Κάστρο του Λάμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Οδυσσέας στη χώρα των Λαιστρυγόνων
Το κάστρο του Λάμου
ΟνομασίαΟ Οδυσσέας στη χώρα των Λαιστρυγόνων
ΕίδοςΤοιχογραφία
δεδομένα

Το Κάστρο του Λάμου είναι θέμα μεγάλης ρωμαϊκής τοιχογραφίας εμπνευσμένη από το έπος της Οδύσσειας και την περιγραφή της περιπέτειας του Οδυσσέα στην χώρα των Λαιστρυγόνων.

Ιστορικό του ευρήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρέθηκε το 1849 στη Ρώμη σε έπαυλη στον λόφο Εσκυλίν. Την περιέγραψε αναλυτικά ο Έμιλ Μπράουν το ίδιο έτος, ενώ έγχρωμο αντίγραφό της στάλθηκε στο Βερολίνο. Αργότερα η τοιχογραφία ξεκρεμάστηκε από τον τοίχο και μεταφέρθηκε στη συλλογή έργων τέχνης του Πάπα Πίου Θ΄.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοιχογραφία αποδίδει το ηφαιστειογενές τοπίο του Λάμου ή πιο σωστά της Τηλεπύλου, της πόλης ή χώρας των μυθικών Λαιστρυγόνων. Στον πρόποδα ενός βράχου βλέπουμε τον κριοφόρο βουκολικό θεό Νομαίο Πάνα που κρατάει γκλίτσα και φυλάει τα πρόβατα, ενώ δίπλα του ο βοσκός κοιμάται ξαπλωμένος με κουκουλωμένο το κεφάλι. Αριστερά στο βάθος ένας άλλος βοσκός φυλάει το κοπάδι του.

Ψηλά στην κορυφή του βράχου δεσπόζει το κάστρο του άγριου βασιλιά Αντιφάτη, ο οποίος εμφανίζεται στο βάθος δεξιά. Κρατάει την μακρυά βασιλική ράβδο στο χέρι και με άγριες χειρονομίες και φωνές καλεί τους υπηκόους του για να προσέλθουν και να πιάσουν τους επισκέπτες. Οι Λαιστρυγόνες αρπάζουν βράχους στα χέρια, ένας άλλος ξεριζώνει ένα δέντρο. Ένας τρίτος στην θάλασσα πιάνει έναν από τους συντρόφους του Οδυσσέα που προσπαθεί να ξεφύγει.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοιχογραφία αποδίδει την δεύτερη σκηνή από την περιπέτεια του Οδυσσέα στην χώρα των Λαιστρυγόνων. Στο κάστρο του Λάμου βλέπουμε πως αντιλαμβάνονταν οι άνθρωποι της Ρωμαϊκής εποχής τους Ομηρικούς στίχους, και πως τους απέδιδαν οι καλλιτέχνες της εποχής εκείνης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]