Ιωάννα Α΄ της Νάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιωάννα Α' της Νάπολης)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννα Α'
Jeanne Ière de Naples, dite la Reine Jeanne, comtesse de Provence.jpg
Βασίλισσα της Νάπολης
Armoiries Anjou Jérusalem.svg
Περίοδος
εξουσίας
1343 - 1381
Στέψη 28 Αυγούστου 1344 (μόνη της)
27 Μαΐου 1352 (με τον Λουδοβίκο Α')
Προκάτοχος Ροβέρτος της Νάπολης
Διάδοχος Κάρολος Γ΄ της Νάπολης
Σύζυγος Ανδρέας, δούκας της Καλαβρίας (1333-1345)
Λουδοβίκος του Τάραντα (1347-1362)
Ιάκωβος Δ' της Μαγιόρκας (1363-1375)
Όθωνας, δούκας της Βρουνσβίκης-Γκρούμπενχαγκεν (1376-1382)
Οίκος Καπέτων-Ανζού Νάπολης
Πατέρας Κάρολος της Καλαβρίας
Μητέρα Μαρία του Βαλουά
Γέννηση 1327
Νάπολη
Θάνατος 12 Μαΐου 1382
Μούρο Λουκάνο
Τόπος ταφής Μόντε Σαντ' Άντζελο
Θρησκεία Καθολική Εκκλησία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Η Ιωάννα Α΄ της Νάπολης (Giovanna I di Napoli, 1327 - 12 Μαΐου 1382) ήταν βασίλισσα της Νάπολης (1343 - 1382), κόμισσα της Προβηγκίας και πριγκίπισσα της Αχαΐας (1373 - 1381). Ήταν τιτουλάρια βασίλισσα των Ιεροσολύμων και της Σικελίας (1343 - 1382).

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένη στη Νάπολη, η Ιωάννα ήταν κόρη του Καρόλου, δούκα της Καλαβρίας (υιού του Βασιλιά της Νάπολης Ροβέρτου Α΄ του Σοφού), και της Μαρίας του Βαλουά (αδελφής του βασιλιά Φιλίππου ΣΤ΄ της Γαλλίας). Σε ηλικία επτά ετών αρραβωνιάστηκε τον εξάχρονο δεύτερο εξάδελφό της Ανδρέα, που ήταν και αυτός από τον οίκο των Καπέτων-Ανζού. Ο τελευταίος ήταν υιός του βασιλιά της Ουγγαρίας Καρόλου Α΄ και αδελφός του μελλοντικού βασιλιά της Ουγγαρίας Λουδοβίκου Α΄.

Όταν απεβίωσε ο παππούς της, Βασιλιάς Ροβέρτος (1343), όρισε διαδόχους του την Ιωάννα και τον σύζυγό της Ανδρέα, επαναφέροντας τα δίκαια στον θρόνο της Νάπολης του μεγαλύτερου αδελφού του και παππού τού Ανδρέα Καρόλου Μαρτέλου. Η υπεροπτική Ιωάννα Α' αντιστάθηκε και προκάλεσε ταραχές με τη βοήθεια της αριστοκρατίας, κάτι που έκανε τον Πάπα Κλήμη ΣΤ΄ να επέμβει, στέλνοντας τον καρδινάλιο Αμερίκιο του Αγίου Μαρτίνου να αναλάβει προσωρινό έλεγχο στο βασίλειο της Νάπολης. Ο καρδινάλιος έστεψε την Ιωάννα Α' βασίλισσα της Νάπολης. Μετά τη δολοφονία του Ανδρέα (1345), η Ιωάννα παντρεύθηκε τρεις φορές: το Λουδοβίκο του Τάραντα (1320 - 1362), τον Ιάκωβο Δ΄ της Μαγιόρκα, πρίγκιπα της Αχαΐας (1336 - 1375), και το δούκα Όθωνα (1320 - 1398).

Η βασιλεία της συνοδεύτηκε από έντονες διαμάχες ανάμεσα στα μέλη του Ανδεγαυικού Οίκου. Η δολοφονία του Ανδρέα είχε σαν αποτέλεσμα την επίθεση του αδελφού του, βασιλιά της Ουγγαρίας Λουδοβίκου Α΄. Ο Λουδοβίκος του Τάραντα, ο μόνος σύζυγός της που συμβάδιζε με όλες τις επιθυμίες της, στέφθηκε συμβασιλέας (1353). Ο εξάδελφος του πατέρα της και κουνιάδος της, Φίλιππος Β΄ του Τάραντα, άφησε σε αυτήν τα δικαιώματά του στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας (1373). Ο τρίτος σύζυγός της Ιάκωβος Δ', πεθαίνοντας το 1375 της άφησε επίσης όλα τα δικαιώματά του στο Πριγκιπάτο.

Το 1347 η Ιωάννα Α' άνοιξε έναν μεγάλο οίκο ανοχής στην περιοχή της Αβινιόν, που ήταν σε χρήση από την αριστοκρατία. Όταν αργότερα πέρασε η περιοχή υπό την επίβλεψη του Πάπα Κλήμη ΣΤ΄, ο οίκος σταμάτησε την λειτουργία του. Η Ιωάννα Α' υποστήριξε την παπική κυριαρχία στην Αβινιόν, ενώ συμμάχησε και με τη Γαλλία, υιοθετώντας ως διάδοχό της το Λουδοβίκο Α΄ Βαλουά-Ανζού, μικρότερο υιό του βασιλιά της Γαλλίας, Ιωάννη Β΄. Η Γαλλία και ο Αντίπαπας Κλήμης Ζ΄ συναντήθηκαν στη Νάπολη προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην Ιταλία, δημιουργώντας το Δυτικό Σχίσμα. Σε αντίποινα, ο Πάπας Ουρβανός ΣΤ΄ παραχώρησε το βασίλειο της Νάπολης στον Κάρολο και δόθηκε από τον Πάπα η προτροπή στον βασιλιά της Ουγγαρίας να συλλάβει την Ιωάννα Α'. Εκείνος έστειλε τον 2ο εξάδελφό του, Κάρολο, την ανέτρεψε και τη φυλάκισε το 1381. Τελικά η Ιωάννα Α' στραγγαλίστηκε στη φυλακή την επόμενη χρονιά.

Στο βασίλειο της Νάπολης τη διαδέχτηκε ο 2ος εξάδελφός της Κάρολος ως Κάρολος Γ΄ της Νάπολης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιωάννα Α' παντρεύθηκε 1. τον 2ο εξάδελφό της Ανδρέα Καπέτων-Ανζού-Ουγγαρίας δούκα της Καλαβρίας, 2. τον εξάδελφο του πατέρα της Λουδοβίκο Α' Καπέτων-Ανζού πρίγκιπα του Τάραντος, 3. τον Ιάκωβο Γ' Βαρκελώνης βασιλιά της Μαγιόρκας και 4. Τον Όθωνα Γουέλφων δούκα του Μπρούνσβιγκ.

  • με τον Ανδρέα απέκτησε τον Κάρολο, ο οποίος πέθανε σε βρεφική ηλικία. Με το Λουδοβίκο απέκτησε την Αικατερίνη και τη Φραντζέσκα, που απεβίωσαν επίσης νέες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Joan I of Naples της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).