Κάρολος των Βουρβώνων, Αρχιεπίσκοπος της Ρουέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κάρολος των Βουρβώνων, Αρχιεπίσκοπος της Ρουέν
Château de Beauregard - Cardinal Charles de Bourbon.jpg
Γέννηση
Γαλλία
Θάνατος
Φοντεναί-λε-Κοντ
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Ιδιότητα Καθολικός ιερέας
Γονείς Κάρολος των Βουρβόνων, Δούκας του Βαντόμ και Φραγκίσκη της Αλανσόν
Αδέλφια Αντώνιος της Ναβάρρας, Λουδοβίκος Α΄ του Κοντέ, Jean, Count of Soissons and Enghien, Φραγκίσκος των Βουρβώνων, κόμης του Ενγκιέν, Marguerite de Vendôme και Mary of Bourbon
Αξίωμα Αρχιεπίσκοπος
Βραβεύσεις Ταξίαρχος του Τάγματος του Αγίου Πνεύματος και Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ
Commons page Πολυμέσα

Ο Κάρολος των Βουρβόνων (Charles Ier de Bourbon, 22 Σεπτεμβρίου 15239 Μαΐου 1590) Γάλλος καρδινάλιος, ήταν το όγδοο παιδί του Καρόλου Δ΄ των Βουρβόνων δούκα του Βαντόμ και της Φραγκίσκης του Αλενσόν.

Ανέβηκε γρήγορα την ιεραρχία της Καθολικής εκκλησίας. Έγινε επίσκοπος Νεβέρ (15401545), καρδινάλιος Σαίντ (1548), αρχιεπίσκοπος της Ρουέν (15501590), επίσκοπος της Νάντης (15501554) παπικός απεσταλμένος στην Αβινιόν (15651590). Στις 31 Δεκεμβρίου 1578 έγινε γενικός αρχηγός του τάγματος του Αγίου Πνεύματος.

Όταν ο δούκας του Αλενσόν και του Ανζού πέθανε άτεκνος (1584), ενώ ο βασιλιάς ήταν ήδη άτεκνος, ήταν σαφές ότι η διαδοχή θα περνούσε στον Οίκο του Βαντόμ, που καταγόταν απευθείας από τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο Θ΄. Ωστόσο ο Ερρίκος της Ναβάρρας, γιος μεγαλύτερου αδελφού του Αντουάν, αποκλείστηκε από την διαδοχή γιατί ήταν Προτεστάντης. Στην μυστική συνθήκη του Ζουανβίλ (1584) ορίστηκε ο ίδιος ο Κάρολος διάδοχος του θρόνου, παρουσία και ενός απεσταλμένου του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου Β΄. Ο Ερρίκος Γ΄ αιχμαλώτισε τον Κάρολο στο κάστρο του Μπλουά στις 23 Δεκεμβρίου 1588. Μεταφέρθηκε σε πολλά κάστρα για λόγους ασφάλειας και με τον θάνατο του Ερρίκου Γ΄, ενώ ανακηρύχθηκε βασιλιάς, βρισκόταν αιχμάλωτος στο κάστρο του Σινόν. Το Κοινοβούλιο τον ανακήρυξε στις 21 Νοεμβρίου 1589 βασιλιά της Γαλλίας ως Κάρολος Ι΄, ωστόσο απαρνήθηκε τον τίτλο και παραιτήθηκε υπέρ του ανιψιού του Ερρίκου Δ΄, παρόλο που ήταν ανεπιθύμητος από την Καθολική εκκλησία.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charles, Cardinal de Bourbon της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).