Κάρολος του Μπερί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κάρολος του Μπερί

Ο Κάρολος, δούκας του Μπερί (Charles de France, duc de Berry, 31 Αυγούστου 16864 Μαΐου 1714) ήταν ο νεότερος γιος του Λουδοβίκου, μεγάλου δελφίνου της Γαλλίας, εγγονός του πανίσχυρου «βασιλιά Ηλίου» Λουδοβίκου ΙΔ΄ και της Μαρίας-Άννας της Βαυαρίας.

Παντρεύτηκε το 1710 τη Μαρία Λουίζα Ελισάβετ της Ορλεάνης (1695-1719), κόρη του Φιλίππου Β΄ δούκα της Ορλεάνης, μέλλοντα αντιβασιλέα της Γαλλίας. Ο γάμος ήταν ανεπιτυχής, καθώς και τα τρία παιδιά που έκαναν πέθαναν λίγους μήνες μετά τη γέννησή τους.

Με τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του, Λουδοβίκου, ο Κάρολος άρχισε να έχει βλέψεις να γίνει αντιβασιλιάς στο νεαρό διάδοχο μετά τον θάνατο του παππού. Ενώ δεν είχε καμιά σχέση με την πολιτική, άρχισε να προπονείται εντατικά, καθώς ήταν ο μόνος υποψήφιος, αφού ο αδελφός του Φίλιππος βρισκόταν στην Ισπανία και έκοψε κάθε σχέση με το Γαλλικό στέμμα. Πέθανε όμως αιφνίδια σε ένα κυνηγητικό ατύχημα έναν χρόνο πριν τον παππού του και την αντιβασιλεία ανέλαβε ο δισέγγονός του Λουδοβίκου ΙΔ΄ Λουδοβίκος-Αύγουστος των Βουρβόνων, Δούκας του Μαιν.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα