Ιωάννα της Γαλλίας (1391–1433)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννα της Γαλλίας
Joan of France (1391–1433).jpg
Γέννηση
Μελάν
Θάνατος
Βαν
Υπηκοότητα Γαλλία
Σύζυγος Ιωάννης ΣΤ΄ της Βρετάνης
Τέκνα Ισαβέλλα της Βρετάνης, Φραγκίσκος Α΄ της Βρετάνης, Πέτρος Β΄ της Βρετάνης και Gilles de Bretagne
Γονείς Κάρολος ΣΤ΄ της Γαλλίας και Ισαβέλλα της Βαυαρίας
Αδέλφια Marguerite, bâtarde de France, Marie, Prioress of Poissy, Ιωάννης του Τουραίν, Κάρολος Ζ' της Γαλλίας, Λουδοβίκος του Γκυγιέν, Αικατερίνη του Βαλουά, Ισαβέλλα του Βαλουά και Μιχαέλα του Βαλουά

H Ιωάννα της Γαλλίας (13911433) ήταν κόρη του βασιλέως της Γαλλίας Καρόλου Στ΄ και της Ισαβέλλας της Βαυαρίας, αδελφή του βασιλέως της Γαλλίας Καρόλου Ζ΄ και της Αικατερίνης Βαλουά.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κόμητες του Πεντιέβρ δεν είχαν ακόμα δεχτεί το γεγονός ότι έχασαν την Βρετάνη, το 1365 κατά την διάρκεια του Βρετονικού πολέμου διαδοχής, με τη συνθήκη του Γκεράντ. Το 1420, προσκάλεσαν σε ένα συμπόσιο τον σύζυγό της, Ιωάννη Στ΄, όπου τον απήγαγαν και τον έκλεισαν φυλακή διαδίδοντας φήμες ότι πέθανε. Η Ιωάννα πολιόρκησε όλα τα κάστρα του Πεντιέβρ εξαναγκάζοντας τελικά την χήρα κόμισσα του Πεντιέβρ, Μαργαρίτα, να ελευθερώσει τον δούκα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Ε΄, ενώ σε δεύτερο γάμο της το 1396, παντρεύτηκε τον Ιωάννη Στ΄, δούκα της Βρετάνης, με τον οποίο έκανε 7 παιδιά μεταξύ των οποίων:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Joan of France (1391–1433) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).