Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ισότιμες κοινότητες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι ισότιμες κοινότητες είναι ομάδες ανθρώπων οι οποίες έχουν επιλέξει να ζήσουν μαζί, με την ισότητα ως μια από τις βασικές αξίες τους. Ένας ευρύς ορισμός της ισότητας είναι «ίση πρόσβαση στους πόρους και στην εξουσία λήψης αποφάσεων». Για παράδειγμα, η λήψη αποφάσεων γίνεται με συναίνεση ή άλλο σύστημα στο οποίο κάθε άτομο έχει μια φωνή. δεν γίνεται ιεραρχικά με μόνο ένα ή λίγα άτομα να κάνουν επιλογές οι οποίες θα επηρεάσουν ολόκληρη την ομάδα. Εάν η ομάδα μοιράζεται περιουσιακά στοιχεία (εισόδημα, οχήματα, κ.λπ.), αυτά κατανέμονται ισότιμα σε όλη την ομάδα και κάθε μέλος έχει πρόσβαση στους ίδιους περίπου πόρους με οποιοδήποτε άλλο μέλος. Οι ισότιμες κοινότητες είναι ένας τύπος κοινότητας (ορισμένες κοινοτικές ομάδες δεν είναι ισότιμες από τη φύση τους).

Μια "εξισωτική απόφαση" είναι μια απόφαση η οποία λαμβάνεται από μια ομάδα σε αντίθεση με ένα μεμονωμένο άτομο. Η απόφαση μπορεί να ληφθεί από επιτροπή ή εκλεγμένα μέλη, αλλά εξακολουθεί να είναι μια απόφαση ισότητας.

Η Federation of Egalitarian Communities είναι ένα δίκτυο κοινοτικών ομάδων στη Βόρεια Αμερική με αξίες όπως η ισότητα, η μη βία, η κατανομή του εισοδήματος και η συνεργασία .

εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]