Κάρολος Φρειδερίκος του Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κάρολος Φρειδερίκος του Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Karl Friedrich von Jülich-Kleve-Berg (Γερμανικά)
Γέννηση28  Απριλίου 1555
Κλέβε
Θάνατος9  Φεβρουαρίου 1575
Ρώμη
Αιτία θανάτουΕυλογιά
Τόπος ταφήςSanta Maria dell'Anima
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΓουλιέλμος του Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ[1] και Μαρία της Αυστρίας, δούκισσα του Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ[1]
ΑδέλφιαΙωάννης Γουλιέλμος του Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ
Μαγδαληνή του Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ
Μαρία Ελεονώρα της Κλέβης
Σίβυλλα του Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ
Άννα της Κλέβης, δούκισσα του Παλατινάτου-Νόιμπουργκ
ΟικογένειαΟίκος του Λα Μαρκ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδιάδοχος (1555–1575, United Duchies of Jülich-Cleves-Berg)

Ο Κάρολος Φρειδερίκος, γερμ. Karl Friedrich (28 Απριλίου 1555 - 9 Φεβρουαρίου 1575) από τον Οίκο του Λα Μαρκ ήταν διάδοχος των ηνωμένων δουκάτων Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Γουλιέλμου, δούκα των Γύλιχ, Κλέβης, Μπεργκ και της Μαρίας των Αψβούργων, κόρης του Φερδινάνδου Α΄, αρχιδούκα της Αυστρίας και βασιλιά της Ουγγαρίας, Βοημίας & Γερμανίας.

Έκανε τη Grand Tour (Mεγάλη Περιήγηση) ταξιδεύοντας στην Ευρώπη, όταν το 1575 πέρασε για προσκύνημα από τη Ρώμη, όπου ασθένησε από ευλογιά και απεβίωσε. Ο νεότερος αδελφός του έγινε τότε διάδοχος, αλλά ήταν ασθενούς υγείας και με νοητικά προβλήματα· απεβίωσε άτεκνος και αυτό προκάλεσε τον Πόλεμο για τη Διαδοχή του Γύλιχ.

Ο διδάσκαλός του Στεφάνους Βινάντους Πίγγιους συνέγραψε για τον μαθητή του τον πρώτο τουριστικό οδηγό για την Ιταλία: το μνημειώδες έργο "Ηercules Prodicius". O Κάρολος Φρειδερίκος ήταν ευφυής, χαρωπός και σταθερός χαρακτήρας. Κατά το άγιο έτος 1575 ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄ τον είχε τιμητικά προσκεκλημένο στην τελετή. Ήλπιζε ότι ο νεαρός αργότερα θα είχε ευνοϊκή επιρροή στις γειτονικές σε αυτόν προτεσταντικές περιοχές. Μία εβδομάδα μετά του απένειμε καθαγιασμένο ξίφος και πίλο, μια τιμή που προοριζόταν για βασιλείς. Όταν ο Κάρολος Φρειδερίκος απεβίωσε 5 εβδομάδες μετά, ο Πάπας του έκανε μεγαλειώδη εξόδιο πομπή και πλήρωσε την τελετή. Τάφηκε στη Σάντα Μαρία ντελ' Άνιμα, ναό της Γερμανίας στη Ρώμη και απέναντι από τον μόνο Ολλανδό Πάπα Αδριανό ΣΤ΄.

Το μεγαλειώδες επιτύμβιο μνημείο σχεδίασε ο εκπαιδευτής του Πίγγιους και εκτελέστηκε από τους γλύπτες Νίκολας Μόστερτ (Nicolas Mostaert) και Χίλις φαν ντεν Φλίτε (Gillis van den Vliete). Μεταξύ άλλων σκηνών παριστάνεται μια σκηνή Ανάστασης που προσομοιάζει του γλυπτού ο Λαοκόων με τους γιούς του, που είχε βρεθεί το 1506. Το τμήμα του γλυπτού που παριστάνει την παράδοση του καθαγιασμένου ξίφους και του πίλου, βρίσκεται στον προθάλαμο του ναού. Η επιγραφή αναφέρει ότι ο τεθνεώς είχε μια πρόωρη αίσθηση ευσέβειας, ήταν ένας λαμπρός, παρά τη νεαρή του ηλικία, άνδρας και γνώριζε πολλά πράγματα και γλώσσες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Wilhelm Diedenhofen: Das Grab des klevischen Prinzen in Rom, in: Kalender für das Klever Land auf das Jahr 1967
  • Wilhelm Diedenhofen: Der Tod in Rom, in: Land im Mittelpunkt der Mächte. Die Herzogtümer Jülich, Kleve, Berg, Boss Verlag, Cleves, 1985, ISBN 3-922384-46-3
  • Wilhelm Diedenhofen: Die Italienreise des Prinzen Karl Friedrich von Jülich-Kleve-Berg 1574/75, Cleves, 2008, ISBN 978-3-935861-22-9

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα στο Wikimedia Commons