Ιωάννης Χριστόφορος Βοναπάρτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιωάννης Χριστόφορος Βοναπάρτης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jean-Christophe Napoléon (Γαλλικά)
Γέννηση11  Ιουλίου 1986[1][2][3]
Σαιν-Ραφαέλ
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Αγγλικά
Ιταλικά
ΣπουδέςΣχολή Ανωτάτων Εμπορικών Σπουδών του Παρισιού
Πανεπιστήμιο του Νότιου Παρισιού
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ[4]
Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ[5]
Institution Saint-Dominique
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπενδυτικός τραπεζίτης
Pretender to the French throne
Οικογένεια
ΣύζυγοςPrincess Olympia, Princess Napoléon
ΤέκναPrince Louis Bonaparte
ΓονείςΚάρολος Βοναπάρτης, πρίγκιπας[6] και Βεατρίκη των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών
ΑδέλφιαΚαρολίνα Ναπολέων
ΟικογένειαΟικογένεια Βοναπάρτη
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιωάννης-Χριστόφορος, γαλλ. Jean-Christophe (γενν. 11 Ιουλίου 1986) από τον Οίκο του Βοναπάρτη είναι τιτουλάριος 7ος πρίγκιπας του Μονφόρ. Αριθμείται ως Ναπολέων Η΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης-Χριστόφορος-Λουδοβίκος-Φερδινάνδος-Αλμπερίκ-Ναπολέων γεννήθηκε στο Σαιν-Ραφαέλ, Βαρ της Κυανής Ακτής. Είναι ο μόνος γιος του Καρόλου τιτουλ. 6ου πρίγκιπα του Μονφόρ, τιτουλ. βασιλιά της Βεστφαλίας & τιτουλ. αυτοκράτορα των Γάλλων και της Βεατρίκης των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών, κόρης του Φερδινάνδου δούκα του Κάστρο. Οι γονείς του διαζεύχθηκαν λίγο πριν κλείσει τα 3 έτη του.

Είναι δισεγγονός του Βίκτωρα, μικρανεψιού του Ναπολέοντα Α΄. Ο πατέρας του Βίκτωρα, ο Ναπολέων-Ιωσήφ ήταν εξάδελφος του Ναπολέοντα Γ΄. Αν και ζει ο πατέρας του, ο πάππος του τον όρισε επικεφαλής του Οίκου των Βοναπάρτη. Έτσι είναι διεκδικητής του τίτλου του βασιλιά της Γαλλίας κατά τους Βοναπαρτιστές. Ο πατέρας του είναι απόγονος του Λουδοβίκου-Φιλίππου της Γαλλίας και η μητέρα του απόγονος του Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας. Ωστόσο οι Ορλεανιστές θεωρούν τιτουλάριο βασιλιά τον Ιωάννη (επικεφαλής του Οίκου των Βουρβόνων-Ορλεάνης) και οι Νομιμόφρονες τον Αλφόνσο (των Βουρβόνων-Ισπανίας).

Σπούδασε στο Λυσέ Σαιν-Ντομινίκ του Νεϊγύ-συρ-Σεν (2001-04) και απέκτησε το μπακαλορεά στις Επιστήμες και τα Μαθηματικά. Έπειτα σπούδασε στο Ινστιτούτ Πριβέ ντε Πρεπαρασιόν ωζ Ετούντ Σουπεριέρ (IPESUP) του Παρισιού (2004-06). Μετά εγγράφτηκε στο Τμήμα Διοίκησης της Σχολής Ανωτέρων Οικονομικών Σπουδών (HEC) του Παρισιού, από όπου αποφοίτησε το 2001 με M.Sc. στη Διοίκηση. Συνέχισε με Μ.Β.Α. στο Χάρβαρντ το 2017.

Ακολούθως εργάστηκε στα ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια Εταιριών της Ομάδας Μπλάκστοουν, στο γραφείο της στο Λονδίνο. Ζει και εργάζεται στη Ν. Υόρκη ως αναλυτής τραπεζικών επενδύσεων για τη Μόργκαν Στάνλεϋ και στο Λονδίνο σε ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια της Άντβεντ Ιντερνάσιοναλ. Μιλά άπταιστα Γαλλικά, Αγγλικά και Ισπανικά. Εκπροσωπεί τον Οίκο του σε δημόσιες εκδηλώσεις και τελετές στη Γαλλία και γενικότερα στην Ευρώπη.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ολυμπία κόμισσα του και στο Άρκο-Τσίνεμπεργκ (γενν. 1988). Ο θρησκευτικός γάμος έγινε κατά το Ρωμαιοκαθολικό δόγμα στις 19 Οκτωβρίου 2019 στον καθεδρικό του Σαιν-Λουί ντεζ Ινβαλίντ, στο Παρίσι, ναό που εφάπτεται του Ντομ ντεζ Ινβαλίντ όπου βρίσκεται ο τάφος του Ναπολέοντα Α΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • de Badts de Cugnac, Chantal. Coutant de Saisseval, Guy. Le Petit Gotha. Nouvelle Imprimerie Laballery, Paris 2002, pp. 437, 442 (French) ISBN 2-9507974-3-1

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p11221.htm#i112208.
  2. 2,0 2,1 GeneaStar. bonaparteje.
  3. 3,0 3,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003. I00161653.
  4. Ανακτήθηκε στις 5  Ιουλίου 2019.
  5. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2019.
  6. 6,0 6,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Jean-Christophe, Prince Napoléon της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).