Κάστρο Μπιουμάρις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάστρο Μπιουμάρις
Beaumaris Castle
Χάρτης
Είδοςκάστρο[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες53°15′54″N 4°5′22″W
Διοικητική υπαγωγήBeaumaris[1]
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο[2]
Έναρξη κατασκευής1295
ΙδιοκτήτηςΕδουάρδος Α΄ της Αγγλίας
Υλικάασβεστόλιθος
ΑρχιτέκτοναςJames of Saint George
Προστασίαδιατηρητέο κτίριο Βαθμού 1[3], scheduled monument και τμήμα μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς (από 1986)
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Κάστρο Μπιουμάρις (αγγλικά: Beaumaris Castle /bjuːˈmærɪs/ bew-MAR-is; ουαλικά: Castell Biwmares) είναι μεσαιωνικό κάστρο στη νησίδα Άνγκλεσι της Ουαλίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κάστρο χτίστηκε μετά την επιτυχημένη εκστρατεία κατάκτησης της βόρειας Ουαλίας από τον Εδουάρδο τον Α΄.

Άποψη της εξωτερικής πτέρυγας

Η ανέγερση του κάστρου έγινε το 1295 υπό την επίβλεψη του Τζέημς του Αγίου Γεωργίου (James of Saint George), έναν από τους διασημότερους και καλύτερους αρχιτέκτονες του Μεσαίωνα. [4].

Σύμφωνα με τον ιστορικό Άρνολντ Ταίηλορ , το κάστρο Μπιουμάρις είναι το καλύτερο δείγμα ομόκεντρου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στην Βρετανία. [5] Το κάστρο, φτιαγμένο από πέτρα της περιοχής, είναι περικυκλωμένο από τάφρο, με δυο εισόδους - εξόδους, και δώδεκα εξωτερικούς πύργους. Στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχουν μια σειρά κτίρια προορισμένα για οικιακή χρήση ικανά να φιλοξενήσουν δυο μεγάλα νοικοκυριά της εποχής εκείνης. Από τη νότια πύλη, το κάστρο ήταν προσβάσιμο και από πλοίο, γεγονός που διευκόλυνε την παροχή υποστήριξης σε περίπτωση πολιορκίας.

Η Unesco το 1986, ενέταξε το κάστρο, μαζί με το σύνολο των των κάστρων και των τειχών του Βασιλιά Εδουάρδου στο Γκουίνεδ, στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως ένα άριστο δείγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής της μεσαιωνικής Ευρώπης.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 www.gatehouse-gazetteer.info/Welshsites/1.html.
  2. vocaleyes.co.uk/research/heritage-access-2022/benchmark/. Ανακτήθηκε στις 9  Φεβρουαρίου 2023.
  3. «Beaumaris Castle». Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Wales. Ανακτήθηκε στις 25  Ιουλίου 2016.
  4. Morris Marc, : "Castle", εκδ. Windmill Books. σελ. 120, 2012
  5. Taylor, Arnold (1987), "The Beaumaris Castle Building Account of 1295–1298", in John R. Kenyon; Richard Avent (eds.), Castles in Wales and the Marches: Essays in Honour of D. J. Cathcart King, Cardiff, UK: University of Wales Press, pp. 125–142
  6. https://whc.unesco.org/en/list/374/