Ιωάννα της Αραγωνίας, κόμισσα της Φουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννα της Αραγωνίας, κόμισσα της Φουά
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΟκτώβριος 1375
Νταρόκα
ΘάνατοςΣεπτέμβριος 1407
Βαλένθια
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜατθαίος της Φουά
ΓονείςΙωάννης Α΄ της Αραγωνίας και Μάρθα του Αρμανιάκ
ΑδέλφιαΓιολάντα της Αραγωνίας, βασίλισσα της Νάπολης
ΟικογένειαΟίκος της Αραγωνίας

Η Ιωάννα της Αραγωνίας (Οκτώβριος 1375 - Σεπτέμβριος 1407) ήταν το μοναδικό παιδί, που επέζησε του Ιωάννη Α΄ της Αραγωνίας με την πρώτη του σύζυγο Μάρθα του Αρμανιάκ. Ανήκε στον Οίκο της Αραγωνίας και έγινε κόμισσα του Φουά, χάριν στον γάμο της με τον Ματθαίο της Φουά.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένη στην Νταρόκα, η Ιωάννα ήταν το δεύτερο από τα πέντε παιδιά από τον πρώτο γάμο του πατέρα της. Με την δεύτερη σύζυγο του Γιολάντα του Μπαρ, ο Ιωάννης Α΄ είχε μία κόρη, η οποία επέζησε στην ενηλικίωση την Γιολάντα της Αραγωνίας, βασίλισσα της Νάπολης. Η Ιωάννα της Αραγωνίας παντρεύτηκε στην Βαρκελώνη (4 Ιουνίου 1392) τον Ματθαίο του Φουά, γιο του Ρογήρου-Βερδάρδου Ε΄ υποκόμη του Καστελμπόν, ο οποίος ήταν τέταρτος ξάδελφος της, απόγονοι του Πέτρου Γ΄ της Αραγωνίας.

Παρέμειναν παντρεμένοι 15 χρόνια όμως δεν απέκτησαν παιδιά. Ο πατέρας της πέθανε και τον διαδέχθηκε ο θείος της Μαρτίνος της Αραγωνίας. Όμως οι Σικελοί ευγενείς δυσαρεστήθηκαν έντονα και ο Μαρτίνος παρέμεινε στο Βασίλειο της Σικελίας. Η σύζυγος του Μαρτίνου Μαρία δε Λούνα υπερασπίστηκε επιτυχώς το βασίλειο από τους διεκδικητές μέχρι την άφιξη του ίδιου (1397). Το πρόβλημα παρέμεινε ανοιχτό και η σύγκρουση του Μαρτίνου με τον σύζυγο της Ιωάννας Ματθαίο και την ίδια κράτησε πολλά χρόνια, ο Μαρτίνος απέκρουσε τελικά επιτυχώς την εισβολή τους.[1] Η Γιολάντ, η μικρότερη ετεροθαλής αδελφή της Ιωάννας, διεκδίκησε τον θρόνο με την υποστήριξη της μητέρας της παρά το γεγονός πως ακόμα ζούσε η Ιωάννα. Η Γιολάντα απέτυχε τελικά να πάρει τον θρόνο αλλά παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο Β΄ του Ανζού, τα παιδιά τους απέκτησαν ισχυρά κληρονομικά δικαιώματα.[2] Πέθανε άτεκνη στην Βαλένθια τον Σεπτέμβριο του 1407. Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Μαρτίνου, η Γιολάντα προσπάθησε να διεκδικήσει το Στέμμα της Αραγωνίας αλλά απέτυχε ξανά.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]