Κάσπαξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάσπαξ
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταναυτικός
στρατιωτικός[1]
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςναύαρχος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαναύαρχος

Ο Κάσπαξ (; - π. 1097/1098) ήταν Βυζαντινός ναύαρχος των τελών του 11ου αιώνα και ο οποίος έδρασε κατά την διάρκεια της περιόδου βασιλείας του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού.

Πέτυχε, μεταξύ άλλων, να ανακτήσει τον έλεγχο του συνόλου των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, εκ των οποίων ορισμένα είχαν περιέλθει υπό τον έλεγχο του εμίρη της Σμύρνης, Τζαχά. Προς το 1098, ηγήθηκε του στόλου ο οποίος ενίσχυε τον Ιωάννη Δούκα, ο οποίος ηγείτο του βυζαντινού στρατού σε μια προσπάθεια ανακατάληψης του φυτικού τμήματος της Ανατολίας, το οποίο είχε καταληφθεί από τους Τούρκους. Αρχικώς, κατέλαβε την Σμύρνη, πόλη της οποίας όρισε ως κυβερνήτη τον Κάσπαξ. Ωστόσο, ο τελευταίος σύντομα φονεύθηκε από Μουσουλμάνο κάτοικο της πόλεως, με αποτέλεσμα, σε αντίποινα, οι δυνάμεις του να σφάξουν αριθμό κατοίκων, προτού ο Ιωάννης Δούκας πετύχει να επαναφέρει την τάξη, παρά τις αντίξοες συνθήκες[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  2. Malamut 2007, σελ. 274.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Γαλλικά) Malamut, Elisabeth (2007). Alexis Ier Comnène. Paris: Ellipses. ISBN 978-272-983-310-7. 
  • (Γαλλικά) Comnène, Anne (2006). Bernard Leib, επιμ. L'Alexiade. Paris: Les Belles lettres. ISBN 978-2-251-32219-3. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kaspax της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).