Κάρι Γουόλγκρεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάρι Γουόλγκρεν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13  Ιουλίου 1977[1][2]
Hoisington
ΚατοικίαΛος Άντζελες
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Κάνσας (έως 1999)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός φωνής
ηθοποιός[3]
ηθοποιός τηλεόρασης[4]
ηθοποιός ταινιών[5]
Περίοδος ακμής1987, 1999, 2000, 2002 και 1988
Ιστότοπος
www.kariwahlgren.net
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κάρι Γουόλγκρεν (αγγλικά: Kari Wahlgren) (γενν. 13 Ιουλίου 1977) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός, η οποία έχει δώσει φωνές στην αγγλική γλώσσα για ταινίες κινουμένων σχεδίων, τηλεοπτικές σειρές και βιντεοπαιχνίδια.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε με φωνές anime ως Haruko Haruhara στο FLCL και αργότερα θα έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε μια σειρά από σόου και ταινίες: Robin Sena στο Witch Hunter Robin, Lavie Head στο Last Exile, Fuu στο Samurai Champloo, Scarlett στο Steamboy. ,Pacifica Casull στο Scrapped Princess, Saya Otonashi στο Blood+, Kagami Hiiragi στο Lucky Star, Sabre στο Fate/zero, Fate/stay night: Unlimited Blade Works και Fate/stay night: Heaven's Feel και Celty Sturluson στο Durarara!!,Cerberus από τη δεύτερη ταινία του Cardcaptor Sakura κλπ.

Η Γουόλγκρεν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Hoisington του Κάνσας.Εμπνεύστηκε ως παιδί από τις πριγκίπισσες της Disney και άλλες φωνές στα κινούμενα σχέδια.Οι γονείς της ήταν δάσκαλοι, γεγονός που την ενθάρρυνε να υποστηρίξει φιλανθρωπικές οργανώσεις και οργανισμούς που προωθούν την ανάγνωση και την εκπαίδευση αργότερα στην καριέρα της.

Στα ενδέκατα γενέθλιά της,όταν εκείνη και η οικογένειά της ήταν στην Καλιφόρνια και περιόδευσαν στο κτίριο για το Focus on the Family, της ζητήθηκε να παίξει λίγο ρόλο στο ραδιοφωνικό τους δράμα Adventures in Odyssey, ως εντεκάχρονος χαρακτήρας ονόματι Gloria McCoy. Η Γουόλγκρεν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας με Bachelor of Arts στο Θέατρο το 1999.

Η Wahlgren έζησε στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι, όπου έκανε κάποια ραδιοφωνικά σποτ, στη συνέχεια μετακόμισε στο Λος Άντζελες το 2000 για να εργαστεί στην καριέρα της ως ηθοποιός.

Σε μια συνέντευξή της στο Lawrence Journal-World, είπε ότι δεν εργαζόταν πολύ μπροστά στην κάμερα, έτσι μετατόπισε τις ενέργειές της προς τη δουλειά με φωνή και ότι η εμπειρία της με τους διαλόγους και τα μαθήματα του Σαίξπηρ βοήθησε πολύ στους ρόλους προσγείωσης που περιελάμβαναν διάφοροι χαρακτήρες, ορισμένοι από τους οποίους είχαν τόνους ή ήταν από ορισμένες χρονικές περιόδους.

Ορισμένες από τις δουλειές της έχουν αποσπάσει αναγνώριση, βραβεία και υποψηφιότητες από ιστότοπους που αξιολογούν anime και animation. Το Mania.com έγραψε ότι η ερμηνεία της Γουόλγκρεν ως στρέιτ-μαν χαρακτήρα Kagami Hiiragi στο Lucky Star ήταν η απόλυτη σαρκαστική τελειότητα, και την ονόμασε την Καλύτερη Παραμελημένη Ηθοποιό για το 2008 στα ετήσια βραβεία Anime Dubbies.Η Theron Martin άρεσε στον Celty Sturluson, έναν ακέφαλο χαρακτήρα dullahan στο Durarara, που χρησιμοποιεί κυρίως τη γλώσσα του σώματος και δακτυλογραφημένες λέξεις. Στα βραβεία του για το τέλος του έτους για το 2011, επέλεξε την Γουόλγκρεν για την Καλύτερη Αγγλική Γυναικεία Μεταγλώττιση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm1312566. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001. 224603.
  3. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt5878476/reference. Ανακτήθηκε στις 17  Μαρτίου 2019.
  4. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  5. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.