Κάρολος των Βουρβόνων, Δούκας του Βαντόμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κάρολος των Βουρβόνων, Δούκας του Βαντόμ
Vendome-Bourbon-2.jpg
Γέννηση
Βαντόμ
Θάνατος
Αμιάν
Σύζυγος Φραγκίσκη της Αλανσόν
Τέκνα Αντώνιος της Ναβάρρας, Φραγκίσκος των Βουρβώνων, κόμης του Ενγκιέν, Κάρολος των Βουρβώνων, Αρχιεπίσκοπος της Ρουέν, Λουδοβίκος Α΄ του Κοντέ, Jean, Count of Soissons and Enghien, Mary of Bourbon και Marguerite de Vendôme
Γονείς Φραγκίσκος του Βαντόμ και Μαρία του Λουξεμβούργου
Αδέλφια Louise de Bourbon, Αντουανέτα των Βουρβόνων, Francis de Bourbon, Count of Saint-Pol και Λουδοβίκος των Βουρβόνων του Βαντόμ
Commons page Πολυμέσα

Ο Κάρολος των Βουρβόνων, δούκας του Βαντόμ (Charles IV de Bourbon, 2 Ιουνίου 1489 - 25 Μαρτίου 1537), κόμης του Βαντόμ (1495 - 1514) και δούκας του Βαντόμ (1514 - 1537) ήταν Γάλλος ευγενής στην αυλή του βασιλέων της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΒ' και Φραγκίσκου Α΄. [1] Γεννημένος στο Βαντόμ, ήταν γιος του Φραγκίσκου κόμητος του Βαντόμ και της Μαρίας του Λουξεμβούργου. Το 1514 η κομητεία του αναβαθμίστηκε από τον βασιλιά σε δουκάτο.[2] Υπήρξε έμπιστος ακόλουθος του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΒ' συμμετείχε στην μάχη του Μαρινιάνο (1515) διορίστηκε απο τον βασιλιά στρατιωτικός διοικητής της Ιταλίας και έγινε μέλος της αντιβασιλείας, σε όλο το διάστημα της απουσίας του την εξουσία στα εδάφη του ασκούσε αντ' αυτού η μητέρα του.

Αρχηγός του Οίκου των Βουρβώνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά των θάνατο των δυο ξαδέλφων του Καρόλου Δ' του Αλανσόν (1525) και Καρόλου Γ' των Βουρβώνων (1527) έγινε τέταρτος σε σειρά διαδοχής στον βασιλικό θρόνο της Γαλλίας μετά τους γιους του βασιλιά και αρχηγός του Οίκου των Βουρβώνων. Ο μεγαλύτερος γιος του Καρόλου Αντώνιος παντρεύτηκε την Ιωάννα Γ' της Ναβάρας κόρη της Μαργαρίτας της Ναβάρρας κληρονομώντας το δουκάτο του Αλανσόν και το βασίλειο της Ναβάρας, ο γιος τους θα γίνει αργότερα βασιλιάς της Γαλλίας ως Ερρίκος Δ'.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον γάμο του με την Φραγκίσκη της Αλανσόν παιδιά του ήταν: [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Achaintre, Nicolas Louis, Histoire généalogique et chronologique de la maison royale de Bourbon,Vol.1, Rue de L'École de Médecine, 1825.
  2. The Encyclopædia Britannica, Vol.27, Ed. Hugh Chisholm, 1911.
  3. Bulletin de la commission historique et archéologique de la Mayenne, Jan. 1878, Imprimerie De Leon Moreau, 1885.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Achaintre, Nicolas Louis, Histoire généalogique et chronologique de la maison royale de Bourbon,Vol.1, Rue de L'École de Médecine, 1825.
  • The Encyclopædia Britannica, Vol.27, Ed. Hugh Chisholm, 1911.
  • Bulletin de la commission historique et archéologique de la Mayenne, Jan. 1878, Imprimerie De Leon Moreau, 1885.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charles de Bourbon, Duke of Vendôme της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).