Ιφρίτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στους αραβικούς μύθους, Ιφρίτ ή Εφρίτ (αραβ. عفريت) είναι ένα είδος ισχυρού δαιμονικού τζίνι[1], περίφημου για τη δύναμη και την πονηριά τους.

Είναι ένα πλάσμα από φωτιά[2], αρσενικό ή θηλυκό, που ζει κάτω από τη γη κοντά σε ερείπια. Τα ιφρίτ είναι τρωτά μονάχα στη μαγεία, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να τα σκοτώσει είτε να τα αιχμαλωτίσει.

Όπως και τα τζίνι, τα ιφρίτ μπορεί να είναι καλά ή κακά, αλλά απεικονίζονται συνηθέστερα ως αδυσώπητα και διεφθαρμένα πλάσματα.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη Ιφρίτ έχει φοινικική ρίζα (`PRT), η οποία παραπέμπει στην έννοια του τάφου ή του Κάτω Κόσμου[3].

Χίλιες και Μια Νύχτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Χίλιες και Μία Νύχτες, στην ιστορία του Χαμάλη και των Τριών Κυριών της Βαγδάτης, η Σεχραζάτ αφηγείται την ιστορία ενός πρίγκιπα, που δέχτηκε επίθεση από πειρατές και κρύφτηκε σε ένα υπόγειο σπήλαιο, όπου βρήκε μια γυναίκα που την είχε απαγάγει ένα ιφρίτ. Όταν κοιμούνται μαζί, και οι δυο δέχονται την επίθεση του ζηλόφθονου ιφρίτ, που μεταμορφώνει τον πρίγκιπα σε πίθηκο. Αργότερα όμως μια πριγκίπισσα λύνει τα μάγια και αντιμετωπίζει σε μάχη το πνεύμα, που παίρνει διάφορες μορφές ζώων, φρούτων και στο τέλος γίνεται φωτιά και μένει η στάχτη του.

Επιρροές στη σύγχρονη κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ιφρίτ πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως δημιουργική έμπνευση σε παιχνίδια ρόλων ή βιντεοπαιχνίδια, καθώς και στην λογοτεχνία.

Στην "Τριλογία του Μπαρτιμέους" του Τζόναθαν Στράουντ, τα ιφρίτ είναι ένα από τα πέντε είδη δαιμόνων που μπορούν να επικαλεστούν οι άνθρωποι μάγοι, λιγότερο ισχυρό μονάχα από τα μαρίντ.

Στο μυθιστόρημα του Νιλ Γκέιμαν "Ο Πόλεμος των Θεών" (American Gods), ο χαρακτήρας Σαλίμ από το Ομάν συναντάει ένα Ιφρίτ στους δρόμους της Νέας Υόρκης που δουλεύει ως ταξιτζής. Το ιφρίτ ισχυρίζεται ότι είναι ένα από τα Τζίνι και ο Σαλίμ βλέπει ότι έχει μάτια που καίνε σαν φλόγες, αλλά έχει σάρκα και οστά.

Στον "Αλαντίν" της Walt Disney, τα ιφρίτ ήταν πνεύματα που σχετίζονταν με τα στοιχεία της φύσης. Υπήρχαν τουλάχιστον δυο είδη: τα ιφρίτ της πέτρας και του πάγου.

Τα πλάσματα αυτά παρουσιάζονται και σε μάνγκα ως μεγάλα δαιμονικά όντα που είτε έρχονται κατόπιν επίκλησης είτε ζουν μέσα σε μαγικά αντικείμενα π.χ. σπαθιά.

Εμφανίζονται επίσης στη σειρά παιχνιδιών Final Fantasy, στο Devil May Cry, στη σειρά Heroes of Might and Magic, Dungeons and Dragons καθώς και στο Lineage II.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κοράνιο, Σούρα αν-Ναμλ (27), στ. 39
  2. «Encyclopedia Mythica - Angels». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2010. 
  3. Phoenician Punic Dictionary, Charles Krahmalkov

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]