Κάρολος Δ΄ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κάρολος Δ' της Γαλλίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κάρολος Δ΄ της Γαλλίας
Charles IV le Bel.jpg
Γέννηση
Creil
Θάνατος
Βανσέν
Αιτία θανάτου φυματίωση
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Blanche of Burgundy (), Marie of Luxembourg, Queen of France () και Jeanne d'Évreux ()
Τέκνα Blanche of France, Duchess of Orléans
Γονείς Φίλιππος Δ΄ της Γαλλίας και Ιωάννα της Ναβάρρας
Αδέλφια Ισαβέλλα της Γαλλίας, Λουδοβίκος Ι΄ της Γαλλίας και Φίλιππος Ε΄ της Γαλλίας
Αξίωμα king of France ( - )
king of Navarra ( - )
Commons page Πολυμέσα
Ο Κάρολος Δ΄ της Γαλλίας

Ο Κάρολος Δ΄ (Charles IV de France, 18 Ιουνίου 1294 - 1 Φεβρουαρίου 1328) ήταν βασιλιάς της Γαλλίας κατά την περίοδο 1322-1328. Υπήρξε ο μικρότερος γιος του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου Δ΄ του Ωραίου και της Ιωάννας της Ναβάρρας και μικρότερος αδελφός των βασιλέων της Γαλλίας Λουδοβίκου Ι΄ του Ισχυρογνώμονα και Φιλίππου Ε΄ του Ψηλού, τον οποίο διαδέχθηκε αφού πέθανε πρόωρα χωρίς να αφήσει γιο.

Το 1325 άρχισε να προκαλεί σε πόλεμο τους Άγγλους κυριεύοντας Αγγλικές κτήσεις στη Γαλλία. Ο βασιλιάς της Αγγλίας και γαμπρός του Καρόλου, Εδουάρδος Β΄, έστειλε για διαπραγματεύσεις στον Γάλλο βασιλιά τη σύζυγό του, Ισαβέλλα, αδελφή του Καρόλου Δ΄. Αντί να διαπραγματευτούν, η Ισαβέλλα κι ο Κάρολος συνωμότησαν σχεδιάζοντας τη δολοφονία του Άγγλου βασιλιά. Ως αντιβασιλιάς του ανήλικου διάδοχου Εδουάρδου Γ΄ επελέγη ο ισχυρός ευνοούμενος της Ισαβέλλας, ευγενής Ρογήρος Μόρτιμερ.

Κατά τη διάρκεια της εξάχρονης βασιλείας του, ο Κάρολος αύξησε τους φόρους και κατάσχεσε αυθαίρετα τις περιουσίες των εχθρών του ή όσων δεν συμπαθούσε. Το 1323, εκδίωξε τους Εβραίους από τη Γαλλία, χρησιμοποιώντας σαν δικαιολογία τη διαδεδομένη φήμη πως οι Εβραίοι είχαν συνωμοτήσει με λεπρούς και Ισλαμιστές ηγέτες (μεταξύ άλλων το βασιλιά της Βαβυλώνας) να δηλητηριάσουν τα πηγάδια και να σκοτώσουν όλους τους χριστιανούς της χώρας.

Ο Κάρολος πέθανε πρόωρα, όπως και οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί του, και χωρίς γιο, ενώ η τρίτη σύζυγος του Ιωάννα του Εβρέ (1310 - 1371) ήταν έγκυος σε μια τελευταία προσπάθεια αναμονής του πολυπόθητου γιου που θα συνέχιζε τον οίκο των Καπέτων. Αντιβασιλέας, και κηδεμόνας του βρέφους σε περίπτωση που ήταν αγόρι, ορίστηκε ο ξάδελφος του βασιλιά, Φίλιππος Βαλουά. Η Ιωάννα γέννησε τελικά κόρη, τη Λευκή, και από τη στιγμή που στην βασιλική οικογένεια δεν υπήρχαν πια αρσενικοί γόνοι, ο Φίλιππος στέφθηκε βασιλιάς ως Φίλιππος ΣΤ΄ της Γαλλίας.

Ο Κάρολος Δ΄ ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Γαλλίας από τον Οίκο των Καπέτων. Ο διάδοχός του Φίλιππος ΣΤ΄ ήταν μέλος του Οίκου των Βαλουά, παρακλάδι του Οίκου των Καπέτων, και εγγονός του Βασιλιά Φιλίππου Γ΄ του Τολμηρού.

Προκάτοχος:
Φίλλιπος Ε΄
Βασιλιάς της Γαλλίας
Royal Standard of the King of France.svg
3 Ιανουαρίου 13221 Φεβρουαρίου 1328
Διάδοχος:
Φίλιππος ΣΤ΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charles IV of France της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).