Κάρολος του Αρτουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κάρολος του Αρτουά
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1300[1]
Νάπολη
ΘάνατοςΣεπτέμβριος 1346
Μέλφι
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΡοβέρτος της Νάπολης
ΟικογένειαΟίκος των Καπετιδών-Ανζού
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμακόμης

Ο Κάρολος (π. 1300 - Σεπτέμβριος 1346) από τον Οίκο των Καπετιδών-Ανζού ήταν κόμης της Αγ. Αγάθης των Γότθων. Έγινε αρχιθαλαμηπόλος στην Αυλή της Νάπολης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν νόθος γιος του Ροβέρτου του Σοφού της Νάπολης και της ερωμένης του Καντέλμας Καντέλμο, η οποία ήταν κυρία του κοιτώνα της συζύγου του Σάντσιας της Μαγιόρκας.

Γεννήθηκε, όταν ο πατέρας του ήταν διάδοχος της Νάπολης. Το 1309 ο Ροβέρτος διαδέχθηκε τον πατέρα του και ο Κάρολος μεγάλωσε στην Αυλή του βασιλείου. Το 1317 έγινε αρχιθαλαμηπόλος του πατέρα του και του δόθηκε η περιοχή Πενναλούτσε. Το επόμενο έτος έγινε φύλακας του κάστρου της Σάντα Μαρία ντελ Μόντε. Το 1322 του δόθηκαν και άλλες γαίες: η βαρονία του Ροκαρομάνα. Επειδή ο νόμιμος γιος του Ροβέρτου, ο Κάρολος δούκας της Καλαβρίας είχε αποβιώσει από το 1328, ο Ροβέρτος λίγο πριν αποβιώσει το 1343, όρισε τον Ροβέρτο και τη Σάντσα επιτρόπους των εγγονών του Ιωάννας Α΄ και Μαρίας.

Η ανιψιά του Ιωάννα Α΄ έγινε βασίλισσα της Νάπολης και όρισε τον Κάρολο του Αρτουά καγκελάριο και προσωπικό της Σύμβουλο το 1345. Τότε τον έκανε κόμη της Αγ. Αγάθης των Γότθων. Όταν η Ιωάννα Α΄ παντρεύτηκε τον 2ο εξάδελφό της Ανδρέα δούκα της Καλαβρίας, ο Κάρολος του Αρτουά έγινε ένας από τους κυριότερους συνωμότες εναντίον του. Το 1345 ο Ανδρέας δολοφονήθηκε και ο Κάρολος καταδικάστηκε σε θάνατο. Διέφυγε -μαζί με τον γιο του Μπέρτραντ- στην κομητεία του. Εκεί η σύζυγος του θείου του Αικατερίνη του Βαλουά-Κουρτεναί και ο γιος της Λουδοβίκος πρίγκιπας του Τάραντα τον συνέλαβαν· ο Κάρολος απεβίωσε από το άγχος ή από δηλητήριο στο Μέλφι το 1346 και τάφηκε στο ναό του Αγ. Φραγκίσκου στην κομητεία της Αγ. Αγάθης των Γότθων.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Μαριάννα Σκόττο και είχε τέκνα:

  • Μπέρτραντ, δολοφόνησε τον (2ο εξάδελφό του) Ανδρέα, σύζυγο της Ιωάννας Α΄ της Νάπολης.
  • Λουδοβίκος, κόμης της Αγ. Αγάθης των Γότθων.
  • Καρλόττο.
  • Ροστάινο.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Van Kerrebrouck, Patrick (2000). Les Capétiens: 987-1328. 2. Franz Steiner Verlag. ISBN 2950150942.

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charles d'Artois της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).