Ιωάννης Γουλιέλμος του Γιούλιχ-Κλέβης-Μπερκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννης Γουλιέλμος του Γιούλιχ-Κλέβης-Μπερκ
JohannWilhelmvonJuelichKleveBerg.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 28  Μαΐου 1562
Θάνατος 25  Μαρτίου 1609[1]
Τόπος ταφής St. Lambertus
Θρησκεία Καθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ιερέας
Οικογένεια
Σύζυγος Jakobea of Baden
Αντωνία της Λωρραίνης[2]
Γονείς Γουλιέλμος του Γιούλιχ-Κλέβης-Μπερκ και Μαρία της Αυστρίας
Αδέλφια Κάρολος Φρειδερίκος του Γιούλιχ-Κλέβης-Μπερκ
Magdalene of Jülich-Cleves-Berg
Anna of Cleves
Marie Eleonore of Cleves
Sibylle of Jülich-Cleves-Berg
Οικογένεια Οίκος του Λα Μαρκ

Ο Ιωάννης-Γουλιέλμος, γερμ. Johann-Wilhelm (28 Μαΐου 1562 - 25 Μαρτίου 1609) από τον Οίκο του Λα Μαρκ ήταν δούκας των Γιούλιχ, Κλέβης, Μπερκ[3] και κόμης των Λα Μαρκ, Ράβενσμπερκ.

O θυρεός του Ιωάννη-Γουλιέλμου: επάνω (από αριστερά προς τα δεξιά) ο μέλας λέων του Γιούλιχ, ο θυρεός της Κλέβης, ο ερυθρός λέων του Μπερκ. Κάτω: οι θυρεοί του Λα Μαρκ και δεξιά του Ράβενσμπερκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος το Γουλιέλμου δούκα των Γιούλιχ, Κλέβης, Μπερκ & κόμη των Λα Μαρκ, Ράβενσμπερκ και της Μαρίας των Αψβούργων, κόρης του Φερδινάνδου Α΄ αρχιδούκα της Αυστρίας και βασιλιά της Γερμανίας.

Μεγάλωσε και εκπαιδεύτηκε στο Ξάντεν. Το 1574 έγινε επίσκοπος του Μύνστερ. Το επόμενο έτος ο μεγαλύτερος αδελφός του απεβίωσε από ευλογιά σε ηλικία 20 ετών και ο Ιωάννης-Γουλιέλμος έγινε διάδοχος. Το 1592 διαδέχθηκε τον πατέρα του στα τρία ηνωμένα δουκάτα, που ήταν ελεύθερα φεουδαρχικά από τον βασιλιά της Γερμανίας. Είχε νοητική ασθένεια και τον θεράπευε ο γιατρός του Φραντσέσκο Μαρία Γκουάτσο[4]. Το 1609 απεβίωσε σε ηλικία 49 ετών, άτεκνος. Ανάμεσα στα πρόσωπα της Αυλής του ήταν ο συνθέτης Κόνρατ Χάγκιους.

Τη διαδοχή διεκδίκησαν δύο εξαδέλφια του: η μεγαλύτερη αδελφή του Μαρία-Ελεονόρα, σύζυγος του Αλβέρτου-Φρειδερίκου των Χοεντσόλερν δούκα της Πρωσίας, είχε αποβιώσει το προηγούμενο έτος και είχε μόνο κόρες, από τις οποίες η πρώτη, η Άννα των Χοεντσόλερν, Προτεστάντης -σύζυγος του Ιωάννη-Σιγισμούνδου εκλέκτορα του Βρανδεμμβούργου- διεκδίκησε τα δουκάτα. Η δεύτερη αδελφή του Άννα των Λα Μαρκ, σύζυγος του Φιλίππου-Λουδοβίκου των Βίττελσμπαχ κόμη του Παλατινάτου-Νόιμπουρκ, είχε πρώτο γιο τον Βόλφγκανκ-Γουλιέλμο, Καθολικό, που επίσης διεκδίκησε τα δουκάτα.

Έτσι ξεκίνησε ο Πόλεμος για τη Διαδοχή του Γιούλιχ (1609-14), που έγινε μέρος του Τριακονταετούς Πολέμου (1618-48), που προκλήθηκε από κλιμακούμενες θρησκευτικές αντιπαραθέσεις. Τελικά η Άννα των Χοεντσόλερν, σύζυγος του εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου, έλαβε το δουκάτο του Γιούλιχ και την κομητεία του Λα Μαρκ, ενώ ο Βόλφγκανκ-Γουλιέλμος κόμης του Παλατινάτου-Νόιμπουρκ έλαβε τα δουκάτα Γιούλιχ & Μπερκ.

Τα δουκάτα ποδοπατήθηκαν από τους πολέμους και απώλεσαν πολύ από τον μυθώδη πλούτο τους, για τον οποίο ήταν διάσημα τον καιρό του Γουλιέλμου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την Γιακομπέα των Τσέρινγκεν, κόρη του Φιλιβέρτου μαργράβου του Μπάντεν-Μπάντεν.

Το 1597 απεβίωσε η Γιακομπέα και ο Ιωάννης-Γουλιέλμος έκανε δεύτερο γάμο με την Αντωνία, κόρη του Καρόλου Γ΄ δούκα της Λωρραίνης. Δεν απέκτησε απογόνους από τους γάμους του.

Αναφορές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. genealogy.euweb.cz/lorraine/lorraine4.html. Ανακτήθηκε στις 20  Ιανουαρίου 2016.
  3. Wim Janse, Barbara Pitkin The Formation of Clerical And Confessional Identities in Early ... 2006 - Page 400 "By then, the Jülich-Kleve succession crisis was already simmering as Wilhelm (1516-92), the old, senile duke was dead, leaving the duchies to his mad and childless son, Johann Wilhelm (1562-1609).10 The details of the succession crisis are ..."
  4. Claudia Swan Art, Science and Witchcraft in Early Modern Holland 2005 -- Page 225 "Like Weyer, but nearly half a century later, Guazzo served the court at Cleves; he served as physician to Duke Johann Wilhelm of Cleves (1562-1609), to whom he dedicated his book. "
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John William, Duke of Jülich-Cleves-Berg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).