Ιωάννης Α΄ του Όλντενμπουρκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννης Α΄ του Όλντενμπουρκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1204
Θάνατος1270
Οικογένεια
ΤέκναΧριστιανός Γ΄ του Όλντενμπουρκ
Othon II d'Oldenbourg-Delmenhorst
ΓονείςΧριστιανός Β΄ του Όλντενμπουρκ
ΑδέλφιαΌθων του Όλντενμπουρκ
ΟικογένειαΟίκος του Όλντενμπουργκ

Ο Ιωάννης Α΄, γερμανικά Johann I (π. 1204 - π. 1270) από τον Οίκο του Όλντνεμπουρκ ήταν κόμης του Όλντενμπουρκ (1233-1270).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Χριστιανού Β΄ κόμη του Όλντενμπουρκ και της Αγνής, κόρης του Άρνολτ κόμη του Άλτεναμ-Ίζενμπουρκ.

O Χριστιανός Β΄ κυβερνούσε από κοινού με τον αδελφό του Όθωνα Α΄. To 1233 απεβίωσε ο Χριστιανός Β΄ και τον διαδέχθηκε ο γιος του Ιωάννης Α΄. Αυτός κυβέρνησε μαζί με τον θείο του ως το 1251, οπότε απεβίωσε ο Όθων Α΄ και ο Ιωάννης Α΄ έμεινε μόνος κυβερνήτης.

Το 1244 μαζί με τον θείο του ίδρυσε την Κιστερκιανή μονή Ρόζενταλ στο Μένσλαγκε. Η μονή το 1251 μετακινήθηκε στο δάσος Μπέρστελερ, που ανήκε στον Ιωάννη Α΄.

Τα έτη 1258-59 συμμετείχε στην Έριδα του επισκόπου της Βρέμης και έλαβε το μέρος του εξαδέλφου του Χίλντεμπολτ του Βούνστορφ εναντίον των Ρύστρινγκεν, Έστρινγκεν και Στέντινγκεν. Όταν η έριδα έληξε, κράτησε τα εδάφη που είχε κατακτήσει. Έπειτα από μία διένεξη με την πόλη της Βρέμης, έπρεπε να παραχωρήσει το κάστρο της Βέρνης· για αντιστάθμισμα έκτισε με τον θείο του το κάστρο του Ντέλμενχορστ, πράξη που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Στέντινγκεν.

Όπως και οι προκάτοχοί του, είχε διαφωνίες με τους συγγενείς του, τους κόμητες του Όλντενμπουρκ-Βίλντεσχαουζεν. Τελικά η κομητεία τους διαιρέθηκε μεταξύ των επισκόπων του Μύνστερ και της Βρέμης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κομητεία του να περικλείεται σχεδόν ολοκληρωτικά από τις δύο αυτές περιοχές, κάτι που οδήγησε σε διαφωνίες τους επόμενους αιώνες με τους δύο επισκόπους.


Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Ριχέτσα, κόρη του Ερρίκου Β΄ κόμη της Χόγια και είχε τέκνα:

  • Χάιλιχ, παντρεύτηκε τον Έκμπερτ κόμη του Μπέντχϊμ-Τέκλενμπουρκ[1].
  • Χριστιανός Γ΄ π. 1250-1285, κόμης του Όλντενμπουρκ.
  • Μαυρίκιος απεβ. 1319, ιερέας στο Βίλντεσχαουζεν.
  • Όθων Β΄ απεβ. 1304.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορά σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hans Friedl, Wolfgang Günther, Hilke Günther-Arndt, and Heinrich Schmidt (eds.): Biographisches Handbuch zur Geschichte des Landes Oldenburg, Oldenburg, 1992, ISBN 3-89442-135-5