Κάθρυν Σάλιβαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάθρυν Σάλιβαν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Kathryn Sullivan (Αγγλικά)
Προφορά
Γέννηση3  Οκτωβρίου 1951[1]
Πάτερσον
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[2]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ
Dalhousie University (έως 1978)
William Howard Taft Charter High School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααστροναύτρια
γεωλόγος
επιστήμονας[3]
ΕργοδότηςNASA
Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν
United States Department of Commerce
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςcaptain
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαUnder Secretary of Commerce for Oceans and Atmosphere (2014–2017)
ΒραβεύσειςOhio Women's Hall of Fame (2002)[4]
Women in Aviation, International
Rachel Carson Award (2016)
United States Astronaut Hall of Fame (2004)
Women in Space Science Award (2004)
Aviation Hall of Fame and Museum of New Jersey
BBC 100 Women (2020)[5]
International Space Hall of Fame (1985)[6][7]
Πάνθεον της Εθνικής Αεροπορίας (2023)[8]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κάθρυν Ντουάυερ Σάλιβαν (Kathryn Dwyer Sullivan, γενν. 3 Οκτωβρίου 1951) είναι Αμερικανίδα γεωλόγος, ωκεανογράφος, πρώην αστροναύτης με τρεις διαστημικές πτήσεις στο ενεργητικό της και μετέπειτα υφυπουργός των ΗΠΑ. Υπήρξε η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία (μετά τη Σβετλάνα Σαβίτσκαγια) και πρώτη Αμερικανίδα που πραγματοποίησε «διαστημικό περίπατο». Γενικότερα ήταν η πεμπτη γυναίκα και τρίτη Αμερικανίδα (μετά τις Σάλι Ράιντ και Τζούντιθ Ρέσνικ) που πέταξε ποτέ στο διάστημα.

Η Σάλιβαν γεννήθηκε στην πόλη Πάτερσον (Νιου Τζέρσεϊ). Γονείς της ήταν ο Ντόναλντ Πωλ Σάλιβαν και η σύζυγός του Μπάρμπαρα, το γένος Κέλυ. Η Κάθρυν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ και κατόπιν πήρε διδακτορικό στη γεωλογία από το Πανεπιστήμιο Ντελχάουζι του Καναδά το 1978. Ο αδελφός της, ο ο Γκραντ Σάλιβαν, που ήταν αεροδιαστημικός μηχανικός και πιλότος, της είπε ότι η NASA είχε ανακοινώσει πως άνοιγε θέσεις για εκπαίδευση αστροναυτών, για πρώτη φορά και γυναικών. Η Κάθρυν έθεσε έτσι υποψηφιότητα και επιλέχθηκε ως μία από τις 6 γυναίκες μεταξύ των 35 αστροναυτών της 8ης Ομάδας Αστροναυτών της NASA, που ήταν και η πρώτη που συμπεριέλαβε γυναίκες. Την 1η Ιουλίου 1979 πέτυχε ένα νέο ανεπίσημο ρεκόρ μεγαλύτερου υψομέτρου που έφθασε ποτέ Αμερικανίδα γυναίκα στην αεροπορία. Κατά την πρώτη της αποστολή στο διάστημα, την STS-41-G με το Διαστημικό Λεωφορείο «Τσάλεντζερ» στις 5-13 Οκτωβρίου 1984, η Σάλιβαν πραγματοποίησε τον προαναφερθέντα «διαστημικό περίπατο» (EVA), ο οποίος είχε διάρκεια 3,5 ώρες, στις 11 Οκτωβρίου. Η πτήση αυτή ήταν σαφώς ιστορική, διότι συμμετείχε (2η πτήση της) και η Σάλι Ράιντ, σημειώνοντας την πρώτη φορά στην ιστορία που δύο γυναίκες βρέθηκαν στο διάστημα μαζί. Στη δεύτερη αποστολή της, την STS-31 (Διαστημικό Λεωφορείο «Ντισκάβερι», 24-29 Απριλίου 1990), βοήθησε να τεθεί σε τροχιά το ιστορικής σημασίας για την αστρονομία Διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ». Η τρίτη και τελευταία αποστολή της ήταν η STS-45 με το «Ατλαντίς», από τις 24 Μαρτίου έως τις 2 Απριλιου 1992.

Η Σάλιβαν διορίσθηκε Υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ «για θέματα ωκεανών και ατμόσφαιρας» και διοικήτρια της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), μετά την έγκριση της τοποθετήσεώς της από την Αμερικανική Γερουσία στις 6 Μαρτίου 2014. Η θητεία της έληξε στις 20 Ιανουαρίου 2017, με την ορκωμοσία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στις 7 Ιουνίου 2020, σε ηλικία 68 ετών, έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που επισκέφθηκε ποτέ το βαθύτερο σημείο των ωκεανών της Γης, την «Άβυσσο του Τσάλεντζερ» στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη διόρισε στο Συμβούλιο του Προέδρου για θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]