Ιωάννης Δ' της Βραβάντης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Honza4.jpg

Ο Ιωάννης Δ' της Βραβάντης (Αρράς, 11 Ιουνίου 1403 - Βρυξέλλες, 17 Απριλίου 1427) ήταν δούκας της Βραβάντης (1415-1427), γιος και διάδοχος του Αντωνίου, πρώτου δούκα της Βραβάντης και της Ιωάννας του Σεν Πολ.

Παντρεύτηκε το 1418 την Ζακλίν, κόμισσα του Αινώ, που είδε σε αυτόν έναν προστάτη απέναντι στις απαιτήσεις του θείου της Ιωάννη Γ'. Ο γάμος όμως αποδείχθηκε δυστυχής, αφού σε δύο χρόνια χώρισαν (1420). Ο αδελφός του, Φίλιππος του Σεν Πολ (1421), στασιάζοντας κατέλαβε την αντιβασιλεία, αλλά ο Ιωάννης επέστρεψε και την επανέκτησε και ενώθηκε στην συνέχεια με το μέρος των Κοντ κατά της πρώην συζύγου του.

Οι Χουκ ήταν υπό την ηγεσία του Χάμφρι, δούκα του Γλόστερ, τρίτου συζύγου της Ζακλίν, και οι Κοντ υπό τον Ιωάννη Δ', τον ξάδελφο του Φίλιππο τον Καλό, και τον Ιωάννη Γ' του Αινώ. Ο θάνατος του Φιλίππου Γ' του Αινώ επέτρεψε στον Ιωάννη της Βραβάντης να διεκδικήσει τα εδάφη της Ζακλίν που ήταν αιχμάλωτη των Βουργουνδίων στη Γάνδη, αλλά η ψιλή κυριότητα ανήκε στο δούκα Φίλιππο.

Πέθανε σε ηλικία 24 ετών και τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Φίλιππος του Σεν Πολ.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John IV, Duke of Brabant της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).