Ιωάννης Ε΄ της Βρετάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιωάννης Ε' της Βρεττάνης)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Ιωάννης Ε΄ ο Κατακτητής (12 Απριλίου 1339 - 9 Νοεμβρίου 1399) ήταν δούκας της Βρετάνης και κόμης του Μονφόρ (1345 - 1399). γιος του δούκα Ιωάννη Δ΄ του Μονφόρ και της Ιωάννας της Φλάνδρας.

Το πρώτο τμήμα της βασιλείας αναλώθηκε στον πόλεμο της Βρετονικής διαδοχής, πολεμώντας ενάντια στην ξαδέλφη του Ιωάννα του Πεντιέβρ (γαλλ. Penthièvre) και τον σύζυγο της Κάρολο του Μπλουά. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, κατέφυγε με την μητέρα του στην αυλή του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Γ΄ για βοήθεια (1343), αλλά ο Εδουάρδος την αιχμαλώτισε και πήρε τον Ιωάννη μαζί του.

Το 1364 διηύθυνε μια σημαντική δύναμη ενάντια στον Οίκο των Μπλουά στην μάχη του Ωρέ με την βοήθεια του Αγγλικού στρατού. Ο αντίπαλος του Κάρολος σκοτώθηκε στην μάχη και η Ιωάννα πιέστηκε να υπογράψει την Συνθήκη Γκεράντ (1365), σύμφωνα με την οποία αποκήρυξε τα δικαιώματα της στην Βρετάνη, αφήνοντας τον Ιωάννη μοναδικό κυβερνήτη της.

Ο Ιωάννης Ε΄ προς μεγάλη έκπληξη έκανε δήλωση υποτέλειας στον Γάλλο βασιλιά Κάρολο Ε΄ και όχι στον Εδουάρδο Γ΄ της Αγγλίας τον σύμμαχο του, του οποίου είχε παντρευτεί την κόρη, Μαρία (1344 - 1362) στον πρώτο του γάμο. Αλλά η Γαλλία ασκούσε πίεση στην Βρετάνη αναγκάζοντας τον ίδιο να εξοριστεί (1373 - 1379).

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την τρίτη σύζυγό του, Ιωάννα της Ναβάρρας (1370-1437) παιδιά του ήταν:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John V, Duke of Brittany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).