Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάστρο Χέρμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 59°22′32″N 28°12′3″E / 59.37556°N 28.20083°E / 59.37556; 28.20083

Κάστρο Χέρμαν
Χάρτης
Είδοςκάστρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες59°22′32″N 28°12′3″E
Διοικητική υπαγωγήNarva City
ΤοποθεσίαΝάρβα
ΧώραΕσθονία
Προστασίααρχιτεκτονικό μνημείο (από 1998)[1]
Commons page Πολυμέσα

Το Κάστρο Χέρμαν (εσθονικά: Hermanni linnus, ρωσικά: Нарвский замок, Замок Герман‎‎; γνωστό και ως Χερμανσφέστε, Χέρμαν Κάστρο, Κάστρο Νάρβα και Φρούριο Νάρβα) είναι κάστρο στη Νάρβα, στην ανατολική Εσθονία. Ιδρύθηκε το 1256 από τους Δανούς και το πρώτο πέτρινο κάστρο χτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα. Το Γερμανικό Λιβονικό Τάγμα αγόρασε το κάστρο στις 29 Αυγούστου 1346 και το κατείχε για μεγάλο μέρος της ιστορίας του.

Μεσαιωνικές οχυρώσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κάστρο Χέρμαν τον Ιανουάριο
Νυχτερινή άποψη του Κάστρου Νάρβα

Αν και η ακριβής ηλικία του Κάστρου Νάρβα και της πόλης εξακολουθεί να προκαλεί διαμάχες μεταξύ των ιστορικών, συμφωνούν στην ακόλουθη σειρά γεγονότων.

Αρχικά, οι Δανοί, που είχαν κατακτήσει τη Βόρεια Εσθονία έχτισαν ένα ξύλινο οχυρό στα σύνορα στη διασταύρωση του ποταμού Νάρβα και έναν παλιό δρόμο περίπου τον 13ο αιώνα. Κάτω από την προστασία του οχυρού, ο προηγούμενος οικισμός εξελίχθηκε στην πόλη Νάρβα, η οποία απέκτησε τα δικαιώματα της πόλης Λύμπεκ στο πρώτο μισό του 14ου αιώνα.

Μετά από αρκετές συγκρούσεις με τους Ρώσους, οι Δανοί άρχισαν να χτίζουν ένα πέτρινο οχυρό στις αρχές του 14ου αιώνα ως άμυνα των συνόρων. Αρχικά ήταν ένα μικρό κτήριο, που μοιάζει με κάστελο με πλευρές ύψους 40 μέτρα και έναν πύργο, και ήταν ο προκάτοχος του σημερινού Πύργου Χέρμαν, στη βορειοδυτική γωνία του.

Στις αρχές του 14ου αιώνα, στη βόρεια πλευρά του οχυρού ιδρύθηκε ένα μικρό προαύλιο και, στα μέσα του αιώνα, προστέθηκε ένα μεγάλο προαύλιο στη δυτική πλευρά, όπου οι πολίτες επιτρεπόταν να κρύβονται σε περίπτωση πολέμου καθώς η πόλη Νάρβα δεν περιβαλλόταν από τείχος επί Δανίας.

Το 1347 ο βασιλιάς Βάλντεμαρ Δ' της Δανίας πούλησε τη Βόρεια Εσθονία, συμπεριλαμβανομένης της Νάρβα, στο Λιβονικό Τάγμα, το οποίο μετέτρεψε το κτήριο σε μοναστήρι σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Το οχυρό έχει διατηρήσει ως επί το πλείστον την αρχική κάτοψη, με τις ογκώδεις πτέρυγες του και μια αυλή στη μέση.

Ο Πύργος Χέρμαν ολοκληρώθηκε επίσης την εποχή του Τάγματος, που χρειάστηκε από την ίδρυση του Κάστρου Ιβάνγκοροντ από τους Ρώσους στην απέναντι πλευρά του ποταμού Νάρβα το 1492. Το Τάγμα περιέβαλε την πόλη με ένα τείχος, το οποίο δυστυχώς δεν έχει διατηρηθεί (το 1777 δόθηκε εντολή να γκρεμιστεί).

Το τείχος περιγράφεται ότι είχε τέσσερις πύλες: την Πύλη Βίρου στα δυτικά, την Πύλη Αγέλης (Κάργια) στα βόρεια, την Παλιά (Βάνα) Πύλη, που οδηγεί στο λιμάνι του ποταμού στα ανατολικά και το Νερό (Βέε) ή Μικρή Πύλη (Βάικε) στο νότο. Οι πύλες ήταν καλυμμένες με σιδερένιες πλάκες και προηγηγούνταν κινητές γέφυρες. Το τείχος της πόλης, με μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο, ήταν οχυρωμένο με τουλάχιστον επτά πύργους και περιβαλλόταν από τάφρο.

Προς το τέλος της περιόδου του Τάγματος, το τείχος της πόλης συμπληρώθηκε, οι πύλες ενισχύθηκαν με την προσθήκη αυλών και αρκετοί μεσαιωνικοί πύργοι του τείχους προσαρμόστηκαν, για να χρησιμοποιηθούν ως ειδικοί πύργοι κανονιών ή ροντέλ, δύο από τα οποία φαίνονται σήμερα στο ανακατασκευασμένο σχήμα τους στις γωνίες της δυτικής αυλής του κάστρου.

Εικόνα που δείχνει το φρούριο Ιβάνγκοροντ (στα δεξιά) απέναντι από το κάστρο Χέρμαν, με τον ποταμό Νάρβα ενδιάμεσα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]