Ιόλλας (γιος του Αντίπατρου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ιόλλας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ioλλας (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Μακεδονικό βασίλειο
ΘάνατοςΔεκαετία του 310 π.Χ.
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Οικογένεια
ΓονείςΑντίπατρος
ΑδέλφιαΕυρυδίκη της Αιγύπτου
Νίκαια της Μακεδονίας
Φίλα
Κάσσανδρος

Ο Ιόλ(λ)ας (έζησε τον 4ο αι. π.Χ.) από τη Δυναστεία των Αντιπατριδών ήταν πρίγκιπας της Μακεδονίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Αντιπάτρου και αδελφός τού Κασσάνδρου, βασιλέων της Μακεδονίας. Ο Ιόλλας ήταν ο οινοχόος τού Αλεξάνδρου Γ΄ τού Μεγάλου κατά την περίοδο της τελευταίας ασθένειάς του (323 π.Χ.).

Για εκείνους τους σχολιαστές τού τέλους τού Αλεξάνδρου Γ΄ που υιοθέτησαν την ιδέα, ότι είχε δηλητηριαστεί, ο Ιόλλας θεωρείται το πρόσωπο, που έδωσε την τελευταία γουλιά στο συμπόσιο, που παρέθεσε για τον βασιλιά ο Μήδιος, ο οποίος ήταν στενός φίλος τού Ιόλλα και είχε προσκληθεί από αυτόν να συμμετάσχει στο σχέδιο.

Νόμισμα τού Κασσάνδρου, αδελφού τού Ιόλλα.

Ο Πλούταρχος έγραψε, ότι η εκδοχή των γεγονότων αυτών δεν ακούστηκε παρά έξι έτη μετά το τέλος τού Αλεξάνδρου Γ΄, δηλ. το 317, όταν η Ολυμπιάδα χρησιμοποίησε αυτή τη δικαιολογία ως εξήγηση της σκληρότητας, που ασκούσε επάνω στους φίλους και υποστηρικτές τού Αντιπάτρου. Εν τω μεταξύ ο Ιόλλας είχε αποβιώσει, αλλά η Ολυμπιάδα έδωσε εντολή να ανοιχθεί ο τάφος του και να βεβηλωθεί με κάθε τρόπο προσβολής.

Η ημέρα και η φύση τού τέλους τού Ιόλλα δεν αναφέρεται πουθενά. Αναφέρεται για τελευταία φορά το 323 π.Χ., όταν συνόδευσε την αδελφή του Νίκαια στην Ασία για να παντρευτεί τον Περδίκκα. Ο Υπερείδης προτείνει, ότι ο γάμος ήταν μία επιβράβευση τού Ιόλλα για την εξόντωση τού Αλεξάνδρου Γ΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Smith, William (editor); Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, "Iollas", Boston, (1867)