Ιωάννης Δ' της Βρετάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιωάννης Ε' της Βρεττάνης)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννης Δ΄ της Βρετάνης
Jean IV de Bretagne.png
Γέννηση
Βρετάνη
Θάνατος
Νάντη
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Δουκάτο της Βρετάνης
Σύζυγος Mary of Waltham, Joan Holland, Duchess of Brittany και Ιωάννα της Ναβάρρας, Βασίλισσα της Αγγλίας
Τέκνα Ιωάννης ΣΤ΄ της Βρετάνης, Αρθούρος Γ΄ της Βρετάνης, Ριχάρδος, κόμης του Ετάμπ, Μαρία της Βρετάνης, Μαργαρίτα της Βρετάνης και Blanche of Brittanny
Γονείς Ιωάννης του Μονφόρ και Ιωάννα της Φλάνδρας
Αδέλφια Ιωάννα του Μονφόρ
Commons page Πολυμέσα

Ο Ιωάννης Δ΄ ο Κατακτητής (Jean IV de Bretagne, 12 Απριλίου 13391 Νοεμβρίου 1399) ήταν δούκας της Βρετάνης και κόμης του Μονφόρ από το 1345 έως το 1399.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του δούκα Ιωάννη του Μονφόρ και της Ιωάννας της Φλάνδρας.

Το πρώτο τμήμα της βασιλείας αναλώθηκε στον πόλεμο της Βρετονικής διαδοχής, πολεμώντας ενάντια στην ξαδέλφη του Ιωάννα του Πεντιέβρ (γαλλ. Penthièvre) και τον σύζυγο της Κάρολο του Μπλουά. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1343 κατέφυγε με την μητέρα του στην αυλή του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Γ΄ για βοήθεια, αλλά ο Εδουάρδος την αιχμαλώτισε και πήρε τον Ιωάννη μαζί του.

Το 1364 διηύθυνε μια σημαντική δύναμη ενάντια στον Οίκο των Μπλουά, στην μάχη του Ωρέ, με την βοήθεια του Αγγλικού στρατού. Ο αντίπαλος του Κάρολος σκοτώθηκε στην μάχη και η Ιωάννα πιέστηκε να υπογράψει τη συνθήκη του Γκεράντ το 1365, σύμφωνα με την οποία αποκήρυξε τα δικαιώματά της στην Βρετάνη, αφήνοντας τον Ιωάννη μοναδικό κυβερνήτη της.

Ο Ιωάννης Δ΄ προς μεγάλη έκπληξη έκανε δήλωση υποτέλειας στον Γάλλο βασιλιά Κάρολο Ε΄ και όχι στον σύμμαχό του Εδουάρδο Γ΄ της Αγγλίας, του οποίου είχε νυμφευθεί την κόρη, Μαρία (1344 – 1362), στον πρώτο του γάμο. Αλλά η Γαλλία ασκούσε πίεση στη Βρετάνη αναγκάζοντας τον ίδιο να εξοριστεί (13731379).

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την τρίτη σύζυγό του, Ιωάννα της Ναβάρρας (1370 – 1437) παιδιά του ήταν:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John V, Duke of Brittany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).