 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας). Μέχρι τώρα σώζεται μόνο το πάνω μέρος του οχυρού (το κτίριο κατοικιών με τουλάχιστον δύο ορόφους και τα υπολείμματα του κυλινδρικού τείχους). Το κάστρο ήταν προσβάσιμο μέσω μιας κινητής γέφυρας πάνω από την ξερή τάφρο, και ολόκληρη η κατασκευή περιβαλλόταν από τοίχους με επάλξεις, κατασκευασμένους από τοπικό λευκό ασβεστόλιθο. Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανοικοδόμησης για την αποκατάσταση της πύλης εισόδου και του περιφερειακού τείχους γύρω από την έκταση του κάστρου.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. register of objects of cultural heritage in Poland. www.nid.pl/pl/Informacje_ogolne/Zabytki_w_Polsce/rejestr-zabytkow/zestawienia-zabytkow-nieruchomych/. Ανακτήθηκε στις 22  Νοεμβρίου 2022.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Ryszard Rogiński (1990). Zamki i twierdze w Polsce: historia i legendy (Castles and fortresses in Poland: history and legends) (στα Πολωνικά). Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych. σελίδες 13–14. ISBN 83-202-0796-7. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 «The History of the Castle». zamekbobolice.pl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2010. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]