Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία, Δημοκρατία του Σαλό
Repubblica Sociale Italiana, Repubblica di Salò
23 Σεπτεμβρίου 1943 εώς 25 Απριλίου 1945

Πρωτεύουσα Σαλό (de facto), Ρώμη (de jure)
Γλώσσες Ιταλικά
Πολίτευμα
Αρχηγός κράτους και Πρωθυπουργός
Φασιστική Δημοκρατία
Μπενίτο Μουσολίνι
23 Σεπτεμβρίου 1943, 25 Απριλίου 1945
Θρησκεία Καθολικοί Χριστιανοί
Προηγούμενο κράτος Φασιστική Ιταλία
Διάδοχο κράτος Ιταλία

Η Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία (Repubblica Sociale Italiana) ή επίσης Ιταλική Δημοκρατία του Σαλό ήταν το δεύτερο φασιστικό ιταλικό καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1943 στην κωμόπολη Σαλό της Βόρειας Ιταλίας.

Αίτια δημιουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τις στρατιωτικές αποτυχίες σε Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία και Σοβιετική Ένωση η Φασιστική Ιταλία άρχισε να διαλύεται και εντός της. Στις 24 Ιουλίου 1943 το Μεγάλο Φασιστικό Συμβούλιο (Gran Consiglio del Fascismo) ψήφισε τη μεταβίβαση της εκτελεστικής εξουσίας στον Βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ Γ΄. Ο Βασιλιάς κάλεσε τον Μουσολίνι στα Ανάκτορα και του αφαίρεσε κάθε εξουσία, ενώ κατά την έξοδό του συνελήφθη και εξορίστηκε στο Γκραν Σάσσο (Gran Sasso), στα Αβρούζια Όρη της κεντρικής Ιταλίας, σε πλήρη απομόνωση. Αυτό και το τέλος της Φασιστικής Ιταλίας ως καθεστώτος.

Η Ναζιστική Γερμανία ξέροντας ότι η Ιταλία αργά η γρήγορα θα γινόταν μέλος των Συμμάχων και θα τους κήρυσσε τον πόλεμο ανέλαβε δράση. Από τα αυστριακά σύνορα οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Ιταλία και καταλαμβάνουν το βόρειο τμήμα της Ιταλικής Χερσονήσου, διαμελίζοντας την.

Δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χίτλερ θέλοντας πίσω τον Ιταλό σύμμαχο και φίλο του διατάζει την απελευθέρωση του Μουσολίνι. Με μία εντυπωσιακή επιχείρηση, Γερμανοί αλεξιπτωτιστές απελευθέρωσαν τον Μπενίτο Μουσολίνι και τον φυγάδευσαν στα γερμανοκρατούμενα εδάφη.

Αργότερα στις 23 Σεπτεμβρίου 1943 ίδρυσε την Repubblica Sociale Italiana (Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία) η αλλιώς Ιταλική Δημοκρατία του Σαλό. Η κωμόπολη Σαλό έγινε η πρωτεύουσα του κράτους.

Οργάνωση του κράτους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μουσολίνι, θέλοντας να ανασυντάξει την Φασιστική Ιταλία, άρχισε να συγκεντρώνει τα όργανα του κράτους. Όμως, υπήρχαν τρία προβλήματα: Δεν είχε τα αρχικά εδάφη του, δεν υπήρχε στρατός στο κράτος και το νέο φασιστικό κράτος ήταν υποτελής οντότητα της Γερμανίας.

Γι' αυτόν το λόγο παραχώρησε τις περιοχές Τεργέστη, Ιστρία και Νότιο Τιρόλο στη Γερμανία.

Κυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακόμα και υποτελής οντότητα, ο Μουσολίνι κατάφερε να σχηματίσει υποτυπώδη κυβέρνηση:

Τον Φεβρουάριο του 1945 ο Γκουίντο Μπουφφαρίνι απολύθηκε και στην θέση του διορίστηκε ο:

Στις 30 Οκτωβρίου 1943 ο Αντόνιο Τρινγκάλι-Κασαβόνα πέθανε και στη θέση του διορίστηκε ο:

Αργότερα ο Σίλβιο Γκάι παραιτήθηκε και στην θέση του διορίστηκε ο:

Σημαία της Δημοκρατίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πολιτική σημαία του κράτους ήταν η σημερινή τρίχρωμη ενώ η πολεμική σημαία είχε έναν αετό να κάθεται στο φασιστικό ολόχρυσο τσεκούρι.

Τέλος και απελευθέρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δημοκρατία καταργήθηκε στα μέσα του 1945 όταν οι Σύμμαχοι ανακατέλαβαν τη βόρεια Ιταλία. Η απελευθέρωση τελέστηκε στις 25 Απριλίου. Λίγες μέρες αργότερα ο Μουσολίνι εκτελέστηκε από τους παρτιζάνους και ο φασισμός στην Ιταλία διαλύθηκε.