Ιωάννα Α΄, κόμισσα της Ωβέρνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννα Α΄ της Ωβέρνης
Delpech - Joan of Auvergne.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jeanne Ire d'Auvergne (Γαλλικά)
Προφορά
Γέννηση 8  Μαΐου 1326
Θάνατος 29  Σεπτεμβρίου 1360
Argilly
Αιτία θανάτου Πανώλη
Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Θρησκεία Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Φίλιππος της Βουργουνδίας
Ιωάννης Β΄ της Γαλλίας
Τέκνα Φίλιππος Α΄ της Βουργουνδίας
Ιωάννα της Βουργουνδίας
Γονείς Γουλιέλμος ΙΒ΄ της Ωβέρνης και Μαργαρίτα του Εβρέ

Η Ιωάννα Α΄, κόμισσα της Ωβέρνης (Γαλ.:Jeanne Ire d'Auvergne, 8 Μαΐου 1326 - 29 Σεπτεμβρίου 1360) κόμισσα της Ωβέρνης και της Βουλώνης (1322 - 1360) και βασίλισσα της Γαλλίας μετά από τον γάμο της με τον Ιωάννη τον Αγαθό ήταν κόρη του Ιωάννη ΙΒ΄, κόμητος της Ωβέρνης και της Βουλώνης και της συζύγου του Μαργαρίτας αδελφής του Φιλίππου Γ΄ της Ναβάρρας. Η Ιωάννα κληρονόμησε την Ωβέρνη και της Βουλώνη μετά τον θάνατο του πατέρα της. Πρώτος της σύζυγος ήταν ο Φίλιππος, κόμης της Ωβέρνης γιος του Εύδη Δ΄ της Βουργουνδίας και διάδοχος του δουκάτου της Βουργουνδίας, μαζί του έκανε έναν γιο τον Φίλιππο Α΄ της Βουργουνδίας τελευταίο εκπρόσωπο του Οίκου της Βουργουνδίας.

Ο πρώτος της σύζυγος πέθανε πριν γίνει δούκας και η Ιωάννα παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο της στις 13 Φεβρουαρίου 1350 τον Ιωάννη Β΄ της Γαλλίας ο οποίος έγινε βασιλιάς την επόμενη χρονιά. Η Ιωάννα ήταν η δεύτερη σύζυγος του Ιωάννη του Αγαθού, η πρώτη του σύζυγος Μπόννη του Λουξεμβούργου είχε πεθάνει από την μαύρη πανώλη, ο Ιωάννης είχε κάνει μαζί της 8 παιδιά και δεν υπήρχε πίεση στην Ιωάννα να κάνει τον διάδοχο. Ο μικρός γιος της Φίλιππος τέθηκε υπό την κηδεμονία του Ιωάννη του Αγαθού, μαζί του η Ιωάννα έκανε τρία παιδιά, δυο κόρες και έναν γιο που πέθαναν όλα σε βρεφική ηλικία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον πρώτο της σύζυγο Φίλιππο, κόμη της Ωβέρνης απέκτησε :

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cox 1967, p. 60-61,105.
  2. Blockmans and Prevenier, 13.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Wim Blockmans and Walter Prevenier, The Promised Lands: The Low Countries Under Burgundian Rule, 1369-1530, transl. Elizabeth Fackelman, ed. Edward Peters, University of Pennsylvania Press, 1999.
  • Cox, Eugene L. (1967). The Green Count of Savoy. Princeton, New Jersey: Princeton University Press.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Joan I, Countess of Auvergne της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).