Κάστρο της Άκαμπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάστρο της Άκαμπα
Χάρτης
Είδοςκάστρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες29°31′17″N 35°0′7″E
Διοικητική υπαγωγήΆκαμπα
ΧώραΙορδανία
Commons page Πολυμέσα

Το Κάστρο της Άκαμπα, Κάστρο των Μαμελούκων ή Οχυρό της Άκαμπα ( αραβικά: قلعة العقبة‎‎ 'αλ'ατ αλ'Άκαμπα), που βρίσκεται στην Άκαμπα της Ιορδανίας, είναι ένα φρούριο που χτίστηκε αρχικά από τους Σταυροφόρους τον 12ο αιώνα και ονομάστηκε Χελίμ. Η Άυλα (αρχαία Άκαμπα) ανακτήθηκε από τον Σαλαντίν το 1187 και το φρούριο καταστράφηκε, έως ότου ανοικοδομήθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα υπό τον Μαμελούκο Σουλτάνο Αλ Ασράφ Κανσούχ Α-Γκουρί.

Τον Ιούλιο του 1916, το φρούριο που βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία, έπεσε από επίθεση των Αράβων, μια σημαντική νίκη της Αραβικής Επανάστασης. Ο Λόρενς της Αραβίας, ο οποίος είχε ηγηθεί της επίθεσης, πήγε, θριαμβευτής, στο Κάιρο για να αναφέρει τα καλά νέα στον στρατηγό Άλλενμπι. Το λιμάνι της Άκαμπα έγινε σημαντική βάση εφοδιασμού για την προώθηση της Αραβικής Επανάστασης.[1]

Άποψη του φρουρίου

Το φρούριο βρίσκεται δίπλα στο κοντάρι της Άκαμπα, το οποίο φέρει τη σημαία της αραβικής εξέγερσης εναντίον των Οθωμανών. Δίπλα στο φρούριο βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άκαμπα, το οποίο ήταν κάποτε η κατοικία του Σαρίφ Χουσεΐν, σημαντικού ηγέτη της Αραβικής Επανάστασης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο χτίστηκε αρχικά ως κάστρο σταυροφόρων, και ξαναχτίστηκε σε μεγάλο βαθμό τον 14ο αιώνα π.Χ. από τους Μαμελούκους, συγκεκριμένα το 1587 π.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του τελευταίου Μαμελούκου σουλτάνου. Αργότερα, το φρούριο ξαναχτίστηκε πολλές φορές. Στις αρχές του 16ου αιώνα, η Άκαμπα βρέθηκε υπό τον έλεγχο της οθωμανικής κυριαρχίας. Η πόλη έμεινε σε παρακμή και παρέμεινε ένα μικρό και ασήμαντο ψαροχώρι για περίπου 400 χρόνια. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1917, οι Οθωμανικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη αφού ο αραβικός στρατός του Σαρίφ Χουσεΐν μπιν Αλί, αρχηγού της Μεγάλης Αραβικής Επανάστασης, βοήθησε τον Λόρενς της Αραβίας να τους επιτεθεί. Έτσι έγινε ένα από τα κύρια προπύργια της επανάστασης ενάντια στους Τούρκους. Το κάστρο πέρασε στην κυριαρχία της Αιγύπτου μέχρι το έτος 1892, όταν παραδόθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Με την έναρξη της Μεγάλης Αραβικής Επανάστασης, οι Ιορδανικές φυλές το κατέλαβαν και το κατέστησαν αρχηγείο τους και σημείο εκκίνησης για την απελευθέρωση της Μέσης Ανατολής από την οθωμανική κυριαρχία, η οποία διήρκεσε 400 χρόνια.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «PBS - Laurence of Arabia - Arab revolt». PBS. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]