Κάστρο του Κοσκινά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°35′36″N 26°10′23″E / 37.59333°N 26.17306°E / 37.59333; 26.17306

Κάστρο του Κοσκινά
Είδοςκάστρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°35′36″N 26°10′23″E
ΧώραΕλλάδα

Το Κάστρο του Κοσκινά ή Κάστρο της Μεσαριάς ή Κάστρο της Νικαριάς, βρίσκεται στην Ικαρία, στην κορφή του όρους Κοσκινάς, βόρεια του νησιού, στο χωριό Κοσοίκια του Ευδήλου. Αποτέλεσε το ισχυρότερο οχυρό του νησιού κατά τη Βυζαντινά χρόνια κι αργότερα επί Φραγκοκρατίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατασκευάστηκε από Βυζαντινούς στην κορυφή ενός κωνικού λόφου τον 10ο αι. και, λόγω καλής ορατότητας, προοριζόταν για την εγκατάσταση μικρής στρατιωτικής μονάδας που παρατηρούσε από την προνομιακή του θέση ολόκληρη την περιοχή και τους θαλάσσιους δρόμους. Το Κάστρο ενισχύθηκε όταν η Ικαρία περιήλθε στην κατοχή των Γενουατών (1362-1481), ερημώθηκε όμως, όταν οι Γενουάτες εγκατέλειψαν το νησί και αποσύρθηκαν στη Χίο. Η Ικαρία, στη συνέχεια, περιήλθε στην εξουσία των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ρόδου έως τα μέσα του 16ου, όταν, πλέον, κυριάρχησαν οι Τούρκοι.

Μορφολογία/Γνωρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σώζεται σε κατάσταση αποσπασματική. Το τείχος που περιβάλλει την κορυφή του λόφου έχει είσοδο στη βόρεια πλευρά του, ενώ στο εσωτερικό του λόφου, ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Δοργανά διατηρείται ακόμα, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν ακόμα κίονες αρχαίων κτισμάτων. Στη βορειοδυτική, ομαλή, πλευρά του λόφου, κάτω από το κάστρο, διατηρούνται υπολείμματα οικισμού.

Παράδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία του Κάστρου είναι αποτυπωμένη σε θρύλους και μεσαιωνικά δημοτικά τραγούδια που μέχρι και σήμερα διατηρούνται στην Ικαρία, με γνωστότερη τη «ρίβα του Κάστρου της Νικαριάς», στην οποία περιγράφεται η άλωση των κάστρων του νησιού από τους Γενουάτες.

Τοπικοί μύθοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παράδοση λέει, πως το κάστρο ήταν απόρθητο, εκτός από μια φορά, όπου κατακτήθηκε από προδοσία.

Το Κάστρο σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάστρο δεν έχει πολλούς επισκέπτες λόγω της θέσης του, αν και, πλέον, υπάρχει μονοπάτι και γίνεται προσβάσιμο. Στη γιορτή, όμως, του Αγίου Γεωργίου, της εκκλησίας του, η οποία λειτουργεί εκείνη τη μέρα, μαζεύονται οι ντόπιοι για να τιμήσουν τον Άγιο και να θαυμάσουν την υπέροχη θέα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
  2. Nikaria.gr
  3. Ikariamag.gr

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]