Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιωάννης Σκανδαλίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Σκανδαλίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1775
Θεσσαλονίκη
Θάνατος1826
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπληρεξούσιος
Φιλικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιωάννης Σκανδαλίδης ήταν πολιτικός της επανάστασης του 1821, γεννήθηκε ίσως το 1775 στην Θεσσαλονίκη και πέθανε το 1826[1].

Χρημάτισε πληρεξούσιος Μακεδονίας στον Άρειο Πάγο την προσωρινή διοικητική αρχή που συστάθηκε στην Στερεά Ελλάδα με την κήρυξη της επανάστασης, όπου υπέγραφε ως Ιωάννης Σκανδαλίδης Μακεδών[2]. Επίσης χρημάτισε πληρεξούσιος στην Α' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου το 1821 της οποίας διετέλεσε και γραμματέας, μέλος του βουλευτικού που επίσης ήταν γραμματέας του. Είχε πάρει μέρος στην συνέλευση της Βυτίνας τον Αύγουστο του 1821 , στην συνέλευση αυτή έλαβαν μέρος οι υποστηριχτές του Μαυροκορδάτου σε αντίθεση με αυτούς που υποστήριζαν τον Υψηλάντη και έλαβαν μέρος σε άλλη συνέλευση στη Ζαράκοβα, οι δύο αυτές συνελέυσεις αργότερα οδήγησαν στην πρώτη εμφύλια σύγκρουση.

  1. Πανδέκτης
  2. «Τα κατά την αναγέννησιν της Ελλάδος», Ανδρέου Ζ. Μαμούκα Αρχειοθετήθηκε 2011-09-19 στο Wayback Machine., Τόμος Β', Πειραιάς, Τυπογραφία Ηλίου Χριστοφίδου, Η αγαθή τύχη, 1839, σελ. 84-85 (από τα Πρακτικά της Συνέλευση των Σαλώνων, 17 Νοεμβρίου 1821 του Οργανισμού της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας)