Ιωάννης Δ΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ιωάννης Δ΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14ος αιώνας
Θάνατος1414
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΈρικ Δ΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ και Σοφία του Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουρκ
ΑδέλφιαΑικατερίνη της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ, δούκισσα του Μακλεμβούργου
Μάγκνους της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ, επίσκοπος
Βερνάρδος Β΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ
Έρικ Ε΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ
ΟικογένειαΟίκος των Ασκάνια

Ο Ιωάννης Δ΄, γερμ. Johann IV (απεβ. 1414) από τον Οίκο των Ασκάνια ήταν δούκας της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ (1401-1412).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Έρικ Δ΄ δούκα της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ και της Σοφίας των Γουέφλων, κόρης του Μάγκνους Β΄ δούκα του Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουρκ.

Ο Έρικ Δ΄ ήταν δούκας ενός μέρους του Λάουενμπουρκ, του Ράτσεμπουρκ. Το άλλο μέρος, το Μπέργκεντορφ-Μελλν, κατείχε ο 2ος εξάδελφός του Έρικ Γ΄, ο οποίος είχε υποθηκεύσει την περιοχή του στην πόλη της Λυβέκης αντί 26.000 μάρκων. Το 1401 απεβίωσε ο Έρικ Γ΄ και ο Έρικ Δ΄ κατέλαβε το Μπέργκεντορφ-Μελλν, χωρίς να αποζημιώσει τη Λυβέκη. Αποκατέστησε την ενότητα του Λάουενμπουρκ και έγινε δούκας του.

Το 1411/12 διαδέχθηκε τον πατέρα του. Κυβερνούσε μαζί με τον αδελφό του Έρικ Ε΄. Ο Ιωάννης Δ΄ χρεωστούσε σε αστούς του Αμβούργου, όπως τον Χάιν Μπραντ. Όταν επισκέφθηκε την πόλη, ο πιστωτής του ζήτησε την καθυστερημένη οφειλή με τρόπο, που ο Ιωάννης Δ΄ έκρινε προσβλητικό. Ο Ιωάννης Δ΄ παραπονέθηκε στη Σύγκλητο του Αμβούργου, η οποία συνέλαβε τον Μπραντ. Τότε οι πολίτες αντέδρασαν, εκλέγοντας 12 άτομα από καθεμία από τις 4 ενορίες, τα οποία επεσήμαναν στη Σύγκλητο, ότι η πράξη του 1410 ορίζει, πως η Σύγκλητος δεν συλλαμβάνει χωρίς πρώτα δικαστική ακρόαση. Οι 48 απετέλεσαν Συμβούλιο και το 1687 έγιναν 60· ο θεσμός εξελίχθηκε στο Κοινοβούλιο του Αμβούργου.

Στην ιδιοκτησία του ήταν η περιοχή Μπέντερκεζα, από το 1350 που η ιδιοκτήτες της, οι ιππότες, απεβίωσαν από πανώλη. Την περιοχή έβαλε υποθήκη στη Σύγκλητο της Βρέμης. Το 1414 ο Ιωάννης Δ΄ απεβίωσε και ο Έρικ Ε΄ έμεινε μόνος δούκας της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Elisabeth Raiser, Städtische Territorialpolitik im Mittelalter: eine vergleichende Untersuchung ihrer verschiedenen Formen am Beispiel Lübecks und Zürichs, Lübeck and Hamburg: Matthiesen, 1969, (Historische Studien; 406), p. 90, simultaneously: Hamburg, Univ., Diss., 1969.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John IV, Duke of Saxe-Lauenburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).