Ιωάννης Σκανδαλίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννης Σκανδαλίδης
Ioannis Skandalidis2.png
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1775
Θεσσαλονίκη
Θάνατος 1826
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα πληρεξούσιος
Φιλικός

Ο Ιωάννης Σκανδαλίδης ήταν πολιτικός της επανάστασης του 1821, γεννήθηκε ίσως το 1775 στην Θεσσαλονίκη και πέθανε το 1826[1].

Χρημάτισε πληρεξούσιος Μακεδονίας στον Άρειο Πάγο την προσωρινή διοικητική αρχή που συστάθηκε στην Στερεά Ελλάδα με την κήρυξη της επανάστασης, όπου υπέγραφε ως Ιωάννης Σκανδαλίδης Μακεδών[2]. Επίσης χρημάτισε πληρεξούσιος στην Α' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου το 1821 της οποίας διετέλεσε και γραμματέας, μέλος του βουλευτικού που επίσης ήταν γραμματέας του. Είχε πάρει μέρος στην συνέλευση της Βυτίνας τον Αύγουστο του 1821 , στην συνέλευση αυτή έλαβαν μέρος οι υποστηριχτές του Μαυροκορδάτου σε αντίθεση με αυτούς που υποστήριζαν τον Υψηλάντη και έλαβαν μέρος σε άλλη συνέλευση στη Ζαράκοβα, οι δύο αυτές συνελέυσεις αργότερα οδήγησαν στην πρώτη εμφύλια σύγκρουση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πανδέκτης
  2. «Τα κατά την αναγέννησιν της Ελλάδος», Ανδρέου Ζ. Μαμούκα, Τόμος Β', Πειραιάς, Τυπογραφία Ηλίου Χριστοφίδου, Η αγαθή τύχη, 1839, σελ. 84-85 (από τα Πρακτικά της Συνέλευση των Σαλώνων, 17 Νοεμβρίου 1821 του Οργανισμού της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας)