Ιωσήφ Ιωσήφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιωσήφ Ιωσήφ
Ο Ιωσήφ Ιωσήφ (αριστερά), πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, συναντάται με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Σταύρο Δήμα (2011)
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ιωσήφ Ιωσήφ (Ελληνικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΚύπρος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιδάσκων πανεπιστημίου
διπλωμάτης
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο Κύπρου
Ο Πρέσβης της Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ (αριστερά) με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, 2009
Ο Πρέσβης Ιωσήφ Ιωσήφ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon και τον Ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό, Αθήνα, 2009

Ο Ιωσήφ Ιωσήφ είναι Κύπριος διπλωμάτης και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διετέλεσε Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα από τον Σεπτέμβριο του 2009 έως τον Αύγουστο του 2013. Ταυτόχρονα είχε παράλληλες διαπιστεύσεις (με έδρα την Αθήνα) ως Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αλβανία και την Γεωργία.

Είναι αριστούχος απόφοιτος του Πρώτου Γυμνασίου Πάφου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενώ έλαβε Μάστερ από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και Διδακτορικό Δίπλωμα από το Miami University (ΗΠΑ). Διετέλεσε Μεταδιδακτορικός Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και δίδαξε σε πανεπιστήμια στις πολιτείες της Αλαμπάμα, της Μινεσότα και του Οχάιο. Επέστρεψε στην Κύπρο με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1992, όπου συνέβαλε στην σύσταση του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Από τον Οκτώβριο 1993 μέχρι τον Ιανουάριο 1995 υπηρέτησε ως Πληρεξούσιος Υπουργός στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Πρέσβης Ιωσήφ (αριστερά) με τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα το 2010

Έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά άρθρα και έχει γράψει ή επιμεληθεί την έκδοση δέκα βιβλίων, στα αγγλικά και ελληνικά, τα οποία πραγματεύονται θέματα διεθνούς πολιτικής και Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το Κυπριακό Ζήτημα και τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Μερικά από τα βιβλία του είναι: "Turkey and the European Union: Internal Dynamics and External Challenges", (London: Palgrave Macmillan, 2006), «Η Συνθήκη για τη Θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης: Εισαγωγή, Κείμενα, Σχολιασμός, επιμέλεια» (Αθήνα: Παπαζήσης, 2006) και "Cyprus: Ethnic Conflict and International Politics, from Independence to the Threshold of the European Union" (London / New York: Macmillan Press / Saint Martin’s Press, 1997), το οποίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά με τον τίτλο «Κυπριακό Πρόβλημα και Διεθνής Πολιτική: από την Ανεξαρτησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση» (Αθήνα: Παπαζήσης, 2000).

Από το 2020 είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.