Ιωάννης της Γκραβίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννης της Γκραβίνα
Γέννηση
Θάνατος
Νάπολη
Γονείς Κάρολος Β΄ της Νάπολης και Μαρία της Ουγγαρίας

Ο Ιωάννης του Δυρραχίου (Jean de Durazzo, 12945 Απριλίου 1336) ήταν κόμης της Γραυίνης, παλατινός κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου, δούκας του Δυρραχίου και πρίγκιπας Αχαΐας και Τάραντος από τον οίκο των Καπέτων-Ανζού.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το οικόσημο του Ιωάννη του Δυρραχίου

Νεώτερος υιός του Καρόλου Β΄ της Νάπολης και της Μαρίας της Ουγγαρίας και αδελφός του Καρόλου Μαρτέλ του Ανζού, Αγίου Λουδοβίκου της Τουλούζης, Ροβέρτου της Νάπολης και Φιλίππου Α΄ του Τάραντος. Το 1315 διαδέχτηκε τον αδελφό του Πέτρο κόμη της Γραυίνης, όταν αυτός σκοτώθηκε στην μάχη του Μοντεκατίνι.

Τον Μάρτιο του 1318, παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Αχαΐας, Ματθίλδη του Αινώ, χήρα του αποθανόντα το 1316 Λουδοβίκου της Βουργουνδίας, με σκοπό να φέρει το Πριγκιπάτο της Αχαΐας στην κατοχή των Ανδεγαυών. Ο γάμος αργότερα διαλύθηκε, αλλά το πριγκιπάτο έμεινε στην κατοχή του Ιωάννη.

Το 1323 διευθετήθηκε ειρηνικά η διένεξη μεταξύ του Βασιλιά της Νάπολης Φιλίππου Α΄ και του αδελφού του Ιωάννη γύρω από την κληρονομιά του δολοφονηθέντα Δεσπότη της Ηπείρου, και κόμητα παλατινού, Νικολάου Ορσίνι. Στην Συνθήκη που ακολούθησε, ο Ιωάννης έλαβε το πριγκιπάτο της Αχαΐας και την Παλατινή Κομητεία Κεφαλληνίας Ζακύνθου.

Ο Ιωάννης ξεκίνησε το 1325 με ισχυρό στόλο και κατέλαβε την Κεφαλλονιά και την Ζάκυνθο, καταλύοντας την εξουσία του Ιωάννη Β΄ Ορσίνι, ο οποίος αρνούμενος να αναγνωρίσει την επικυριαρχία του Βασιλιά της Νάπολης, έφυγε από τα νησιά και οχυρώθηκε στην Άρτα. Στην συνέχεια, ο Ιωάννης κατέπλευσε στην Γλαρέντζα, όπου συγκεντρώθηκαν οι Βαρόνοι του πριγκιπάτου Αχαΐας και τον αναγνώρισαν σαν ηγεμόνα τους. Έτσι ο Ιωάννης έγινε Πρίγκιπας Αχαΐας και Τάραντος, Δούκας Δυρραχίου και κόμης παλατινός Κεφαλληνίας Ζακύνθου.

Αργότερα, επέστρεψε στην Νάπολη, αφού απέτυχε στις επιχειρήσεις του στο πριγκιπάτο Αχαΐας. Τον Ιωάννη διαδέχθηκε το 1333 ο ανιψιός του, Ροβέρτος του Τάραντος, κατόπιν συμφωνίας και σε αντάλλαγμα στον Ιωάννη παραχωρήθηκαν τα δικαιώματα του βασιλείου της Αλβανίας και ένα δάνειο 5.000 χρυσών ουγγιών από τον Νικολό Ατσαγιόλι. Έκτοτε, και μέχρι το θάνατό του, ο Ιωάννης έφερε τον τίτλο δούκας του Δυρραχίου.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την δεύτερη σύζυγό του, Άννα του Περιγκόρ, παιδιά του ήταν:

Δες επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προηγούμενος
Ιωάννης Β΄ Ορσίνι
Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας
13251336
Επόμενος
Ροβέρτος του Τάραντος
Προκάτοχος
Ματθίλδη του Αινώ
Πρίγκηπας της Αχαΐας
Armoiries Achaïe.svg
13181333
Διάδοχος
Ροβέρτος του Τάραντος

Ανταπαιτητής: Ιάκωβος Γ΄ της Μαγιόρκας (13161349)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]