Ιωάννης Δ΄ της Βραβάντης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιωάννης Δ' της Βραβάντης)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννης Δ΄ της Βραβάντης
John IV, Duke of Brabant.jpg
Γέννηση
Αράς
Θάνατος
Βρυξέλλες
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Ζακλίν, κόμισσα του Αινώ
Γονείς Αντώνιος της Βραβάντης και Ιωάννα του Σαιν-Πολ
Αδέλφια Φίλιππος του Σαιν-Πολ
Commons page Πολυμέσα

Ο Ιωάννης Δ΄ της Βραβάντης (Jean IV de Brabant, Αρράς, 11 Ιουνίου 1403Βρυξέλλες, 17 Απριλίου 1427) ήταν δούκας της Βραβάντης από το 1415 έως το 1427, γιος και διάδοχος του Αντωνίου, πρώτου δούκα της Βραβάντης και της Ιωάννας του Σαιν-Πολ.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1418 την Ζακλίν, κόμισσα του Αινώ, η οποία είδε σε αυτόν έναν προστάτη απέναντι στις απαιτήσεις του θείου της Ιωάννη Γ΄. Ο γάμος όμως αποδείχθηκε δυστυχής, αφού μετά από δύο χρόνια, το 1420, χώρισαν. Το 1421, ο αδελφός του, Φίλιππος του Σεν Πολ, κατέλαβε την αντιβασιλεία με στάση, αλλά ο Ιωάννης την επανέκτησε όταν επέστρεψε και στην συνέχεια ενώθηκε με το μέρος των Κοντ κατά της πρώην συζύγου του.

Οι Χουκ ήταν υπό την ηγεσία του Χάμφρι, δούκα του Γλόστερ, τρίτου συζύγου της Ζακλίν, και οι Κοντ υπό τον Ιωάννη Δ΄, τον ξάδελφο του, Φίλιππο τον Καλό, και τον Ιωάννη Γ΄ του Αινώ. Ο θάνατος του Φιλίππου Γ΄ του Αινώ επέτρεψε στον Ιωάννη της Βραβάντης να διεκδικήσει τα εδάφη της Ζακλίν που ήταν αιχμάλωτη των Βουργουνδίων στη Γάνδη, αλλά η υψηλή κυριότητα ανήκε στο δούκα Φίλιππο.

Πέθανε σε ηλικία 24 ετών και τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Φίλιππος του Σεν Πολ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John IV, Duke of Brabant της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]